Petomaista!

0

Erkki Pulliainen otti kantaa blogissaan (8.2. Pohjoisen ääni) susipolitiikkaan, lähinnä vastaten Metsästäjäliiton Pohjois-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Asko Lampiselle. Molemmilla on mielestäni tietenkin täysi oikeus näkemyksiinsä. Minäkään en salakaatoja hyväksy. Mutta mikä ei voi olla oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan.

Suden uhanalaisuudella ei kaikkia petopolitiikkamme linjauksia voi perustella. Voiko Suomen susikantaa määritellä omaksi, Suomen populaatioksi vai onko se osa Venäjän susikantaa? Jos se kuuluu venäläiseen metapopulaatioon, se ei ole uhanalainen. Venäjän populaatio on kymmenissä tuhansissa.

Susi on eläin, jonka reviiri on laaja. Se liikkuu sujuvasti rajan yli, täydennystä siis tulee. Ruotsin susikanta, johon professori Pulliainen viittaa, kuulunee ymmärtääkseni  skandinaaviseen populaatioon, ei suomalais-venäläiseen kantaan.

Susien yleistyneet pihapiirivierailut ovat lisänneet myös kansan pelkoa joutua petojen uhriksi. Tähän otti kantaa myös pääministeri Katainen. Maaseudulla lasten vanhemmat ovat erityisen huolestuneita perheidensä turvallisuudesta. Lapsia ei uskalleta päästää odottamaan koulubussia tienvarteen. Heidät kuljetetaan bussipysäkille autoilla. Halsuan-Perhon-alueella on tavattu useita viiden suden
laumoja ja suurin pihalla vieraillut lauma on käsittänyt kahdeksan yksilöä. Kahdella sudella on ollut neljä pentua viime kesänä.

Samantapaisia laumoja on liikkunut Lounais-Suomessa ja Kainuussa. Riistanhoitoa harjoittavat metsästäjät sanovat Kainuussa olevien susien määräksi 130 yksilöä. RKTL:n tutkija Ilpo Kojolan mukaan susia olisi vain 30-40. 

Hätähuudot eivät kuulu pääkaupungin kerrostalojen virkamiesasuntoihin. Siksi petojen salakaadot ovat lisääntyneet. Kainuun hirvenpyytäjät eivät ole saaneet enää vuosiin takavuosina saatuja hirvimääriä ja metsäpeurakannat ovat romahtaneet. Samoin Suomenselän alueella ei näe enää
peuranjälkiä takavuosien tapaan. Useilla paikkakunnilla on nähty jopa 8-9 suden laumoja etsimässä ruokaa ihmisasuntojen läheisyydestä.

Keskipohjanmaa-lehti julkaisi etusivulla kuuden palstan jutun: Susikannat ovat romahtaneet. Samassa jutussa kerrotaan Suomen susikannan suuruudeksi 120 – 135 yksilöä. Parisen viikkoa aikaisemmin julkaistiin RKTL:n uutinen, jossa arveltiin, että
susikannan pitäisi olla vähintään 700 yksilöä, ellei niitä olisi kaadettu salaa. – Kysymys kuuluu: jos nykyinen susien määrä olisi vain 120 – 135 yksilöä ja niiden aiheuttamat hirvi- ja porovahinkojen tuhot ovat kaikkien alalla toimivien tiedossa, mitä vahinkoa aiheutuisi 700 yksilön määrästä?

JAA