Miten koronavirus COVID-19 todetaan? Bioanalyytikoiden työ avainasemassa

0

Vuoden 2020 alussa Kiinasta käynnistynyt koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntaepidemia on aiheuttanut huolta ja lamaannuttanut kansainvälistä liikkumista merkittävästi. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoiden päivittäinen työ kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa vaatii nopeita päätöksiä ja päivityksiä. Euroopan tautiviraston ECDC:n ja maailmanjärjestö WHO:n kanssa tehtävä yhteistyö ovat terveysriskien ja ohjeistuksen sekä infektioiden torjunnan kannalta olennaista.

Koronaviruksen laboratoriodiagnostiikkaa tehdään Suomessa tällä hetkellä kolmella paikkakunnalla. Primääridiagnostiikkapaikka on Helsingissä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa positiivisten näytteiden varmistuksista Helsingissä. Turussa (TYKS kliininen mikrobiologia) ja Tampereella (Fimlab) on käytössä myös spesifiset testit uuden koronaviruksen osoittamiseksi.

COVID-19-diagnostiikkaan vaaditaan infektiolääkärin konsultaatio. Tutkittavan laboratorion täytyy olla tietoinen näytteiden ottamisesta ja lähettämisestä etukäteen. Vakavasti sairastuneen muuta hoitoa ja diagnostisia tutkimuksia epäily ei saa viivästyttää. Koronavirusepäilyssä otetaan hengitystie-eritenäyte ylemmistä ja/tai alemmista hengitysteistä sekä akuutin vaiheen ja toipilasvaiheen seeruminäytteet vasta-ainetutkimuksia varten 14 vuorokauden kuluessa. Koronaviruksen poissulkuun riittää yksi negatiivinen tulos.

Potilaan näytteiden käsittelyssä bioanalytiikan asiantuntijoiden tulee huomioida varotoimet. Näytteet käsitellään BSL-2 (Biosafety level 2) tilassa käyttäen erillistä suojatakkia ja kaksia käsineitä päällekkäin. Näytteen alkuvaiheen käsittelyyn liittyvät toimenpiteet tehdään biosuojakaapissa.

Infektiolääkärin konsultaation perusteella tehdään erotusdiagnostisia määrityksiä. Veriviljelynäytteiden lisäksi voidaan esimerkiksi analysoida nenänielutikku-, yskös- tai nenänielunäytteistä nukleiinihappotutkimuksia respiratorisista viruksista, influenssasta, mycoplasma pneumoniaesta sekä chlamydia pneumoniaesta (keuhkoklamydia).

Virtsanäytteistä lääkäri voi määrätä erotusdiagnostiikan tueksi legionalla-antigeeni ja virtsan pneumokokkiantigeeni -tutkimukset. Seeruminäytteiden akuutin ja toipilasvaiheen näytteistä voidaan määrittää muun muassa virusvasta-aineet sekä mycoplasma pneumoniae ja chlamydia pneumoniae vasta-aineet. Infektiolääkäri voi haluta muitakin laboratoriotutkimuksia harkinnan mukaan, kuten malariaplasmoidit, jos henkilö on matkustanut malaria-alueilla.

Oulun ammattikorkeakoulussa koulutetaan bioanalytiikan asiantuntijoita, jotka ovat avainasemassa laboratorionnäytteiden lähettämisessä, käsittelyssä ja analysoinnissa erilaisten infektiotautien, syöpätautien yms. hoitotarpeen arvioinneissa. Oulun lisäksi bioanalytiikan asiantuntijoita koulutetaan Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Vaasassa (ruotsinkielinen koulutus).

Jos sinua kiinnostaa näytteenottotoiminta, näytteiden analysointi sekä tulosten arviointi, tutustu bioanalyytikoiden koulutukseemme. Seuraava hakuaika koulutukseen on 18.3.–1.4.

 

Mika Paldanius, Dosentti, FT, koulutuspäällikkö
Oulun ammattikorkeakoulu, terveydenhuollon erityisalat

Lähteet:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronaviruksen-covid-19-laboratoriotutkimukset

https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2001017?articleTools=true

https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

JAA