Turvapaikan hakemista pitää lailla hallita

18

Onko valtiovallalla löysähkö ote maahantulijoihin ja siihen liittyvään prosessiin? Näyttää, että yksittäiset toimijat työskentelevät hajautetusti ilman prosessin kokonaishallintaa.

Maahantulo ilman asianmukaista matkustusasiakirjaa on laiton (rikos), kunnes haetaan turvapaikkaa. Tämä tapahtuu viranomaiselle, poliisille tai rajavartiostolle. Pohjois-Suomessa Haaparannalla rajatarkastuksia ei ole, niinpä rajan ylittänyt jatkaa. Tämän hän tekee ilman maassaoleskelulupaa, eihän hän voi olla turvapaikan hakija koska viranomaiselle ei ole tätä pyyntöä voinut esittää.

Turvapaikan hakija voi suunnata askeleensa mihin suuntaan tahansa Suomessa. Periaatteessa siis laittomasti, rekisteröimättä. ”Maantietä matkaa kirjaton karjaton mies” loihe Eino Leino runossaan aikanaan lausumaan.

Tällä hetkellä pohjoisessa(kin) alkaa maahantulon jälkeen laillisuusvalvonnan ja valtiontalouden näkökulmasta raskas prosessi. Eilen tullut turvapaikanhakija saa päätöksen noin kahden vuoden kuluttua. Pohjoisessa Haaparannan kautta saapuu päivittäin jopa satoja hakijoita pohjoiseen. Puhuttaa ei ennätetä eikä päätöksiä ennätetä tehdä. Kello käy, eikä Hakulista näy.

Pohjoinen Suomi ansaitsisi lain mukaisen järjestelykeskuksen turvapaikkaprosessin hallitsemiseksi. Olkoon sen paikka vaikka Tornio, Kemi tai Oulu, joka tapauksessa asia on jopa kiireellinen. Oulussa varmaankin ovat parhaat tilat tarjolla, terveydenhuollon palveluista puhumattakaan. Turvapaikan hakijat sairastavat kuten me kantasuomalaiset ja toisaalta myös eri tavalla kuin me kantasuomalaiset.

Immateriaaliset maahan tulon kysymykset seuraavat sitten perässä. Järjestelykeskus ohjaa turvapaikkaa hakevat keskitetysti viranomaisen piiriin, jolloin tiedämme nopeammin ketä on maassa ja toisaalta turvapaikanhakija tietää, minkä järjestelmän piirissä on.

En väitä, etteivätkö prosessissa toimivat poliisit tässä ja nyt tekisi työtään tehokkaasti ja hyvin. Kuitenkin nyt tilanne on se, ettei turvapaikanhakijoita kyetä rekisteröimään heti maahantulon jälkeen. Maanteillämme on rekisteröimättömiä turvapaikanhakijoita päiväkausia. Tämä ei ole kenenkään etu. Mitä nopeammin saamme sormenjäljet tulijoilta, sitä nopeammin heihin tutustumme.

Täysin aukottomaksi järjestelmää ei saada, mutta valtion kannalta parasta on, että turvapaikanhaku täyttää lain vaatimukset Suomessa. Pohjoinen reitti tulla Suomeen on valitettavan totta tässä ja nyt. Sitä täytyy lailla hallita, ettei Ruotsi täytä Suomea pakolaisilla. Ruotsi näyttää tietävän, miksi ohjata tiettyjä turvapaikan hakijoiden virtoja Suomeen.

JAA

18 KOMMENTTIA

 1. Valtion pitää palkata välittömästi tarpeeksi (olkoon sitten sata tai tuhat) uusia turvapaikkahakemusten käsittelijöitä, jotta saadaan päätökset maksimissaan parissa kuukaudessa. Nykyarvioiden mukainen jopa kahden vuoden ”maksettu loma” veronmaksajien piikkiin on järkyttävää tyhmyyttä valtiovallallta ja tuhoaa jo ennestään kuralla olevan taloutemme. Käsittelijöiden palkkauskustannukset ovat murto-osa turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista ja valtio saa osan verotuloina takaisin. Maassamme on päteviä ihmisiä em. työhön työttömänä. Määräaikaisen käsittelijän kustannusvaikutus loppuu määräajan päättyessä, mutta maahantulija voi olla menoerä veronmaksajille loppuelämänsä, jos ei työllisty!

  • Kertausharjoitus massojen hallintaan olisi ensimmäinen toi,menpide. Hälytys vaan liikkeelle ,tuleepahan testattua useampi hallinnonalan toimivuus(-mattomuus?) siinä samalla,
   Niinistökäskeköön sotaväkeä ja Upo petturi sisäministerlön rajan reservit. Onhan ne kuitenkin nimetty!.

 2. Perussuomalaiset uhosivat pikän oppositiokautensa aikana, kuinka heillä on oma järkevä maahanmuuttajapolitiikka ja kuinka he laittavat stopin maahanmuuttoasioissa auki olevalle valtion piikille.
  Käytännössä persujen hallitustaipaleen aikana maahantulijoiden määrä on kasvanut radikaalisti, valtion kustannukset ovat moninkertaistuneet ja mitä tekevät perussuomalaiset. Jotkut jopa piilottelevat medialta, useimmat ovat hiljaa ja kaikkin aiemmin uhottu on nyt autuaasti unohdettu. Aivan niinkuin perussuomaklaisten kaikki vaalilupauksetkin äänestäjilleen. Puolue on menettänyt uskottavuutensa jo hallitustaipaleensa alkumetreillä.

