On lupa puhua tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista

17

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ei allekirjoita hallituksen aikeita selvittää tuulivoiman terveysvaikutuksia. Se ei ole "huuhaata", kuten lehti väittää hänen sanovan.

Kansanedustajat saavat paljon yhteydenottoja koskien tuulivoimaa. Monet niistä terveysvaikutuksista, oirehdinnasta tuulivoimaloiden lähettyvillä. On totta, että on alueita, joilla tuulivoimalla tuskin on paljoakaan vaikutusta ihmisen asumiseen saati terveyteen. Tuulivoima kyllä vaikuttaa luonnossa eläinten reviireillä. Tuulivoimaloiden käyttöä on rajoitettu jo nyt esimerkiksi pesintäaikaan (arosuohaukka) ja tiedetään erinäisten lintujen kuolleen tuulimyllyjen lapoihin.

Näen tässä keskustelussa paljon samankaltaista kuin aikanaan sisäilmaongelmien noustua esiin. Asioista tiedettiin rajoitetusti, tutkimustietoa oli, muttei riittävästi. Ajan oloon on lakattu puhumasta "homeongelmista", vaan määritelmäksi on tutkimustiedon lisäännyttyä muototunut "sisäilmaongelmat". Kansalaiskeskustelussa ja virallisemmissakin mielipiteissä näitä ongelmia pidettiin liioiteltuina ja jopa kuviteltuina. Näinhän ei kuitenkaan kaikistellen ole. Ei sata vuotta sitten puhuttu sähköallergiasta, mutta ympäristöyliherkkyys on saanut virallisen tautiluokituksen.

Tuulivoimalla on varmasti hyvätkin puolensa. Se on uusiutuvaa ja puhdasta lähtökohtaisesti, vaikkakin Suomessa harmillisen vähän kotimaista, toki tuuli puhaltaa kotimaan kamaralla. Tuulivoimateknologia tulee hyvin pitkälti ulkomailta. Lisäksi tuulivoimaa tuetaan kotimaisen energian kustannuksella. Biomassat jäävät hyödyntämättä ja se olisi kotimaista jos mikä. Metsä kasvaa Suomessa, siis energiapuu. Ja oikea-aikainen energiapuun korjuu tuottaa edelleen parempaa tulosta loppukäytölle eli mekaaniselle ja kemialliselle puunjalostukselle. Sitten metsä kasvaa sitoen hiiltä. Meillä on muitakin hyödynnettäviä biomassoja.

Hallitusohjelmassa on sovittu energian tukemisesta kustannustehokkaasti ja teknologianeutraalisti. On aiheellista edetä strategian mukaan ja todeta tämän hetkinen tilanne. Kansalaisia on lupa kuulla, tutkimustietoa hankkia lisää ja rakentaa tuulivoimaa turvallisesti. Se että tutkimustietoa on paljon, ei poista tuulivoimaloiden lähellä asuvien kokemuksia.

JAA

17 KOMMENTTIA

 1. Ihmisten terveys on aina tärkeä, mutta se on tuulivoimaloiden kohdalla aika marginaalinen ongelma ja se on kierrettävissä sillä että suojaetäisyyksiä kasvatetaan.

  Tuulivoimaloiden suurimmat ongelmat ovat kyllä ympäristöpuolella. Pelkästään lintujen ja lepakkojen kuolemat puhuu sitä vastaan että nykyisenkaltaisia tuulivoimaloita ei pitäisi pystyttää lainkaan. Muitakin malleja on olemassa. Toinen iso ongelma on raskas ja tiheä huoltotieverkosto puistojen alueella ja niiden vaikutus esimerkiksi tuulipuistoalueiden hydrologiaan on täysin jäänyt tutkimatta.

 2. Minusta tuulivoiman terveysvaikutusten sijaan Mattilakin voisi miettiä, mitä riskejä humaltumistarkoituksessa nauttittu alkoholi voi aiheuttaa, ja minkälaisia myös sosiaalisesti tai poliittisesti kiusallisia tilanteita silminnähden päihtyneenä esiintyminen voi aiheuttaa.

