Missä EU, sieltä aseharrastus pois?

12

EU:n komission valmistelema ampuma-asedirektiivi on ajankohtainen julkisuustietojen mukaan. Osin tämä direktiivi on valmisteltu mielestäni aivan liian piilossa vaaleilla valituilta päättäjiltä. EU:n lainsäädäntö toimii virkamiesvetoisesti.

Suomessa ampuma-aselupien haltijoita on noin 670 000, aktiivisia metsästäjiä noin 300 000 ja urheiluampujia yli 100 000. Puhumme siis isosta ihmisryhmästä, joka toimii vastuullisesti jo senkin vuoksi, että he joutuvat kärsimään virheistään herkemmin kuin muut. Jopa riittävä määrä liikennerikkomuksia voi aiheuttaa sen, että lainvalvoja katsoo aseen omistajan olevan ’piittaamaton laista ja järjestyksestä’. Sen jälkeen keskustellaan lupien perumisesta.

Nykyisen järkevän aselainsäädännön mukaisia laillisia aseita ollaan ottamassa direktiivin muutoksella kansalaisilta pois. Harva kiinnittää keskustelussa huomiota siihen, miten estetään aseiden laiton kauppa, salakuljetus ja henkirikokset laittomilla aseilla.

Kansalliset valmisteluun perehtyneet tahot eivät osaa tällä hetkellä varmasti sanoa, koskisiko esitys sotilastuliaseiden eli rynnäkkökiväärien ja konepistoolien kaltaisia aseita vaiko myös metsästykseen ja urheiluammuntaan käytettäviä puoliautomaattisia aseita. Siis kiväärejä ja haulikoita, ilmeisesti myös itselataavia pistooleja.

Komission ehdotus saattaa merkitä puoliautomaattisten aseiden kieltämistä ja käytön rajoittamista sotilas- tai poliisikäyttöön. Euroopassa, mukaan lukien Suomi, lukuisat aseet olisivat tällöin muuttumassa arvottomiksi ja laittomiksi.

Ampuma-aseiden hallussapito on tällä hetkellä lainsäädännössämme selkeästi kirjattu. Esimerkiksi meillä on noin puolitoistatuhatta asekeräilijää, joilla on paljon deaktivoituja keräilyaseita. Jatkossa direktiivi kieltäisi ne. Direktiiivi on ollut valmisteilla viimeisten terroritekojen kirittämänä. Liitteenä raportti.

http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/8385/attachments/4/translations/en/renditions/native

Huolimatta valitettavista terroriteoista direktiivi vaikuttaisi käytännössä eniten tähän asti erittäin lailliseksi määriteltyihin tahoihin kuten metsästäjiin, reserviläisampujiin ja aseharrastajiin. He tuskin ovat olleet millään muotoa toiminnallaan vaikuttamassa terroritekoihin.

Byrokraattiseksi menee. Poliisi lienee sitten se viranomainen, joka keräisi luvattomiksi määritellyt aseet pois. Aserekisterit on perattava, jos muutos tulee ja sen mukaisesti on ryhdyttävä toimiin. Millä hinnalla poliisi sitten hakisi aseen pois?


Tämä on imagokysymys. EU:ssa annetaan ymmärtää tällä direktiivillä puututtavan aseellisiin iskuihin. Todellisuudessa terrorismin uhalla vauhdittaminen kolahtaa urheiluampujien ja reserviläisten harrastukseen ja väkivallan ammattilaiset jatkavat pimeitä markkinoitaan.

Terrorismin ja siihen liittyvien iskujen valmistelijat voivat siis kohtalaisen rauhassa jatkaa touhujaan kun eurooppalaiset viranomaiset pakotetaan keskittymään paperitöihin.

PS. En omista yhtäkään asetta, mutta "metästystutkinnon" olen suorittanut ja kasvattajaseurani on Martimon Metsämiehet Yli-Iissä. Ajo!!!

JAA

12 KOMMENTTIA

 1. Perussuomalaisillahan on edustaja EU-parlamentissa. Hänen tehtävänsä on puhua siellä.

  Sitä paitsi ei tuossa olla aseharrastusta kieltämässä. Ampumakilpailuun ja ammunnan harjoitteluun ei tarvita puoliautomaattia, itse asiassa ei edes ruutia ja luotia, koska osuman voi varmistaa sähköisesti ja äänenkin saa sähköllä ja potkun mekaniikalla.

  Oikeita paukkuja tarvitaan siviilissä vain metsästysaseisiin, joita tuskin ollaan kieltämässä.

  • Sotilaskisoissa käytetään puoliautomaatteja. Poikani on juuri aliupseerikoulussa ja oli hankkimassa sotilaskivääriä kilpa-ammuntaharrastukseen. Meni homma jäihin kun kohta saattaisi kallis pyssy olla arvoton ja jopa laiton.

   Metsästyskäytössä on tuhansittain puoliautomaatteja. Ja mös deaktivoidut aseet kiellettäisiin, mikä vaikuttaisi keräilijöihin. Pahiten kielto vaikuttaisi kuitenkin reserviläisjärjestöjen toimintaan ja sitä kautta heikentäisi koko maanpuolustusta

 2. Myös Suomen lainsäädäntö toimii virkamiesvetoisesti: jonkun asioista tietävän on hyvä viedä asiaa eteenpäin, että ei käy kuten nykyhallitukselle, joka vie asioita eteenpäin poliitikkovetoisesti: tehdään päätös, julkaistaan se ja korjataan kohun jälkeen…

  Muutoksen takana on se fakta, että puoliautomaattiaseella tappaa läjäpäin enemmän ihmisiä kuin kertalaukeavalla. Suomen joukkomurhissa käytettiin luvallisia aseita, ei luvattomia.

  Jos ja kun puoliautomaattiaseita ei saa pitää hallussa eikä myydä, on niiden joutuminen pimeille markkinoille esimerkiksi murtojen kautta käytännössä mahdotonta.

  Populistiseen tyyliin luetellaan ensin kaikki aselupien haltijat, sitten metsästäjät ja urheiluampujat. Missä on lueteltu ne ammuntaa tai aseita harrastavat, joilla on pakonomainen tarve pitää hallussa ja käyttää puoliautomaattiaseita? Jos ei laskettaisi mukaan haulikoita? Joku tuhat Kiitos 1939-40 paitaista?

  Ja kyllä, minulla on 5:n aseen kantolupa, yksikään ei ole puoliautomaattiase.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.