Sarvilla vai ilman? Viikinkikypärien historiaa

4
Historiantutkija Sirpa Aalto on perehtynyt viikinkeihin.

Viikinkien tunnus on sarvikypärä, mutta harva tietää, että tämä on jälkimaailman luoma symboli, historiantutkija Sirpa Aalto kirjoittaa.

On arveltu, että sarvikypärät saivat alkunsa 1800-luvun loppupuolella Rikhard Wagnerin oopperoiden puvustuksesta. Puvustus laadittiin sen mukaan, miltä puvustaja arveli muinaisten germaanien näyttäneen. Wagnerin oopperat, kuten Ring-ooppera, ammensivat aiheitaan skandinaavisesta mytologiasta. 1800-luvulla oli muodikasta tutkia menneisyyttä ja nostaa esimerkiksi muinaisia sankareita esille taiteessa ja historiantutkimuksessa.

Erityisesti Norjassa, joka oli valtioliitossa Ruotsin kanssa 1800-luvulla, viikinkiaika nostettiin menneisyyden kulta-ajaksi ja josta ammennettiin materiaalia kansallisen itsetunnon luomiseen.

Toki sarvikypärillä oli todellistakin taustaa, vaikka se ei liity suoraan viikinkeihin. Tanskasta on kaivettu arkeologisissa kaivauksissa esiin seremoniallisia sarvikypäriä. Ne kuuluvat jo viikinkiaikaa edeltäneeseen pronssikauteen, mutta tämä ei ollut aluksi selvää ja kypärät liitettiin viikinkeihin. Koska kyseiset kypärät ovat painavia ja epäkäytännöllisiä, niiden on arveltu olleen lähinnä seremoniallisessa käytössä.

Viikinkien sarvikypärät ovat osoitus siitä, miten historian virheelliset tulkinnat voivat elää sitkeästi populaarikulttuurissa ja yleisissä uskomuksissa.

Tilanteeseen on tuskin tulossa muutosta: viikinkiaika herättää aina kiinnostusta, ja kyseistä aikakautta uusinnetaan jatkuvasti populaarikulttuurissa. Suositut skandinaaviseen mytologiaan perustuvat fantasia-elokuvat ja puolittain tositapahtumiin perustuva HBO:n sarja The Vikings ovat esimerkkejä viimeaikaisista populaarikulttuurin tuotteista. Viikingit nähdään barbaareina, joihin yhdistetään raakuus, alkukantaisuus, pakanallisuus ja seikkailut kaukaisissa maissa.

Vaikka viimeaikaiset sarjat ja dokumentit ovat pyrkineet esittämään viikingit todenmukaisemmin ja ilman sarvikypäriä, niistä tuskin päästään eroon. Kuka voisi kuvitella sarjakuvasankari Harald Hirmuista ilman sarvikypärää tai miten kävisi Ruotsin ja Norjan matkailuteollisuudelle, jos muovisten ja pehmoisten sarvikypärien myynti kiellettäisiin?

Sirpa Aalto

Kirjoittaja on historian oppiaineen post-doc-tutkija Oulun yliopistossa

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Harva tietää? Minä olisin arvannut, että useimmat tietävät sarvikypärien liittyvän vain fiktioon.

  2. Hienoa että oululaiset historiantutkijat osallistuvat keskusteluun.