 3. Mistä tuo tieto että tutkimustietoa on paljon? Paljon tutkimustietoa on tuotettu ainoastaan mittaamalla korvilla kuultavissa olevia ääniä eli mittaustulokset suodatetaan A-painotuksella.

  Suomen viranomaisohjeistus tuulivoimarakentajille ei sisällä nykyisellään muita kuin A-painotukseen perustuvia rajoja. Eli toisin sanoen nykyiset viranomaisohjeet sivuuttavat mahdolliset infraäänten aiheuttamat terveyshaitat kokonaan.

  Tuulivoimatyhtiöt tuskin haluavat mitata mitään ylimääräistä viranomaisvaatimusten päälle. Rimaa hipoen nekin.

 4. Kovasti samaa mieltä kuin Pirkko! Ja sinä joka kommentoit että terveysongelma on marginaalinen – käypäs jututtamassa ihmisiä jotka kärsivät tuulivoimasta ja jotka on ajettu pois kotoaan. Sama voisi sattua vaikka sinun lapsesi perheelle. Käy tosiaan porisuttamassa heitä, he haluavat että heitä kuunnellaan! Jos 6-vuotias oireilee, onko hän keksinyt koko jutun? Ihmettelen miten sydämettömiä ihmiset voivat olla!

  • Oireet on varmasti tosia, mutta aiheuttaako ne varmasti tuulivoimala vai joku muu syy?

   Korpeahan Suomessa riittää, joten järkevämmin ne voimalat voisi ja pitäisi sijoittaa.

 5. Terve. Oli näiden minkä infra-aaltojen kanssa nyt mitenkä vaan, niin isoja tuulipropelleja ei pidä laittaa asutuksen eikä ihmisten tavallisten oleskelupaikojen lähelle. Niiden on oltava rannikolla, valtaväylien varsilla, sekä jossakin peltoaukeilla ehkä, Pohjanmaalla tms
  Pienet propellit taas ovat eteviä vaikka rakennuksien katoilla, sekä varsinkin kesämökeillä, joihin ei kannata vetää kilometrejä sähköjohtoja.

 6. Varmastti on haittaa ja vaikutuksia terveyteen.verenpaine korvassapaine.rytmihäiriöt.huimaus siinä alkua.kun alueelta poisttuu.oireet katoovat

 7. Eikös Persut uhonneet lopettavansa tuulivoiman tukemisen? Teidän puolelta on kehuskeltu että ne on lopetettu. Ei sinne päinkään. Pekkarisen sorvaamat tuet tullaan maksamaan hamaan loppuun saakka. En oikein ymmärrä millä logiikalla Persut se tuulivoiman tukemisen lopettivat kun eivät lopettaneet. Eilen tuotiin esille, kuinka uutta tukea maksetaan markkinaehtoisesti kilpailutuksen perusteella. Käytännössä tämäkin tuki valuu tuuliparonien taskuihin. Persut eivät siis lopettaneet tuulivoiman tukemista vaan päinvastoin lisäsivät tukemista. Katsokaa persut peiliin!!

 8. Hyvä kirjoitus. Hyvä, että ministerin suulla sanotaan että on lupa puhua tuulivoiman terveysvaikutuksista. Kunpa tämä lupa olisi Siikajoellakin, siellä halutaan, etteivät tuulivoimaloiden lähiasukkaat kertoisi julkisesti oireistaan joita ovat saaneet tuulivoimaloiden käynnistyttyä. Eikä ole saatu tarkkaa tietoa tuulivoimaloiden kiinteistöverosta. Ei uskoisi, että eletään länsimaisessa sivistysvaltiossa 2000-luvulla!

 9. Totta, mutta tutkimukset pitaa tehda jollakulla luotettavalla instanssilla. Tyomies Putkosen rajahtelevat lepakot ei tayta tata kriteeria.

