100-vuotias pompottelun kohteena

0

Tämä kirjoitus oli lauantain (12.1) Lukijalta-palstalla..

Hyvin tuntemamme iäkäs rouva täytti viime vuoden loppupuolella komeat 100 vuotta. Fyysinen puoli oli heikentynyt, mutta pää ja muisti pelasivat tosi hienosti – paremmin kuin monella huomattavasti nuoremmalla. Korkea ikä johtui varmaan osaltaan perintötekijöistä, mutta myös iloisesta ja myönteisestä elämänasenteesta.

Viime viikon lopulla hän sairastui ja tämän viikon alkupuolella hän sitten kuoli. Noin vanhan ihmisen kuolemaa toki osattiin odottaa. Mutta kuolemaan liittyi erittäin ikävä ja jopa käsittämätön byrokraattinen sivujuonne. Hänellä oli sydämen vajaatoimintaa ja keuhkoihin kertyi nestettä, ehkä keuhkokuume (?) Niin vaan huonokuntoinen 100-vuotias siirrettiin Taivalkoskelle, koska Oulussa ei ollut tilaa. Todettakoon, että suuren suomalaisen puolueen puheenjohtaja makaa keuhkokuumeessa Espanjassa eikä häntä päästetä lähtemään Suomeen – ennen kuin tauti on laantunut.

Rouvan pompottelu tuntuu todella törkeältä ja epäkunnioittavalta. Voi vain ihmetellä priorisointia, koska maallikko luulisi erittäin iäkkäitä priorisoitavan niin, että heitä lähdetään kaikkein viimeisimmäksi siirtelemään. Tämä siirtely ei suinkaan ole virkamiesten vika, vaan päätöksentekijöiden. Valtakunnan tasolla isot pojat ja tytöt ovat taikinoineet vuosikaudet sote-uudistuksen kanssa – juuri mitään ei ole saatu aikaan kokouspalkkioita lukuun ottamatta, Näyttää vahvasti siltä, että pääasia eli potilas (asiakas) on unohtunut. Sivutuotteena saamme ns. maakuntauudistuksen eli johtavat puolueet pääsevät jakamaan byrokraattien paikkoja sulle-mulle –periaatteella. Palatkaa nyt ihmeessä aikoinaan lupaamaanne ”pyhään periaatteeseen” eli potilasta (asiakasta) ei jätetä.

Herää vain kysymys: kuinka paljon näitä todella iäkkäiden pompottelutapauksia onkaan?

Jälkikirjoitus

Kuinka ollakaan saman lehden (Kaleva 12.1.) viereisellä sivulla oli ministeri Annika Saarikon hyvin ”ministerimäinen” puheenvuorokirjoitus otsakkeella ”Sotesta oppia sotuun”. Mielenkiintoista oli se, että hänen mielestään kannattaa ottaa sote-valmistelun kokemuksista oppi irti – myös virheistä. ”Taitavana” poliitikkona hän ei tietenkään maininnut näitä virheitä. Virheitten myöntäminen oli toki aika paljon. Toisaalta todelliset asiantuntijat ovat koko sote-valmistelun ajan osoittaneet leegion virheitä. On sitten aivan eri asia, onko heitä kuultu.

Mielestäni on aivan sama, oliko kyseessä sote tai sotu, niin asiakas on tärkein. Sen osoittaa edellä kertomani 100-vuotiaan tapaus.

Häneen liittyen kerrottakoon vielä, että hän oli mukana toisessa maailmansodassa,lottana, takaamassa omalta osaltaan itsenäisyyttämme. Tämänkin takia hänen kohtelunsa tuntuu niin käsittämättätömältä.

Jalkapallossa, jota rouvan suvun miehet ovat pelanneet aivan huipputasollakin, on hieno käsite Respect. Kunnioitus todella iäkästä asiakasta kohtaan oli jäänyt unholaan.

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.