Oulun yliopisto – ainut laatuaan

2
Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen teki aikoinaan aloitteen saamelaisten kansallispäivän merkitsemisestä almanakkoihin. Tässä saamelaisten edustajia yliopiston vieraana 6.2.2006.

Teetätimme pari vuotta sitten kansainvälisellä konsultilla taustatutkimuksen Oulun yliopiston varainhankintaa varten. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 40 eri toimijaa tieteen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin palveluksessa. Tutkimus nosti esille kaksi erityispiirrettä, joilla Oulun yliopisto erottuu muista. 

Sijaintimme on  erinomainen suhteessa pohjoisen pallonpuoliskon luontoon, luonnonvaroihin, kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Toinen erityispiirteemme on ainutlaatuinen tieteenalojen yhdistelmä. Esimerkkinä mainittiin, että olemme ainoa yliopisto Suomessa, jossa tekniikka ja lääketieteet ovat edustettuina samassa yliopistossa.

Oulun yliopistolla on pohjoiseen asemaansa liittyen erityistehtävä Suomessa saamen kielen ja kulttuurin tutkimuksesta ja opetuksesta ja sillä on tähän liittyvät professuurit.  Monialaisuutemme kytkee pohjoismaiseen yhteiskuntaan ja saamelaisuuteen liittyvän tutkimuksen laajemmin humanistisiin tieteisiin, kasvatustieteisiin, luonnontieteisiin, taloustieteisiin ja terveystieteisiin.

Saamelaiset ovat EU:n ainoa alkuperäiskansa ja saamelaisia on eri  maissa vajaa 80 000. Helmikuun kuudes päivä on saamelaisten kansallispäivä. Saamelaisille päivä on yleinen liputuspäivä. Helsingin yliopiston julkaisemiin almanakkoihin kansallispäivä otettiin mukaan vuodesta 2004 alkaen. Itse asiassa ehdotuksen kansallispäivän merkitsemisestä almanakkoihin teki tuolloin Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen.

Oulun yliopisto on maailman tuhansien yliopistojen joukossa jo 300 parhaan joukossa. Joissakin kohden olemme ainutlaatuisia – ilman vastaava vertailukohtaa maailmalla.

Hyvää saamelaisten päivää!

Sakari Jussi-Pekka

yhteyspäällikkö, Oulun yliopisto 

Lue uusin Oulun kasvutarina osoitteessa: http://www.oulu.fi/varainhankinta/100kasvutarinaa

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Saamelaistutkimus ja koulutus pitäisi saada Saamenmaalle.

    Oulun yliopiston kannattaisi keskittyä lääketieteellistekniseen osaamiseensa ja luopua tieteenaloista, jotka ovat päällekkäisiä Lapin ja Jyväskylän yliopistojen kanssa.

  2. Ei ollut UKK saaanut vielä aikaan Oulun Yliopistoa, Rautaruukkia, Typpeä eikä Kemijärveä kun tulin ylioppilaaksi.
    Lääkärin ammattia olin aatellu mutta satuin joutumaan Teknilliseen Korkeakouluun.
    Kyllä se jurppii vieläki ku ei voinu opiskella Oulusa. 100 % velalla Helsinkiin- aatteleppa sitäki. Ei kettään paikalla tukemasa ! Aatteleppa sitäki. Sama ku ois menny Ruottiin Göteborgiin. Aatteleppa sitäki ! Kyllä passaa nykyihimisen Oulusaki laulaa Pomfelis pomfelis Oulun poijjaat, rössypottua syyvään ja ponua juuvaan