Viimeiset terveiset kaiken maailman dosenteilta

9
Lääkäri Petri Lehenkari kertoo mitä ovat dosentit.

Tämä on toistaiseksi viimeinen blogikirjoitukseni tänne Kampus-Kalevaan.  Aloitin urakkani vuoden alussa ja olen yrittänyt kirjoittaa yhden blokin kuukaudessa, kun yliopistomme viestintäpäällikkö pyysi liittymään yliopiston nimeämien kirjoittajien joukkoon. Nyt urakka on tehty, on aika kiittää lukijoita ja reflektoida vähän.

Monet tekstit herättivät paljonkin keskustelua ja sitä lukiessani jäin miettimään, miksi aina en mielestäni tullut ymmärretyksi oikein. Jotkut asiat myös paisuivat uutisoinnissa ja jotenkin viesti joskus myös vääristyi matkalla. Kirjoittamistani teksteistä sensuroin itse noin puolet. Tällainen julkinen kirjoittaminen on itse asiassa aika vaikeaa. Mutta opettavaista.

Viimeiseksi haluaisin haastaa muutkin dosentit tähän samaan. Olisiko hyvä välillä laskeutua norsunluutornista alas ja uskaltaa ottaa kantaa päivittäisiin tapahtumiin?

Itse päätin heti alussa kommentoida omaa osaamisaluettani, lääketiedettä, vain vähän. Enemmän olen kirjoitellut arkipäiväistä pohdintaa maailman menosta gonzojournalistina, kuten joku totesi, tietoisesti vältellen asettumista besserwisserin asemaan.

Olen yksi jätkämiesprofessori vaan ja luontaisesti minua ärsyttääkin sellainen asetelma, jossa joku asettuu mitenkään toisten yläpuolelle. Tämä on opittu lapsuudessani Piippolassa, jossa vieläkin vallitsee Haanpääläinen henki olla paljon kuvia kumartelematta. 

Monet itsesensuroiduista teksteistä ovatkin olleet sellaisia, jotka ovat koskeneet esimerkiksi SOTE–uudistusta tai muutakin terveydenhuollon uutisointia. Tai yliopistossa tapahtuvaa sössimistä. Oma itsekritiikkini on ollut näiden kirjoitusten suhteen armoton. Asiat itse asiassa ovat monesti niin monimutkaisia, että ne vaativat oikeastaan enemmänkin keskustelua kuin julistusta. Tieto asioista on vasta ensimmäinen askel varsinkin monimutkaisten yhteiskunnallisten päätösten tekemisessä.

Ilman ensimmäistä tiedon askelta ollaan kuitenkin nopeasti hukkateillä ja ”kaikenmaailman dosentteja” kannattaisi todellakin vaivata enemmän.

Jos joku ei tiedä, mikä on dosentti, kerrattakoon vielä. Dosentti on henkilö, joka on ylioppilas- ja yliopistotutkinnon jälkeen tehnyt tutkimusta ja väitellyt omalta alaltaan, eli hänellä on tohtorin tutkinto. Tämän jälkeen dosentilla on oltava vakaa sitoutuminen jatkaa kyseisen alan tutkijana, joka tarkoittaa roolia usein tutkimustyön ohjaajana tai asiantuntijana. Omalla alallamme, lääketieteessä, tohtorin tutkinto edellyttää käytännössä 3-5 alkuperäisen tieteellisen julkaisun kirjoittamista. Julkaisu tarkoittaa keskimäärin 1-2 henkilötyövuoden laajuista puurtamista. Dosentti on ollut kirjoittajana mukana 20 julkaisussa ja lisäksi antanut opetusnäytteen, jossa täytyy osoittaa kyky antaa korkeatasoista opetusta. Hyvä ei riitä.

Dosentti on arvonimi, jota ei koskaan myönnetä kevein perustein, sen saaminen vaatii alasta riippumatta kovaa työtä, pitkäjänteisyyttä, laajaa perehtyneisyyttä omaan alaan sekä todennettua kykyä antaa oman alan opetusta.