  • Ei perussuomalaiset pakolaisia tänne tuota.. Tilanne vain on muuttunut.

   • Ei ne persut tosiaan niitä tuo. Tosin eipä persut paljoa tee tulon estämiseksikään. Toisin kuin vaalien aikana uhosivat.
    Tosin, persujen KAIKKI vaalilupaukset lienee jo syöty. Antijytkyä pukkaa.

 3. ”Pohjoinen reitti on valitettavan totta…” Miten niin valitettavan? Lipsahtiko arvomaailma?

 4. Mitä paljon puhuttu Schengen-sopimus tarkoittaa ? Onko todella näin, että ihmiset voivat kulkea pitkin poikin Eurooppaa ja sitten valita sopivan pysäkin, josta haluaa pakolaisstatuksen itselleen ?
  Jos ei, niin toimivatko viranomaiset oikein jos myöntävät Suomessa turvapaikan tänne tulijoille.
  Suomen maatilojen lehmät on saatu EU-tasolla rekisteröityä, niin on se ihme, ettei irtolaisia saada rekisteröityä.

  • Se Schengensopimus tarkoittaa, lyhykäisyydessään, sitä että sopijamaiden kansalaiset ja niihin viisumilla saapuneet ihmiset voivat kulkea vapaasti maasta toiseen. Se ei tarkoita sitä että paperiton, luvatta johonkin maahan tullut saisi liikkua vapaasti Schengenalueella. Schengenalueella liikkuvalla pitää olla matkustusasiakirjat mukanaan ja tarvittaessa matkaajan tulee kyetä todistamaan henkilöllisyytensä viranomaisille. Eli näitä pako-/siirtolaisia Schengensopimus ei koske, koska ei ole viisumeita sen enempää kuin henkilöllisyystodistuksia. Ainkaan suurella osalla ei ole.

 5. Tehkää jo siellä eduskunnassa sitä työtä, jota teidät on valittu tekemään eli säätäkää lakeja, lopettakaa lama ja poistakaa työttömyys. Ei sen pitäisi niin vaikeaa olla.

  Nyt on keksitty tuo pakolaiskriisi, jotta kansanedustat ja ministerit saavat hyvän tekosyyn olla tekemättä mitään.

  Minulle on sama, vaikka Suomeen tulisi miljoona pakolaista, kunhan saisin joskus työtä ja ihmisarvoa.

  • Työnsaantisi vaikeutuu koko ajan, koska pakolaiset kilpailee kohta samoista työpaikoista, kun ovat kotoutuneet Suomeen. Enemmän sinun kannattaisi olla huolissaan siitä, että Suomelta loppuu kohta rahat pakolaisten kustannusten takia.

 6. Väität, että ”Ruotsi täyttää Suomen pakolaisilla”. Kansanedustajana et varmaan heittele tuollaisia ihan mututuntumalla, vaan väitteellesi on myös perusteet.

  • Juuri äsken uutisissa tukholman rautatieasemalla yle haastatteli irakilaismiestä joka kertoi heidän odottavan rahattomina ”jotakuta ” joka tuo matkaliput suomeen. Järjestetystä toiminnasta tuossa on kyse.

  • Jos Ruotsissa ihmiset antavat junalippuihin rahaa jotta voivat jatkaa matkaa tänne koto Suomeen niin eikö tämä pidä paikkaansa

 7. On tietoa siitä, että yksi turvapaikanhakija maksaa vuodessa 13680€+ruokakulut. Tästä pääsemme tietoon, että 30000 turvapaikanhakijaa maksaa 410000000€+ruokakulut, joka on 0.41mr€ plus ruokakulut. Mun mielestä mä olen sitä mieltä että kokonaissumma ei jää paljo alle miljardin.

  • otappa nyt huomioon se, että tuo raha jää hyödyntämään kotimaan elinkeinoja toisin kuin ulkomaille lähetetty suora apu. Lisäksi maahanmuuttovirasto ja avustusjärjestöt ovat merkittäviä työllistäjiä eli pakolaiset ovat piristysruiske paikkakuntien taloudelle.

 8. Nämä Haaparannan kautta maahamme saapuvat tulee ottaa heti rajalla kiinni koska ei asiakirjoja, Turva/pakolais siat käsiteltävä heti pika menettelyllä. Miksi Suomessa on helpompi saada Irakin pakolaisen turvapaikka kuin Ruotsissa? Hallitus pikaisesti muuttamaan kriteeri Tanskan tavalla jotta houkuttavuus tulla tänne loppuu. Ei ole nytkään kantasuomalaisille köyhille töitä tai toimeentuloa jaettavana liikaa saati sitten kun suita on miljoonia!!! Ei kait tätä maata ole tarkoitettu VIERAILLE syöttää. Äänestin EI EU:lle mutta silti minun täytyy elää tässä maassa. Minä ajattelin äänestyksestä että milloin nämä kommuunit ovat aidosti toimineet? Ei milloinkaan sen historia voi todistaa.

 9. Perussuomalaiset ovat tietääkseni hallituksessa, miksi kirjoittelet kuvitelmia, tehkää jotain – siellä hallituksessa – teillähän on nyt valta. Otetaan ne sormenjäljet ja heti – mutta mutta mutta kun poliisitkaan eivät kohta saa tehdä ylitöitä, senkin ootte siellä hallituksessa keksineet!