Sekarotuinen ihminen

3
DNA:n vertailu nykyään elävien ja sukupuuttoon kuolleiden ihmisten välillä on paljastanut että olemme sekoitus useista alalajeista. Ihminen on siis varsin sekarotuinen. Onneksi.

Lueskelen mieluusti kesäisin paleontologiaa, eli lajien kehityksestä kertovaa kirjallisuutta ja tieteellisiä julkaisuja. Minulla on aina luentosarjan aluksi yksi luento, joka toimii perehtymisen motivaattorina. Jaan nyt muutaman tärkeän havainnon kertyneistä opeista. Aloitettakoon kuitenkin opettavaisesta rinnastuksesta ja tosielämän havainnosta.

Eräällä ystävälläni on kaksi koiraa. Toinen on sekarotuinen ja toinen on puhdasrotuinen rotukoira. Näillä koiralla on yksi merkittävä ero, jota ei voi päätellä väristä tai ulkonäöstä. Sekarotuinen on terve. Se on käynyt eläinlääkärillä kaksi kertaa, ensin saamassa sirun ja toisen kerran sterilisaatiossa. Se ei siis oikeastaan ole tarvinnut lääkäriä.

Puhdasrotuinen koira käy eläinlääkärillä kertoman mukaan säännöllisesti erilaisten vaivojen vuoksi. Se on monesti sairas. Kaikki koiranomistajat tuntevat tämän ilmiön. Olemme myös saaneet lukea lehdistä, että Itä-Suomen asutuskiilan pohjoisosissa on tällainen samanlainen ongelma, sisäsiittoisuus. Se ilmenee muun muassa lisääntyneenä skitsofrenia-alttiutena ja monina sairauksina. Puolustukseksi on sanottava, että entisaikojen kuusamolaisella ei välttämättä ollut vaihtoehtoja lisääntymiskumppanin valinnan suhteen. Bussit ei vielä kulkeneet pari sataa vuotta sitten niin tiheään kuin nyt.

Viimeaikainen DNA –tutkimus on paljastanut, että ihminen on erittäin sekarotuinen. Tulos vastaa sormenjälkiä rikostutkinnassa, eli löydökset ovat erittäin suurella todennäköisyydellä, kuten ne nyt esitetään. Sukupuuttoon kuolleiksi luullut Neanderthalilaiset ovatkin menestyksekkäästi lisääntyneet Sapiens Sapiens –lajin kanssa ja jatkavat olemassaoloaan meissä nykyihmisissä, samoin kuin Denisovankin ihminen.

Minussakin virtaa selkeästi Neanderthalilaisverta. Sen voi havaita takaraivon luussani olevasta nystystä, jota ei puhtaalla afrikkalaisella Homo Sapiens Sapiens  -ihmisellä ole. Samaa perua ovat ilmeisesti ainakin pisamat ja vihreät silmät. Aluksi tämä tuntui hankalalta. Nykyään olen hyväksynyt asian ja onhan minussa sellaista kömpelyyttä, lyhytjalkaisuutta, tarujen peikkoa muistuttavaa piirrettä. Tämä on toissijaista. Ensisijaisesti olen miettinyt, että miten tämä sekoittuminen tapahtui. Tähän saa vastauksen tarkastelemalla muita kädellisiä, erityisesti simpansseja ja gorilloja. Ja hivenen myös omaa lajiamme.

Kaikilla kädellisillä on nimittäin sama ominaisuus, emännät vaihtavat herkästi laumaa. Tämä on havaittavissa siitä, että esimerkiksi gorillanaaraat pakkaavat herkästi laukut ja sanovat että nyt riittää. Ne ilmeisesti saavat tarpeeksi oman kylän öykkäreistä ja paremman toivossa lähtevät muualle. Ehkä simpanssit käyttävät liikaa olutta ja kyttäilevät jatkuvasti televisiota tai jotain muuta? Joka tapauksessa pääosin äidiltä periytyvä DNA on koko maailmassa varsin samankaltaista myös meidän lajillamme, pystykädellisellä, kertoen siitä, että lähinnä myös meidän naaraamme muuttavat seurakuntaa ja huolehtivat näin siitä, ettei meistä tule liian sisäsiittoisia. Ukot pysyy enimmäkseen paikoillaan, paitsi kansainvaelluksien yhteydessä. Tämän vuoksi vain isältä periytyvät Y –kromosomin geenit ovat monesti hyvin paikallisia. Tämä havainto yhdistettynä eri rotujen perimätiedon kanssa alkaa jo piirtää aika selkeää kuvaa.