Dosentti on siis tutkimaan, alkuperäisiä havaintoja tekemään ja kirjaamaan kykenevä opettaja. Osa dosenteista työskentelee professorin tehtävissä. Suomessa lähes kaikki professorit ovat dosentteja tai kiistatta dosentin tasoisia tutkijoita alallaan. Dosentti siis edustaa maamme korkeinta tietämyksen tasoa. Myös varmaan se ”kaiken maailman dosentti”, vaikka sellaista siis ei oikeasti ole olemassa ja voidaan tämän jälkeen unohtaa koko käsite. Dosentit nimetään aina johonkin tiettyyn yliopistoon ja tietylle alalle. Nyt tämän toivottavasti kaikki tietävät? Dosentit on ihan oikeasti kovia jätkiä ja gimmoja!

Tulevaisuudessa menestyviä yhteiskuntia johdetaan tiedolla. Dosentilla on yleensä ottaen paljon tietoa omalta joskus kapealta alaltaan, mutta lisäksi vuosien aikana kehittynyt näkemys omaa alaa sivuavista tieteenaloista ja aina yleisestä tieteen, tiedon tulkinnan ja kriittisen arvioinnin kielestä. Tämän ja tulevien hallitusten kannattaakin pyytää jatkossa neuvoa kaiken maailman dosenteilta, jos ja kun oman järjen rajat tulevat vastaan. Kansalaisten kannattaisi myös alkaa vaatia dosentteja eduskuntaan ja heitä tulisi myös nimittää  ministereiksi.  Ainakin niitä, joita sellainen homma kiinnostaa.  

Suomen menestys on rakennettu tiedolle, koulutukselle, osaamiselle. Suomalaista ei kannata mielestäni aliarvioida: valehtelu ja vääristely ei mene täällä kovin helposti läpi, koska kansalaisten kyky lukea mediaa, analysoida tietoa ja tehdä johtopäätöksiä on keskimäärin kova, vaikka varsinkin anonyymeissä kommentoijissa joskus korostuvatkin jotkut muut piirteet. Tiedän tämän korkean kansallisen sivistystason varmana, itse jatkuvasti koettuna tietona, koska olen koko ajan tekemisissä satojen eri alojen ihmisten kanssa lääkärin työni kautta. On etuoikeutettua toimia asiantuntijatehtävissä tässä yhteiskunnassa.

Seuraava yhteinen askel eteenpäin on ottaa käyttöön kaikissa yhteiskunnan toiminnoissa tutkittu tieteellinen tieto ja lisätä kansalaisten kriittistä tiedon- ja tieteenlukutaitoa entistä enemmän. Tämä johtaa oikeisiin ratkaisuihin ja toimiin omassa elämässä ja menestykseen koko yhteisössämme. Järkeen vetoaminen toimii täällä hyvin, auktoriteettiin vetoaminen toimii selvästi huonommin, alhaisimpiin aivotoimintoihin vetoaminen kaikkein huonoimmin.  

Tämä kirjoitusmatka oli todella opettavainen, kiitos lukijoille ja kaikille kommentoijille ja toivotan hyvää joulua kaikille spekuloimalla sillä, että olivatko itäisen maan viisaat aikansa dosentteja, jotka tavallisen rahvaan, paimenten ohella ennättivät ensimmäisenä tapahtumien vierelle pötköttelemään ja todentamaan, onko messias oikeasti syntynyt.

Tämän puolesta puhuu esimerkiksi se, että veronkantaja ja hallintomies Herodes kierrettiin kaukaa ja jo silloin keskityttiin ilmiöiden tarkkailuun ja kirjanoppineiden ja fariseusten tietojen vertailuun kulloinkin käsillä olevan todellisuuden kanssa. 

Petri Lehenkari

dosentti, jätkämiesprofessori

JAA

9 KOMMENTTIA

 1. Kaiken maailman dosenttien ei kannata kuitenkaan olla kaikkien asioiden asiantuntijoita. Meinaan pienempikin into riittää ettei muutu dosentista desantiksi.

 2. Kuitenkin nämä dosentit, jotka antavat kaiken maailman lausuntoja, ovat yleensä hyvin puolueorientoituneita, sillä harvoin kukaan dosentti omalla nimellään ryhtyy puolustamaan jotakin asiaa, ainakaan hallituksen ajamaa.
  Nämä atiiviset kaikenmaailman dosentit ovat yleensä puolusidonnaisten toimittajien esiintymään tai kirjoittamaan värväämiä.

