Arktinen yliopisto jalkautuu tutuksi road tripillä

0
Yli 170 jäsenen muodostama Arktinen yliopisto ulottuu läpi Arktisen alueen. Se tuo yhteen yliopistoja, korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia kaikista kahdeksasta arktisesta maasta. Se kannustaa tutkijoita monitieteiseen työhön.

Arktisen yliopiston (uarctic.org) tavoitteena on kehittää monitieteistä tutkimus- ja koulutusyhteistyötä sekä vahvistaa yhteisiä pohjoisia resursseja. Yhteistyöverkosto vastaa arktisen alueen tarpeisiin edistämällä tasavertaisia kumppanuuksia ja vahvistamalla pohjoista tietopohjaa. Oulun yliopiston Thule-instituutissa toimiva Arktisen yliopiston tutkimustoimisto on päättänyt vastata haasteeseen jalkautumalla jäsenten pariin road tripin muodossa.

Toukokuussa 2015 järjestettiin ensimmäinen UArctic-päivä Oulun yliopistolla. Tilaisuudessa kerrottiin yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle Arktisen yliopiston tarjoamista mahdollisuuksista sekä innostettiin heitä mukaan kansainväliseen toimintaan. Tutkijoille Arktinen yliopisto tarjoaa kansainvälisiä kumppaneita ja kannustaa monitieteiseen tutkimukseen. Opiskelijat voivat valita opintoja monipuolisesta kurssitarjonnasta tai laajentaa kokemuksiaan north2north-vaihto-ohjelman kautta.

Yli 170 jäsenen muodostama Arktinen yliopisto ulottuu läpi Arktisen alueen, tuoden yhteen yliopistoja, korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia kaikista kahdeksasta arktisesta maasta. Tämän lisäksi mukana on samankaltaisia tutkimusintressejä jakavia jäseniä Kiinasta, Japanista ja Etelä-Koreasta asti. Suomesta Arktiseen yliopistoon kuuluu tällä hetkellä 13 tutkimus- ja koulutusorganisaatiota, joista kahdeksan on mukana temaattisissa verkostoissa. Arktisessa yliopistossa toimii kaiken kaikkiaan 33 temaattista verkostoa.

Syyskuussa UArctic road trip on ehtinyt pyörähtää jo Kuopiossa ja Joensuussa. Itä-Suomen yliopistolla tutkijat saivat tietoa uusien temaattisten verkostojen perustamisesta ja opiskelijat innostuivat n2n-vaihtomahdollisuuksista. Myöhemmin tänä talvena kiertue kulkeutuu edelleen etelään; Tampereen, Helsingin ja Turun yliopistoille. Arktisen tutkimusyhteistyön mahdollisuudet ovat esillä myös 27.–28.10.2015 Oulun yliopistolla järjestettävillä Thule-instituutin Tiedepäivillä.

Thule-instituutissa toimii Arktisen yliopiston tutkimustoimisto Kari Laineen (Arktisen yliopiston tutkimusvararehtori) ja Kirsi Latolan (Arktisen yliopiston temaattisten verkostojen päällikkö) johdolla. Tutkimusyhteistyön parissa työskentelevät lisäksi koordinaattori Hannele Savela ja projektisuunnittelija Outi Moilanen. Työn tavoitteena on edistää arktisen tutkimusyhteistyön edellytyksiä, parantaa tutkimusrahoitusten saantia, ja olla sitä kautta mukana kehittämässä arktista aluetta pohjoisen ihmisen ääntä kuunnellen.

Outi Moilanen

Projektisuunnittelija, Arktinen yliopisto ja Thule-instituutti

JAA