Kumpi voittaa, karhu vai leijona?

5

..kysyi minulta töissä johtaja. Pekka Ruuskan Rafaelin enkeli -klassikkokappaleessa esitetään tällainen kysymys, mutta siihen jätetään vastaamatta vedoten kappaleen minäkertojan kesken jääneisiin lukemisiin. Eipä tuohon tosin taidettu vastausta ainakaan peruskoulussa tai lukiossa antaa.

Alkuun täytyy töksähtäen todeta, että asiahan selviäisi parhaiten siten, että leijona ja karhu laitettaisiin areenalle, katsottaisiin miten käy, ja toistettaisiin taistelu sata kertaa.

Tieteessä on kuitenkin yleistä, ettei tiettyjä kysymyksiä voida ratkaista kokeilemalla. Tässä tapauksessa syy on ennen kaikkea eettinen: sadan tai edes yhden karhun taikka leijonan julmaa kuolemaa ei tietenkään voitaisi perustella sillä, että ihmisten pitäisi saada vastaus heidän mieliään askarruttavaan kysymykseen, eikä tutkimusmetodi olisi muutenkaan millään tapaa inhimillinen tai kohtuullinen.

Se ei poista kysymyksen kiinnostavuutta. Eikä kysymyksen mielenkiinto sinänsä viesti väkivallalla mässäilystä vaan luonnon aggressivisimpien petojen vertailusta: kumpi on suurempi, metsän vai savannin kuningas?

Karhuja on moneen lähtöön

Ensin täytyy määritellä tarkemmin, mitä karhulla ja leijonalla tässä tapauksessa tarkoitetaan. Leijonan määrittely on helpompi nakki, koska leijonien alalajit ovat kooltaan ja voimiltaan pitkälti toistensa kaltaisia.

Uros- ja naarasleijonien suhteen koot ja voimat poikkeavat sen sijaan jonkin verran toisistaan. Urosleijonan pituus vaihtelee tyypillisesti noin 170 ja 250 sentin välillä ja paino 150 ja 270 kilon välillä. Naaras ei puolestaan yllä 2 metrin pituuteen tai 200 kilon painoon. Kavennetaan Ruuskan sanoituksen tulkintaa siten, että oletetaan hänen tarkoittavan taistelua kahden uroksen välillä.

Vaikka sukupuoli olisi lyöty lukkoon, karhun määrittely se vasta vaikeaa on. Siinä missä jääkarhu-uros voi painaa 700 kiloa ja harmaakarhu-uros reilusti yli 600 kiloa, yltää ruskeakarhu-uros enimmillään ”vain” noin 350 kilon painoon. Pituutta suomalaiselle kontiolle kertyy suurimmillaan noin 250 senttiä siinä missä suurimmat harmaakarhut voivat kasvaa jopa 3 metrin mittaan. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että keskimäärin karhujen koot ovat sekä painon että pituuden osalta jonkin verran maltillisempia.

Todennäköisimmin Ruuska lienee tarkoittanut lyriikassaan suomalaisille tuttua, Suomen metsissä elävää ruskeakarhua, mutta älkäämme päästäkö itseämme analyysissa liian helpolla.

Sekin vaikuttaa lopulliseen arvioon, vertaillaanko paremmuutta lajien valioyksilöiden vai keskimääräisten yksilöiden suhteen. Jos vertaillaan keskimääräisiä yksiköitä, se nostaa leijonan osakkeita, koska niiden koko vaihtelee vähemmän kuin erityisesti harmaakarhun. Jos taas vertaillaan valioyksilöiden voimasuhteita, etenkin massiivisen harmaakarhun osakkeet nousevat kohisten.

Kumpikin on toista edellä tietyissä ominaisuuksissa

Sitten tulee taas tylsiä uutisia. Ensinnäkin karhun ja leijonan elinalueet ovat erit, joten pedot eivät edes kohtaa toisiaan luonnossa. Toisekseen kummankin järki pelaa sikäli, että molemmat pyrkivät välttämään haavoittumista ja jättäisivät näin ollen taistelun väliin toisensa kohdatessaankin. Ainoastaan äärimmäisen nälissään tai liian pieneen tilaan ahdettuna ne kävisivät toistensa kimppuun.

