”Väärinpäin!”

0

Juoksin koulun käytävää ja sain jalkani oven väliin juuri, kun valvoja oli vetämässä pääsykoeluokan ovea pysyvästi kiinni ja lukkoon. Astuin sisään kasvot punaisena ja paita hiestä märkänä. Tila oli täynnä jännityksestä valkoisia kasvoja. Etsin rennosti paikan luokan edestä ja istuin odottamaan kokeen alkamista.

Sain pääsykoepaperin eteeni. Luin kysymyksiä läpi ja pyörittelin päätäni. Olisiko sittenkin kannattanut valmistautua kokeeseen, ajattelin. Siihen aikaan ja siihen asti olin aina mennyt kokeeseen erikoisemmin lukematta tai valmistautumatta. Näytti, että se tie oli tullut päähänsä. Aloin tutkimaan paperia tarkemmin ja huomasin, että minulla on väärä koe edessäni. Pyysin valvojalta liiketalouden pääsykoetta, koska minulla näytti olevan tietotekniikan pääsykoe edessäni. Ja samalla kysyin, missä liiketalouden pääsykoe on. ”Se oli eilen”, sain vastaukseksi ja: ”Tule ensi vuonna uudelleen!”.

Meni 14 vuotta, ennen kuin palasin. Tällä kertaa hyvin valmistautuneena. Sain kokeesta hyvät arvosanat ja sain helposti koulupaikan. Nyt olen opiskellut pian kaksi ja puoli vuotta liiketaloutta Oamkin Teuvo Pakkalan kadun kampuksella, tarkemmin myyntiä ja markkinointia. Kouluttautuminen ei ole koskaan liian myöhäistä, ajattelen.

Ryhmässämme on muitakin alan vaihtajia. Yksi jätti Postin varman eläkeviran, koska siellä näytti tulevan tuotevalikoimaan muun muassa ruohon leikkaamista. Toinen oli tehnyt pitkän uran kaupan palveluksessa ja halusi vähän haasteita. Kolmas oli kiertänyt maailmaa. Neljäs oli ollut pitkään yrittäjänä, kuten minäkin. Ja monia muita. Tämä neljäntenä mainittu kaveri totesikin minulle koulunkäynnistäni, samalla viitaten aiempaan työhöni: ”Väärinpäin!”. Niinpä niin, kukapa meistä ei joskus menisi takapuoli edellä puuhun.

Suoritan tämän syksyn opintoihin liittyvää ammattiharjoittelua Oamkin järjestämässä DIMMY-hankkeessa. DIMMY on digitaalisen markkinoinnin ja myynnin koulutushanke, jossa koulutetaan alan osaajia seutukunnan yritysten käyttöön. Mikäli olet valmiiksi alan osaaja ja haluat asemoida itsesi paremmin työelämään, suosittelen klikkaamaan tästä hankkeen sivuille. Hankkeessa tarvitaan myös hyviä kumppaniyrityksiä, jossa koulutettavat suorittavat opintoihin kuuluvan ammattiharjoittelun. Joten yrityksen edustajakin voi klikata linkkiä ja löytää sitä kautta osaajan tiimiinsä vahvistukseksi.

L. Ron Hubbardin töistä kootussa Oppimisen oppikirjassa on opiskelua ja oppimista määritelty yksinkertaisesti ja mielenkiintoisesti. Yhtenä oppimisen esteenä pidetään yli hypättyä tai väliin jätettyä gardienttia eli oppimisen porrasta. Se selitetään vapaasti referoiden näin: Mikäli sinusta tuntuu, että olet hieman pyörällä päästäsi, palaa siihen kohtaan, jossa olit ennen sitä. Opiskele asia uudelleen ja jatka matkaasi hyvällä fiiliksellä.Muun muassa tätä yksinkertaista oppimisen kaavaa olen noudattanut opiskellessani. Vaikka samalla minusta tuntuu, että koko koulu on ollut väliin jätetty tai jäänyt porras elämäni matkalla.

Kuitenkin tällä tavalla ”Väärinpäin!”, niin kuin kaverini huudahti minulle, olen kulkenut omaa mielenkiintoista oppimisen polkua. Opintoni kääntyvät kohta loppusuoralle tradenomiopintojen osalta. Käyn tulevana keväänä viimeiset kurssit ja alan valmistautua ensi syksyn opinnäytetyön tekemiseen. Loppumatkalla näyttää olevan vielä joitakin portaita, joten käännyn puoli kierrosta ympäri ja jatkan kiitollisena matkaa!

Mikäli kirjoitus herätti ajatuksia ja haluat jakaa ajatuksia kanssani, lähetä sähköpostia asseri.pitkala@gmail.com.

Asseri Pitkälä, Myynnin ja markkinoinnin opiskelija Oamk

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.