Nykyinen ihmislajimme on suurelta osin sekoitus kaikista mahdollisista vanhoista. Mielessäni tapahtumien kulku etenee näin: todennäköisesti täällä Pohjois-Euroopassa kyttäili joku Neanderthalilaisäijä, todennäköisesti jossain luolassa, ehkäpä katseli luolapiirustuksia ynnämuutaynnämuuta.. Sitten paikalle ilmaantui sen aikaisen Boko Haramin toimiin totaalisesti kyllästynyt näppärän näköinen ja älyllisesti ylivertainen Sapiens Sapiens emäntä, joka on minun esiäitini. Ja sitten tapahtui luonnollisia asioita. DNAt sekoittui ja syntyi moderni sekarotuinen ihminen, jolla oli paljon molempien ’lajien’ hyviä ominaisuuksia. Varmasti sekoittumista tapahtui myös sukupuolisesti toisinkin päin. Ihan vasta on löydetty myös luita, jotka osoittavat neandertalilaisten ja sapiensapienslaisten todellakin majoittuneen samoille seuduille.

Neandertalilaisia ei kannata aliarvioida. On arkeologista todistusaineistoa siitä, että he olivat jo varhain kulturelleja ja harrastivat mm ortopediaa, eli luiden parantelua hyvin korkeatasoisesti. Tämä oli tärkeä taito, koska yhteisö sai siitä perusturvallisuuden tunnetta, jota tarvittiin ankarissa taisteluissa Mammuttien ja suurriistan kanssa, jonka tappaminen suuresta riskistä huolimatta oli pohjoisessa selviytymisen edellytys. Oikealla ihmisellä oli ehkä nopsakammat jalat ja monia muita hyviä ominaisuuksia. Sekoittumisen jälkeen molemmilla roduilla vääjäämättä esiintyvät periytyvät sairaudet vähenivät ja immunologiset järjestelmät vahvistuivat. Sekarotuiset yksinkertaisesti pärjäsivät paremmin, koska vielä ei järjestetty puhdasrotuisten näyttelyitä. Täällä pohjoisessa hybridi oli parempi kuin ihan puhdasrotuinen ihminen. Näin minun valkoisen nahkani sisällä kulkeekin itse asiassa tarkalleen ottaen musta. Niin teidänkin, keskimäärin 95 %:sti. Tämä saattaa auttaa näkemään jatkossa pintaa syvemmälle.

Ihmislajin sekoittuminen jatkuu parasta aikaa ja vieläpä kiihtyvällä tahdilla. Maailman väkiluku on elinaikanani kaksinkertaistunut ja samaan aikaan suomalaisten määrä on pysynyt käytännössä lähes ennallaan. Suomalaiset ovat käytännössä häviämässä maailman geenikartalta, koska suhteellinen osuutemme vähenee armotonta tahtia. Jos uskomme, että meissä on jotain säilyttämisen arvoista, perimämme halutaan säilyvän, on aloitettava massiivinen sekoittuminen ja lisääntyminen muiden tolkkujen ihmisten kanssa. Kaiken perusteella näistä sekoituksista tulee terveempiä, pienemmillä terveyskeskuksilla ja sairaaloilla toimeentulevia, reippaita ja terveitä sekarotuisia. Tästä perspektiivistä katsottuna maahanmuuttokriittinen politiikkamme näyttää täysin absurdilta. Se auttaa ehkä selviämään seuraavista vaaleista mutta historiallisessa tai paleontologisessa perspektiivissä sekoittuminen olisi suomalaisillekin varmempi valinta.

Petri Lehenkari

solubiologian professori, lääketieteen tohtori

JAA

3 KOMMENTTIA

  1. Miksi niitten puhtaitten ihmisten asuttamalla mantereella ei tuoteta käytännössä mitään, eikä nyt yhtäkkiä tule mieleen ainuttakaan keksijää tai keksintöä joka olisi sieltä peräisin ? Sensijaan siellä hyvin monessa paikassa vallitsee sotatila jota tyypillisesti leimaa hillitön eläimellinen raakuus ja täydellinen piittaamattomuus ihmishengestä, jopa pikku laoset valjastetaan sotilaiksi tappamaan okia kansalaisiaan, tästä syystä monet sen asukkaat tulevat pakoon omia puhtaita veljiään tänne epäpuhtaitten sekaan. ehkö senlaatuinen ” rotupuhtaus” ei ole niin tavoiteltavaa ? Johan sitä aikanaa eräs viiksiherra yritti julistaa, siis sitä rotupuhtautta, mutta epöonnistui surjeasti, onneksi.

  2. minä tekkiin pojan mahdollisimman kaukaa on isä mutta olen todennut että joissakin tapauksissa vaikka ei olisi sukua eikä syntyäniin on sama sairaus niin ei se se ka rotuinenkaan ole aina sen terveepi alttius on

  3. Mielenkiintoinen juttu, tästä aiheesta lukisi mielellään lisää.