Kalevan uutta toimistotaloa koristaa anodisoitu julkisivupelti

0

Karjasillan Ympäristötalo sai rinnalleen Kalevan uuden kulta-mustasävyisen toimistotalon, joka muistuttaa oululaisia myös Oulun Kärpistä tunnetusta värimaailmasta. Uudella tekniikalla tehty anodisoitu julkisivupellitys on vertaansa vailla ja tällä hetkellä ainoa Oulussa. Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) rakennusalan työnjohdon opiskelija suoritti tässä kohteessa työnjohtoharjoittelunsa ja opinnäytetyönsä.

Anodisoinnin asiantuntemus Hollannista

Suomen haastava ilmasto vaatii rakennusmateriaaleilta erilaisia kestävyysominaisuuksia. Kalevan toimistotalossa julkisivupellitysmateriaalina käytettiin anodisoitua alumiinia, joka kestää kulutusta. Lisäksi sen pinta on kova ja korroosionkesto hyvä. Yleisin anodisointimenetelmä on sähkösinkitys.

Pellit olivat pääasiassa mustia kasettipeltejä ja kullattuja julkisivupeltejä, joiden anodisointi tapahtui Hollannissa. Anodisoinnissa alumiinin pintaan johdetaan sähkövirtaa ja kappale upotetaan kemialliseen pinnoitusaineeseen. Anodisoinnin jälkeen kappaleet voidaan myös maalata.

Asentamisen ammattilaiset Latviasta

Toimistorakennuksen pellitysurakkakilpailun voitti latvialainen 3LT-yhtiö. Urakkakilpailussa oli myös mukana paikallisia metallialan yrityksiä. 3LT on erikoistunut erilaisten peltijulkisivujen valmistamiseen ja asentamiseen eri puolille Eurooppaa.  Työmaalla työskenteli projektin aikana 2–6 asentajaa ja yksi 3LT:n työnjohtaja.

Työturvallisuus keskeisenä osana rakentamista

Työturvallisuudesta ei tingitty projektin aikana. Asentaminen jouduttiin tekemään pääasiassa kahdelta mastolava- ja kuukulkijahenkilönostimelta, joten putoamisvaljaiden käyttöön ja työalueiden rajaamiseen kiinnitettiin erityistä huomiota.

Mastolavanostimissa työskennellessä putoamisvaljaita ei tarvinnut käyttää, koska lavojen ulkoreunoilla kiersivät vankat alumiinikaiteet. 3LT noudatti todella hyvin pääurakoitsijan työturvallisuusohjeita eikä työtapaturmia asennustyössä tapahtunut.

Turvallista työskentelyä mastolavanostimissa

Työnjohtoharjoittelijalle mielenkiintoinen ja haastava kohde

Oamkin rakennusalan työnjohdon opiskelija suoritti tässä kohteessa työnjohtoharjoittelunsa ja opinnäytetyönsä. Työmaa tarjosi harjoittelijalle useita haasteita. Työmaan keskeinen sijainti ja ahdas tontti pakottivat suunnittelemaan logistiset ratkaisut huolellisesti etukäteen. Materiaalien vastaanotto oli sovitettava yhteen liikenteen kanssa, ja vähäisten varastointitilojen vuoksi materiaalit piti varastoida tarkasti harkittuun paikkaan.

Suuria haasteita asetti myös asentajien englannin kielen taidon puute. Osa asentajista ei puhunut lainkaan englantia. Onneksi asentajien työmaapäällikkö puhui sujuvaa englantia ja hänen ollessaan paikalla kieliongelmia ei ollut. Hyvällä yhteistyöllä logistisista, teknisistä ja kommunikointiongelmista selvittiin hyvin ja asiakkaalle saatiin luovutettua näyttävä ja laadukas lopputulos.

Teksti ja kuvat:
Matti Huhtala

Lisätietoa:
Matti Huhtala
Rakennusalan työnjohdon opiskelija

Jarmo Erho
Lehtori, rakennusalan työnjohto
Rakentamistekniikan koulutusosasto

Lähde:
Huhtala, Matti 2018. Anodisoidun julkisivupellityksen asentaminen toimistorakennukseen. 

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.