  Kumma juttu on vain se, etta muualla maailmassa (esim. Tanska) tuulivoimaloita on paljon tiheammin asutuilla alueilla ja eipa niista kovin suurta ongelmaa ole syntynyt. Enka usko, etta muualla maailmassa ollaan huomattavasti tolerantempeja haitoille.

 10. Puheet ja kirjoitukset tuulivoimaloiden vaikutuksesta ihmisten terveyteen ovat myöskin mielipiteen manipulointia. Osa ihmisistä on herkkiä tälläkin alueella ja saavat oireita kun vain joku taitavasti niitä syöttää. Se on samanlaista kuin horoskooppeihin uskominen., niitäkin moni uskoo ja toimii sen mukaisesti elämässään.

  • Oireet tuulivoimaloiden läheisyydeessä. Poistuu tarpeeksi kauaksi infraäänien vaikutuksesta. Kaikki oireet katoaa.

 11. Täyttä huuhaata! Tällaiset kirjoitukset ovat edesvastuuttomia niiden kannalta, jotka yrittävät myydä taloaan kirotun tuulivoimalan läheltä. Ihmiset pelkäävät ihan turhaan sellaisen talon ostoa, vaikka se olisi niinkin kaukana kuin 1,5-2 km lähimmästä tuulimyllystä, näkymättömissä metsän takana. Ainoastaan silloin, kun tuulee tuulivoimalan suunnasta, kuuluu huminaa, jonka sekin yleensä peittyy kilometrin päässä olevan valtatien ja rautatien meluun. Talon sisälle ei tuulimyllyistä kuulu pihaustakaan.

 12. Itse terveytensä ja kotinsa menettäneenä , kyllä ihmettelen miten täällä kotimaassa on annettu tälläistä tapahtua! Ja ihmisten ilkeys tähän asiaan liittyen..ei voi kun antaa etulahjana anteeksi,eivät todellakaan ymmärrä mistä tässä on kyse. Toivon ettei enää paljon tule vakavia terveysoireita,niitä on jo liikaa,jopa lapsilla. Tämä on täysin fyysistä,se vain tuhoaa terveytemme halusimmepa sitä tai ei..tulee olemaan iso terveyskatasrofi jos nyt jo olemassa olevia myllyjä ei laiteta kiinni. Tätä ei todellakaan voi ymmärtää ennenkuin se tulee omaan tupaan ja sieltä on lähdettävä. Ilkeily pois ,se on nyt liikaa kun tämä on kauheaa muutenkin!

 13. Puhua saa ja täytyykin, mielellän jopa keskustella.
  Siihen keskusteluun liittyy vastapuolen kuuntelu.

  Olisi mukava jos hallituspuolueella olisi jotain muutakin pelottelun tueksi kuin räjähteleviä lepakoita ja toreilta kuultuja puheita.
  Onhan tuulimyllyistä haittojakin, mutta suurin syy siihen on härskisti ja ahneesti toteutettu tuulimylly-bisnes!
  Tuulivoimaa tulisi ja voisi tuottaa paljon tuottavammin ja ympäristöystävällisemmin.

  Mitä jos vaikka perusteltaisiin väitteet laadukkailla tieteellisillä tutkimustuloksilla?
  Hallitus voisi jopa satsa siihen oikeaan riippumattomaan ja laadukkaaseen suomalaiseen tutkimukseen tutkimukseen.
  Sen sijaan leikataan koulutuksesta ja tutkimuksesta, sekä tilataan sopivia tutkimuksia poliittisin ja taloudellisin perustein.

 14. Persujen työmies Matti Putkonen vihaa tuulivoimaa ja haluaa Suomeen venäläistä ydinvoimaa, vastustaen tuulivoimaa kaikin keinoin, koska tuulivoima on pahinta myrkkyä ydinvoiman rakentamiselle. Kalajoella on eniten Suomessa tuulivoimaloita ja suurin osa hyväksyy ne. Niiden rakentaminen on tuonut valtavasti työtä ja verotuloja ja tuovat jatkossakin.