Open Science -viikko helteisessä Hollannissa

0
Tutustumiskierroksella näimme hienoja karttoja sekä inkunaabeleita.

Osallistuin avoimeen tieteeseen omistetulle Erasmus-vaihtoviikolle Utrechtin yliopiston kirjastossa Hollannissa 28.5.–1.6.2018. Tämä yliopisto on maan suurin ja vanhin. Olo tuntui varsin pieneltä, kun tulee paikkaan, jossa on 30 000 opiskelijaa ja henkilökuntaakin lähes saman verran kuin meillä Oamkissa opiskelijoita. Kahdelle kampusalueelle jakautunut yliopisto ei kuitenkaan tuntunut suurelta ja kolkolta paikalta, sillä kumpikin alue oli arkkitehtonisesti varsin mielenkiintoinen ja kirjasto täynnä ratkaisuja, joita yritin viikon aikana painaa mieleeni tulevaisuudessa hyödynnettäväksi. De Uithofin kirjaston suunnitelleen arkkitehtitoimiston sivuilla on hienoja kuvia.

Reitti kampusalueelle oli merkitty nuolilla.

Uraauurtavat amk-kirjastolaiset ja kaikuja kotimaasta

Utrechtin yliopiston kirjasto on järjestänyt vastaavanlaisia vaihtoviikkoja jo aiemminkin, mutta nyt ensimmäistä kertaa mukana oli kirjastolaisia myös muista kuin heidän omista partneriyliopistoistaan. Sain kuulla tästä tulossa olevasta viikosta alkuvuodesta 2018 ja päätimmekin minä, sekä vaihtokumppanini Minna Marjamaa Laurea-ammattikorkeakoulusta, tiedustella ottavatko he vastaan kahta ammattikorkeakoulukirjastolaista, joilla kummallakin on vahva tausta avoimen tieteen palveluista. Olemme Minnan kanssa yhdessä työskennelleet ammattikorkeakoulujen Theseus-julkaisuarkiston parissa asiantuntijatehtävissä vuodesta 2010 lähtien.

Kirjastorakennus De Uithofin kampusalueella.
Kuvan keskellä näkyvien pylväiden kohdalla sijaitsi ns. keskustakirjasto Louis Bonaparten eli Napoleonin veljen entisessä palatsissa.

Vaihtoviikon ohjelma sijoittui pääasiassa De Uithofin kampuksen alueelle. Yliopiston vieressä samalla laajalla kampusalueella sijaitsivat myös paikallisen ammattikorkeakoulun tilat, joihin en valitettavasti vaihtoviikon tiiviin ohjelman aikana ehtinyt tutustumaan. Tilanne siis hauskasti muistutti Oamkin tulevaa sijoittumista Linnanmaalle. Kampusalue on noin viiden kilometrin päässä Utrechtin keskustasta, ja aamuisin kohti kampusaluetta kulki hurjaa vauhtia valtava joukko polkupyöriä, joiden ajajilla ei ollut tietoakaan pyöräilykypäristä. Minua pelotti jo pelkkä katsominen. Suuri yllätys olikin, kun saavuin bussin kyydissä kampusalueelle, niin pääsisäänkäynnin edessä ei ollutkaan jättimäistä polkupyörämerta, vaan pyörät oli viety siististä parkkiin niitä varten rakennettuihin ”kallioparkkeihin”.

Ajoluiska polkupyöräparkkiin keskustakampuksella.

Kirjasto on opetuksen ja tutkimuksen arvostettu kumppani

Utrechtin yliopisto ja sen kirjasto on panostanut runsaasti kirjaston ja opetuksen väliseen yhteistyöhön. Kirjaston tunnuslause, ”Partner in science”, joka näkyi useassa paikassa, korosti tätä kirjaston roolia. Kirjaston organisaatiokaaviossa on akateemisten palveluiden osasto, jonka yksi tehtävä on avoimen tieteen ja sen eri osa-alueiden tukeminen yliopiston toiminnassa. Kirjaston rooli näkyy hyvin seuraavassa kuvassa:

The circle of scientific communication. Lähde: https://www.uu.nl/en/university-library/about-the-library/policies-and-mission-statement.

