Tervetuloa, Hossan kansallispuisto!

20

Ministeri Tiilikainen vahvisti tänään  Suomussalmen Hossaan perustettavan kansallispuiston Suomen täyttäessä sata vuotta. Onnea Suomussalmen kuntaan myös. Hanke valmisteltiin huolellisesti ja strategisesti – sidosryhmät huomioiden. Yhdessä kantaen ei saavi loisku.

Hanke on ylikunnallinen ja kahden maakunnan yhteinen. Matkailullisesti on hyödynnettävissä mm. Kuusamon lentokenttä. Suunnitellun kansallispuiston liepeillä sijaitsee Kuusamon Julma-Ölkky, läheisyydessä ovat myös Irnin-Iijoen vesistöt ja Taivalkoski Jokijärvineen. Kalastusmatkailu on osa sinistä biotaloutta.   

Hossan kansallispuistohanke puoltaa paikkaansa ennen kaikkea luontoarvojen puolesta, mutta sitoo kansallispuiston myös maamme satavuotiseen historiaan. Kuka muistaa Hallan Ukon, maanviljelijä Janne Heikkisen Hyrynsalmelta? Hänen piilopirttinsä toimi jääkäriliikkeen etappina, mutta Janne (Juho) Heikkinen toimi myös kansanedustajana ja aikansa aluepoliitikkona, korpikansan puolustajana.

Vuonna 1917, huhtikuun 7. päivänä Suomussalmen kirkossa järjesti Suomusalmen kansalaiskomitea kansalaiskokouksen. Tämä kokous hyvässä järjestyksessä tehdyllä päätöksellä lähetti kaksi miestä viemään eduskuntaan viestiä, jotta tämä ryhtyisi keskusteluun Venäjän hallituksen kanssa Suomen täydestä itsenäisyydestä ja Karjalan heimokansan liittämisestä Suomeen. Matkaan lähti Hallan Ukko (lähde Arvo Kokko 1939: Hallan Ukko, 181-185).

Itsenäisyys tulikin ja sen sadatta vuotta kohta juhlistamme. Hallan piilopirtti valitettavasti on siirretty Helsingin Seurasaareen.

Suomussalmella sijaitsee myös kuuluisa Raatteen tie. Suomussalmen on siis monin tavoin mahdollista hyödyntää alueensa historiaa houkutellakseen alueelle kävijöitä. Alueelle sijoitettu euro tulee moninkertaisena takaisin.  

JAA

20 KOMMENTTIA

 1. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet tulla yhdeksi huomattavimmista biotalouden edelläkävijöistä ja kalastusmatkailjoiden suosimaksi matkakohteeksi. Uuden kansallispuiston käytön mahdollisuuksia ei saa kahlita liiaksi, vaan tulee edistää alan yrittäjyyttä. Matkailuyrittäjien toiminta ei kaipaa suuria investointeja ja luonnon kustannustaso on tarkoin ennustettavissa. Mattilan näkemys on elinkeinoelämää tukeva ja työllisyyttä edistävä.

 2. Pienii tarkennus tuohon Hallan Ukon aiheeseen. Itse Hallan talohan on ollut
  jo kauan Seurasaaressa. Varsinainen Ukon piilopirtti on edelleen samalla
  paikalla Saarijärven saaressa missä se on ollut silloin 100 vuotta sitten.
  Sitä voi käydä katsomassa kuka tahansa. Sinänsä Hallan talo on ollut kylliksi
  syrjäiinen paikka jääkäriliikkeen etappipaikaksi .

 3. Epäilevä Tuomas
  Paikallisena epäilen vahvasti ettei hankkeeseen ladattuja suuri toiveita matkailun lisääntymisestä toteudu. Erämaisuutta ei ole eikä tule: metsät on raiskattu ja joka kolkkaan pääsee autolla. Paikallista yrittäjyyttäkin pitäisi olla, panna itseään ja omaa rahaakin likoon. Mutta kun ei ole. On vain pari kolme vanhaa yrittäjää, jotka lähtevät siitä, että se on yhteiskunnan velvollisuus. Laajemmat pettymykset koetaan myöhemmin kun ministeriö laatii ohjesäännöt: metsästykseen ja kalastukseen laajat rajoitukset jopa kieltoja ja puhumattakaan moottorikelkkailuun ja veneilyyn. Että se siitä autuaallisuudesta.

 4. Mattilan kirjoitus on ok. Epäilen, ettei suuret massat löydä Hossaa. On hienot hiekkaharjut ja kirkkaat vedet, mutta on myös hakatut metsät ja kaiken kattavat tiestöt. Mutta puuttuu yrittäjyys, puuttuu palvelut. Sillä vähäisellä yksipuolisella muutaman mökin tarjonnalla ei pitkälle pötkitä. Vuosikymmeniä on yhteiskunta, lue kunta, kaikin tavoin luonut puitteita, mutta mitään ei tapahdu. Yrittäjyyttä ei ole ja jos jotain tarvis, niin aina on ensimmäisenä vaatimus, että yhteiskunnan se olisi tehtävä. Lopuksi epäilen, että kunhan ministeriö tuo kaikki kansallispuistoon kuuluvat vaatimukset julki: mt-kelkka, moottorivenekiellot kulkurajoitukset ja vastaavat, niin monen mielipide saattaa muuttua.

 5. Aika ihmeellinen näkökulma untuvikolta kansallispuistoon. Heti napsii irtopisteitä muualle, kuin Kainuun Suomussalmelle. Jääkäriliike on. Tähän sitä ei pidä sotkea. Toivotaan, että ainoastaan ulkomaiset turistit saapuvat lehtäen lähelle Hossaa. Suomalaiset vaan turhaan vetävät lehtokoneen päästöputkia perässään. Muhoslaisille tekee oikein hyvää tulla hiihtäen, patikoiden tai vaikka pyöräillen. Ihan muodonkin vuoksi.
  Laskelmieni mukaan tästä koitui blogin kirjoittajalle äänten menetyksiä. Jos ei ole oikein sanottavaa kannattaako oikein sanoa mitään.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.