Vastataksemme kysymykseen, meidän täytyy kuitenkin kuvitella molemmat nälkäisinä ja valmiina taistelemaan hengistään.

Jos kummankin osapuolen ominaisuuksia verrataan päittäin, leijona on aggressiivisempi, hivenen atleettisempi ja kovempi juoksemaan sekä yleisesti lihaksiltaan voimakkaampi. Leijonat ovat lisäksi tottuneempia kaatamaan suuria saaliita kuin keskimäärin paljon pienempää riistaa metsästävät karhut. Leijonan hampailla saa lisäksi aikaan rumempaa jälkeä kuin karhun vastaavilla ja urosleijonan harja suojaa sen niskaa melko hyvin.

Mesikämmen on puolestaan painavampi, vähän kestävämpi ja selvästi älykkäämpi kuin leijona, mutta häviää tosiaan voimaominaisuuksissa jalopeuralle.

Turkki, rasvakerros ja takajaloille nousu ratkaisevassa asemassa

Jos eläimet laitettaisiin taistelemaan vastakkain, vaaka kallistuisi kuitenkin asiantuntijoiden keskimääräisten analyysien perusteella karhun suuntaan. Tässä nimenomaisessa taisteluparissa karhun hyödyksi koituisivat etenkin paksu turkki, jonka alla on leijonan hampailta ja varsinkin kynsiltä hyvin suojaava rasvakerros. Ratkaisevan edun karhu saisi siksi, että se on pidempi sekä painavampi ja kykenisi nousemaan takajaloilleen, jolloin se pääsisi todennäköisesti humauttamaan leijonaa päähän suurella tassullaan.

Toisenlaisiakin ennusteita on. He jotka uskovat leijonan voittavan, perustelevat kantaansa etenkin leijonan nopeudella, kovalla purentavoimalla ja raateluhampailla. Purentavoimaa on kyllä karhullakin, itse asiassa enemmän kuin leijonalla. Harmaakarhun leuoilla saisi murskattua laskennallisesti keilapallon. Leijonan voittoon uskovat asiantuntijat ovat joka tapauksessa melko selvästi vähemmistössä.

Sivuhuomiona täytyy tosin todeta, että karhut saalistavat luonnon oloissa yleensä yksin, kun taas leijonat hyökkäävät saaliinsa kimppuun laumassa. Karhulla ei tietenkään olisi mahdollisuutta kukistaa leijonalaumaa.

Historia tuntee kohtauksia vain vähän

Joka tapauksessa kysymys on pitkälti teoreettinen. Kovin tuoreita leijonan ja karhun kohtaamisia ei ole tiedossa, joskin 1800-luvun lopun Kanadassa ihmiset ovat laittaneet eläimiä taistelemaan toisiaan vastaan, ja näissä mittelöissä harmaakarhu on tiettävästi voittanut leijonan useamman kerran.

Eläintarhoissa sattuneista onnettomuuksista tiedetään, että Etelä-Koreassa 200-kiloinen uroskarhu (ruskeakarhu) tappoi viitisen vuotta sitten 100-kiloisen naarasleijonan, kun karhu pääsi livistämään leijonan häkkiin.

Kummallakin on mahdollisuutensa

Jos aletaan hiuksia halkoa (ja miksi ei alettaisi, kun tähän asti on tultu), kamppailun lopputulokseen vaikuttaisivat myös olosuhteet, joissa eläimet joutuisivat toisiaan vastaan kamppailemaan. Kuumuus ja tasainen maasto nostaisivat leijonan osakkeita, kylmyys ja vaikeakulkuinen maasto karhun.

Lopulta vastaus on savolainen: suaattais olla että karhu voittais, suaattais olla että leijona olisi vahvempi. Ainakin kummallakin olisi realistinen vastaus toisen kukistamiseen.

Vedonlyöntitermein näyttää kuitenkin siltä, että kysymyksen tulkinnasta riippuen karhu on asiantuntijoiden vastauksia yhdistelemällä joko selvähkö tai vähintään hienoinen ennakkosuosikki. Edelleen vedonlyöntitermein oikea vastaus olisi sellainen, jossa molemmille laskettaisiin tietyt voittotodennäköisyydet.

