Ei supertyyppejä mutta vahvoja osaajia

0
Voittajienko helppo hymyillä? Kuva: Jari Vihervirta

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) talotekniikan opiskelijat voittivat viime viikolla kansallisen LVI-kilpailun – voitto tuli Oamkiin toisena vuonna peräjälkeen. Menestyjiltä kysytään usein menestyksen salaisuutta. Liikemiehen miljoonien, urheilijan maailmanmestaruuden tai laulajan suosion taustalla kuuluvat usein olevan oiva liikemiesvaisto, sinnikäs työ omia unelmia kohti ja hyvät taustajoukot. Jututtaessani voittajia rinnastus noihin vähän hymyilytti. Jotta olisimme menestyksekkäitä jatkossakin, yritetään kuitenkin selvittää, miksi näin kävi.

Istahdin juttelemaan hetkeksi kilpailuun osallistuneiden Konsta Jokitalon, Janne Leinosen, Harri Pyörälän ja Antti Västin kanssa. He tuntuvat tulleen nopeasti tutuiksi ja yhtenäiseksi joukkueeksi, vaikka eivät ole kaikki toisiaan ennen kisaa tunteneet. Mukana on kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijoita, erilaisia persoonia, jotka ovat lähtöisin eri puolilta Suomea, ainakin Lapista Pohjanmaalle.

Matkalla maineeseen? Kuva: Rauno Holopainen

Kysymykseen ”miltä nyt tuntuu” vastaukset olivat perisuomalaiseen tapaan melko lyhyitä: ei oikein miltään tai ihan hyvältä tuntuu. Urheilijoiden tapaan ei edellisen vuoden voittokaan aiheuttanut paineita, vaan lähdettiin tekemään omaa suoritusta. Lähdettiin siis kisaan, kun pyydettiin – vai rakkaudesta lajiin – eikä tavoitteitakaan asetettu sen kummemmin. Huikean suuria tunteita ei taidettu kokea kisan aikana tai sen jälkeenkään. Matka oli kyllä ollut mukava kaikin puolin.

Kilpailussa oli kuitenkin jo tuntunut siltä, että hyvin menee. Tehtävät oli koettu mukaviksi ja tavallisiksi, siis peruskauraa, ja aina joku tiesi ja osasi asian. Tekeminen oli kuitenkin rentoa. Aikaa kunkin tehtävän tekemiseen ei ollut paljon, joten jokaisen täytyi hoitaa oma osansa. Siihen luotettiin. Tehtävät olivat teoriapainotteisia, mutta mukana oli myös tekemistä.

Vastauksessa, mikä juuri tästä porukasta teki voittajan, ei korostettu omaa osaamista. Vähän epäiltiin, josko Oulun hanavesi on erilaista kuin muualla. Ei keskustelussa unohdettu mainita hyvää koulutustakaan. Kuulemma menestyminen ei edellytä supertyyppejä, vaan pärjätä voisi kuka tahansa. Muut vain olivat tällä kertaa huonompia.

Millainen tyyppi sitten on kisassa pärjäävä LVI-alan kuka tahansa? Voittajien mukaan hyvä LVI-alan osaaja hallitsee teorian, mutta hänellä on lisäksi käytännön näkemystä. Hän myös tietää, mistä etsiä työkaluja, jos omassa pakissa ei ole sopivia.

Tästä eteenpäin opiskelijat jatkavat paremmalla mielellä. Epäilen, että ehkä voitto siis kuitenkin vähän heilautti. Tosin voiton juhlinta taitaa olla jäänyt ja paluu arkeen on ollut nopea. Osalla joukkueesta kilpailun aikainen poissaolo edellyttää opiskeluhommassa nyt aikataulun kiinni kuromista. Ehkäpä se näiltä herroilta onnistuu.

Seuraavan vuoden joukkueelle annettiin neuvo, että ainakin yksi kylmätekniikan osaaja eli tässä tapauksessa neljännen vuoden opiskelija täytyy olla mukana. Erityisesti ei kilpailuun ollut valmistauduttu, mitä vähän itsenäisesti kerrattu aihealueita, lueskeltu, tarkasteltu uusia asetuksia ja sen semmoista.

Ja tulihan se sieltä: osaamisen taustalla ovat myös hyvät opettajat, jotka sitoutuvat omaan tekemiseensä. Voimme siis jatkaa työtä, myös kehitystyötä – tällä jaksaa seuraavaan kilpailuun. Kiitos opiskelijat! Teette työstämme merkityksellistä.

Pirjo Partanen
lehtori, tutkintovastaava
Energia- ja talotekniikka

Tomi Jäävirta
lehtori
Energia- ja talotekniikka

 

JAA