Pyhä yksinkertaisuus

0

Inmet Mining  on myyty 4 miljardin kauppahintaan, josta Pyhäjärven kaivos on osa.  Kun Outokumpu aikanaan myi Pyhäjärven kaivoksen, hinta oli reilut 60 miljoonaa euroa (Kauppalehden mukaan 2011). Ostohinta on tullut moninkertaisena
takaisin. Kaivos on tuottanut Inmetille voittoa jo yli 600 miljoonaa euroa (vuoden 2011 tieto).

Kaivostoiminta on pitkäjänteistä työtä ja vastuullista omistamista. Suomalaiset sijoittajat – hakivatko siis vain pikavoittoja tai Suomesta ei löytynyt tahoa joka olisi ollut valmis sijoittamaan tällaiseen yritystoimintaan. Nyt voidaan todeta, että halvalla meni. Yritysjärjestelynä tehtyjen yrityskauppojenkin lienee tarkoitus lisätä osakeyhtiölain mukaisia voittoja omistajille.

Ulkomaalaisten omistamat kaivokset toki tuovat verotuottoja, mutta varsinainen bisnes valuu verottamatta ulkomaille. Meille jäävät kaivostoiminnan haitat. Toki ne voivat jäädä kotimaisinkin voimin kuten Talvivaarassa saattaisi käydä.

Millä opilla me osaisimme toimia kuten esimerkiksi kanadalaiset? Kauppataseemme tarvitsisi menestyvää vientiteollisuutta, sillä teollinen tuotanto on viime vuosina huolestuttavasti hiipunut.

Kaivostoiminta on toki suhdanneherkkä ala. Monet muutkin viennin alat toimivat muuttuvassa kentässä, joten suhdanteilla ei voi kaikkea selittää. Emmehän toki luovu metsistämmekään sillä perusteella, että työ jää Suomeen, vaan jalostamme puumme, monella tavalla.

Korkean jalostusasteen vienti on vahvaa osaamistamme. Nyt olemme raaka-aineen tuottajamaa. Pyhäjärven kaivoksen mahdolliseen potentiaaliin on lisättävä vielä Laguna, hiukkasfysiikan tutkimushanke. Se ansaitsisi tulla eläväksi. Siinä toivossa.  

JAA