Hollanti, kuten Suomikin, on laatinut oman Avoimen tieteen tiekarttansa. Heidän tavoitteenaan on saavuttaa 100% avoimuus tieteellisten julkaisujen suhteen vuoteen 2020 mennessä. Utrechtin yliopiston kirjasto on tämän lisäksi tehnyt vielä omia linjauksiaan omien tutkimusjulkaisujensa avoimen saatavuuden edistämiseksi. Tällä hetkellä heidän omassa julkaisuarkistossaan on noin 150 000 julkaisua, joista 45 000 on OA-julkaisuja.

Mielenkiintoista ohjelmaa ja nähtävää

Erasmus-viikolle osallistui lisäksemme henkilöitä Ranskasta, Italiasta, Latviasta, Englannista, Itävallasta, Kroatiasta ja Maltalta. Saimme heti ensimmäisen päivän aluksi järjestäjien tervehdyksen jälkeen kuulla jokaiselta osallistujalta esityksen, jossa he kertoivat omasta työstään ja kiinnostuksen kohteistaan avoimen tieteen piirissä. Me suomalaiset pidimme yhteisen, jossa kerroimme Theseus-julkaisuarkistosta ja meidän työtehtävistämme sen toiminnan ja kehittämisen parissa. Kuten arvasimmekin, se herätti suurta mielenkiintoa ulkomaisissa kollegoissamme. Pääsimme heti vastaamaan useisiin kysymyksiin ja niitä sateli vielä viimeisen päivän päättäjäistilaisuudessakin.

Erasmus-viikon ohjelma oli erittäin mielenkiintoinen. Perinteisen kirjastoon tutustumisen lisäksi aikaa oli varattu runsaasti erilaisiin avoimen tieteen teemoihin tutustumiseen sekä kokemusten sekä hyvien käytänteiden jakamiseen osallistujien kiinnostuksen mukaan. Saimme kattavan paketin tietoa mm. avoimesta julkaisemisesta, altmetriikasta, tekijänoikeusasioista kuten Creative Commons, tutkimusdatan säilyttämisestä, avoimesta opetuksesta ja tiedottamisesta. Utrechtin kirjaston henkilökunta oli panostanut kovasti ohjelman laatimiseen ja sitä oli suorastaan infoähkyyn saakka. Onneksi aikaa oli varattu myös keskusteluille, joita kävimme muun muassa keskiviikon lounastapaamisella kampuksen läheisyydessä sijaitsevalla kasvitieteellisellä puutarhalla. Sattumalta vaihtoviikko osui paikallisten kertoman mukaan kaikkien aikojen kuumimmalle toukokuulle, joten ulkoilmalounas +30 asteen helteessä oli aika hikinen.

Tutustumiskierroksella näimme hienoja karttoja sekä inkunaabeleita.

Yhteisen ohjelman lisäksi oli osallistujille järjestetty mahdollisuus ”individual meeting” –tapaamisiin yliopiston kirjaston henkilökunnan kanssa jokaisen oman mielenkiinnon mukaan. Kävin itse kahdessa ko. tapaamisessa, joista ensimmäinen liittyi tutkimusdatan käsittelyyn ja säilyttämiseen ja toinen Utrechtin yliopiston omaan julkaisuarkistoon. Jälkimmäinen tapaaminen julkaisuarkistosta vastaavan Martin Slabbertjen kanssa oli erittäin mielenkiintoinen ja sain oikein hyvän yleiskuvan siitä miten avoimet julkaisuarkistot toimivat Hollannissa ja mitä haasteita he ovat kohdanneet. Sain ilokseni huomata, että kokemuksemme sekä haasteemme olivat hyvin samankaltaisia.

Erasmus-viikko vahvisti käsitystäni omasta osaamisestani avoimen tieteen saralla ja antoi minulle lisätietoa monesta kiinnostavasta asiasta. On hienoa, että on mahdollisuus osallistua tällaiselle viikolle ja päästä jakamaan kokemuksiaan ja osaamistaan usean samasta asiasta kiinnostuneen kollegan kanssa. Erasmus-kokemuksen kruunasi vajaa kuukausi kotiinpaluun jälkeen sähköpostiin tupsahtanut viesti kollegalta Utrecthtin yliopiston kirjastosta, jossa hän kertoo olevansa tulossa loppuvuodesta Suomeen ja haluaisi mielellään tavata minut ja Minna Marjamaan uudestaan, koska on kiinnostunut työstämme Theseus-julkaisuarkiston parissa. Tämä on mahtava kunnianosoitus tekemällemme työlle!

Tiina Tolonen
Palvelupäällikkö, Kirjastopalvelut

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.