Turvallisuuden kokonaisuutta vaalittava

0

Kun kuulin Turun järkyttävistä tapahtumista, saatoin mielessäni välittömästi luottaa että suomalainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä pystyy tehokkaasti, turvallisesti ja taitavasti hoitamaan joukkopuukotuksen uhrit. Kiitos poliisin ammattitaidon ja kansalaisten auttamishalun, uhriluku jäi siihen mihin se jäi, vaikka yksikin uhri oli liikaa. Sosiaalipäivystys ja kriisityö aloittivat välittömästi paikan päällä. Toivottavasti tiedonkulku toimi niin, että kaikki henkistä tukea tarvitsevat saavat avun.

Suomalainen toimivaltainen viranomainen hoitaa tehtävänsä hyvin. Yliopistosairaala oli tehtäviensä tasalla. Sairaalan johto oli tiedotustilaisuudessa mukana kuten kokonaiskuvaan kuuluu. Toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto on välttämätön osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.

Kokonaisturvallisuuden tunnettamme on kuitenkin väistämättä horjutettu. EU:a kohdannut laaja-alainen turvapaikanhakutilanne on jatkunut vuosia. Olemme hämillämme kysymyksen äärellä, voidaanko ihmisoikeussopimusten varjosta hyökätä yhteiskuntia vastaan? Kun massat virtaavat rajojen molemmin puolin, mukaan mahtuu niin kevyemmin perustein liikkuvaa kuin hädänalaista. Molempia pitää kohdella asianmukaisesti.

Viranomaisten resursseja pitää vahvistaa niin, että tiedämme keitä Euroopassa liikkuu ja millä asialla. Meillä on lupa kysyä ja saada totuudenmukaisesti tietää, ketä kotiimme on pyrkimässä. Suomalaisilla on lupa olla hämillään ja närkästyneitä siitä, että maassamme on rikoksesta tuomittuja vailla laillista oleskelulupaa. On tärkeää, että hallituksen turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa viedään määrätietoisesti eteenpäin. Sen mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille voitaisiin perustaa erityisiä palautuskeskuksia. Vastaanottokeskuksemme ovat joutuneet kohtuuttoman taakan kantajiksi tehtäviään hoitaessa. Tähän teemaan otti kantaa myös eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen.

Kokonaisturvallisuus vaatii töitä. Hallitus on panostanut puoliväliriihessä poliisin resursseihin lisää rahaa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan esitys turvallisuuden uhkakuvien selvittämiseksi on toteutettavissa. Hallitus nimittäin kirjasi viimeisimmässä puoliväliriihessä: ”Hallitus vahvistaa toimintamallin valtioneuvoston yhteisen turvallisuustilannekuvan tuottamiseksi ja käsittelemiseksi. Hallitus vahvistaa hybridiuhkien tunnistamis- ja analyysikykyä. Hallitus toteuttaa lainsäädäntöhankkeita hybridiuhkiin, terrorismiin, ääriliikkeisiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen varautumiseksi. Hallitus jatkaa turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman toimeenpanoa”

Poliisihallitus ja Puolustusvoimat ovat hiljattain kirjoittaneet alle sopimuksen yhteisestä reservipoliisiselvityksestä, kiitos siitä myös.

JAA