 3. Pääosin asiat ovat niin kuin kirjoitat. Vähemmistössä tapauksissa dosentuuri saadaan kevein perustein, esimerkiksi kun sopiva henkilö on äkkiä saatava päteväksi professuuriin, tai yliopistolle tarvitaan poliittista tukea. Itä-Suomessa on paljon punaisia poskia jälkikäteen erheeksi todetun dosentuurin takia, jota on hankala peruuttaa. Nimeä ei tarvinne mainita.

 4. Jollakin ne vaan on silti aivojen syvät osat käytössä, joten järkeen vetoaminen menee ohi. Kiitos Petrille kirjoituksesta. Eikös hän tuossa juuri seikkaperäisesti kertonut, millaisia vaateita dosentin arvonimelle on. Mikäli tieteen maailmankuva on yhtään tuttu, ymmärrät varmaan, etteivät dosentit voi lausuntoja puoluekirjan mukaan antaa. Ehkä et. Mutta näinhän se on nähtävä, ei tätä maata tällä hetkellä tiedolla johdeta. Asiantuntijoita kuullaan, mutta ei kuunnella.

 5. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kaikki eivät tosiaankaan tiedä, miten dosentiksi pääsee ja nämä kommentit osoittavat, että eivät ymmärrä sitä fiksun kirjoituksesi jälkeenkään. Valitettavasti.

 6. Kirjoitat asiaa. Oli oikeastaa yllättävää pääministerin kritiikki koskien asiantuntijalausuntoja, hänhän kuittasi kritiikin kaiken maailman dosenttien puuttumisella asioihin, jotka pääministerin mielestä ilmeisestikään eivät kuulu heille. Nyt istuva hallitus onkin jo tullut suorastaan tunnetuksi huonosta lain valmistelusta, tekemättömistä vaikutusarvioinneista ja piittaamattomuudesta asiantuntijalausuntojen huomioimiseksi. Lopputuloksena olemmekin saaneet nähdä suorastaan omituista pompottelua hallituksen toimenpiteiden toteutuksessa ja lukkoon lyödyt suunnitelmat kyseenalaistetaan monien tahojen toimesta.

 7. Dosenttien maine meni eräiden Putinin provokaattottoreiden toimesta

 8. Tämä kirjoituksesi ,vaikka onkin vuosi takaperin kirjoitettu silti Arvostan Kovaa Työtäsi. Intoa opiskelussa/ opiskeluissa,
  Tiedän että omistaudut Työllesi täydellä 100/100 ja olet sieltä mistä minäkin lähtöisin.
  On Mahtava seurata kunomistaudut työllesi ja tutkimukselle jota tutkitte,annat kaikkesi opiskelijoillle joita opetat,sekä olet itse kiinnostunut kyseisistä työstä, ethän muutoin sitä tekisi.
  Nostan olematotonta hattuani Petri sinulle. Ei helpoin työsarka jota teet,kuinka paljon kannatakaan vastuuta työstäsi. Olit yhdessä vaiheessa ,kun tutkit syövän hoitoa. Arvostan sitä .
  Työskennellessäni Oysissa Lääkärin tehtävissä. Et varmasti jätä yhtään asiaa / mutkaa kääntämättä. Teet kaikkesi että löydät syyn ,olipa potilaalla mikä hyvänsä.
  Suuriin saappaisiin olet hypännytmielestäni kuitenkin ne eivät ole sinulle suuret vain juuri sopivat .
  ( ovat kuitenkin sellaiset ,kengät joita on vaikea täyttää kenenkään. )
  Kutsumus ammatti ,sanoisin . Menestystä, hyviä tuloksia sekä hyviä tutkimuksia joihin löytyy hoidot ja joku päivä on niin ettei ole olemassa sellaista sairautta jonka oireita ei voitaisi pysäyttää. Tai ainakin helpottaa oireita sekä jatkamaan elämää.
  Mahdollisemman paljon hyviä tuloksia syövän hoidossa.
  Menestystä jokaiselle samalla alalla oleville.
  Kunnioitan älyttömästi työtänne ja tutkimuksissanne, tekemiä ratkaisuja .