Niiden suhteen varmuudella voidaan sanoa, että kummankin prosentti olisi kaksinumeroinen, ja karhun prosentti suurempi. Jos yrittää erilaisten spekulaatioiden pohjalta jotain järkevää veikata, kenties karhun voittotodennäköisyys olisi jossain 60 ja 75 prosentin välimaastossa.

Karhu vai tiikeri lienee ”parempi” kysymys

Lisäksi viimeisenä sivuhuomautuksena täytyy vielä todeta, että enemmän asiantuntijoiden kantoja jakava kysymys kuuluisi, kumpi voittaa “karhu vai tiikeri”, koska tuo on paljon mutkia suoristettuna kuin mittelö karhun ja suurikokoisen leijonan välillä. Tai ehkä tuossa väitteessä väännetään mutkia liikaa suoriksi – tiikerillä ei ole luonnossa ihmisen lisäksi luontaisia vihollisia siinä missä leijona saa olla tarkkana krokotiilien ja hyeenojen kanssa varsinkin nuorella ja vanhalla iällään.

Mittelössä karhun ja tiikerin välillä asiantuntijat näyttäisivät kallistuvan tiikerin puoleen, mutta taistelupari vaikuttaa äkkiseltään tasaisemmalta kuin ”karhu vastaan leijona” -taistelupari. Karhut ja tiikerit ovat kohdanneet toisiaan myös luonnossa, ja niissä kuolettavia voittoja ovat saaneet kumpikin, mutta tiikeri enemmän. Tiikerin ja leijonan välienselvittelyssä tiikeri on selvästi niskan päällä, mutta ei ole kuitenkaan niin ylivoimainen, että leijona jäisi vaille mahdollisuutta tiikerin kukistamiseen.

Lisää luettavaa:

Karhu vastaan leijona eläinten välisiä (teoreettisia) taisteluja arvioivalla sivustolla.

Karhu vastaan tiikeri eläinten välisiä (teoreettisia) taisteluja arvioivalla sivustolla.

Tiikeri vastaan leijona eläinten välisiä (teoreettisia) taisteluja arvioivalla sivustolla.

Ylen ”karhu vs. leijona” –juttu.

Hesarin ”karhu vs. leijona” –juttu.

Karhuseuran koottua karhutietoutta.

Tässä blogisarjassa kysyn itse keksimiäni ja tutuilta tai keneltä tahansa kuulemiani pieniä tai suuria ihmetyksen aiheita, ja vastaan niihin nojaamalla tutkittuun tietoon ja tietokirjallisuuteen.

 

JAA

5 KOMMENTTIA

 1. Itse panisin roponi Karhun puolelle.Kerran tuli radiosta ohjelma missä mies kertoi karhun ja hevosen kohtaamisesta ja jossa karhu humautti yhdellä käpälän lyönnillä koko hevosen pään irti.

  Mutta itse tuo Ruuskan Rafaelin enkeli,kuulen sen usean muun suomalaisen kanssa aina väärin.Kohdassa ”lapset hinaavat kohmeisin sormin lippuja salkoihin” kuuluu aivan selvästi.Lapset hinaavat kohmeisin sormin vittuja salkoihin.
  https://www.youtube.com/watch?v=I-TB4Ma8ihg

  • Minäkin laittaisin rahani tosiaan ehdottomasti karhulle.

   Olkoonkin vulgaari väärinkuuleminen, mutta se on jännä miten kerran väärin kuultua kappaleen osaa on vaikea kuulla enää ikinä oikein.

   -Ville-

 2. Irtaannuttaa ”kivasti” todellisuudesta mutta, onko marsu nopein?

  • Gepardi on nopein maaeläin, mutta tarkasta maksiminopeudesta on eri käsityksiä. Arviot pyörivät jossain 100km/h ja 115km/h välillä. Leijona on karhua nopeampi ja kellottaa n. 80km/h huippunopeuden.

   Marsu on puolestaan kellottanut (https://guinnessworldrecords.com/world-records/fastest-10-m-run-by-a-guinea-pig) 10 metriä 8,81 sekuntiin, eli pystyy juoksemaan noin nopeudella 4,1km/h. Leijona painelee siis noin 19,5 kertaa nopeampaa kuin marsu.

   -Ville-

 3. Ei ole marsu eikä keparti nopein.Kaikista nopein eläin kuuluu olevan kani.Puukkosahakin jää toiseksi.