Missä EU, siellä pukinsorkka

19

Työpöydälleni tupsahti ongelma – miten on mahdollista, ettei taloudellisiin vaikeuksiin joutunut karjatilallinen saakaan lomitusapua. Asia tuntui koskettavan muitakin maatalousyrittäjiä. Työtä ilman lomaa – verot ja maksut kyllä kerätään.

Yhteydenotto useaan maanviljelyelinkeinon ja velallisten kanssa askartelevaan paikkaan paljasti, ettei niissä tiedetty asiasta tai siitä ei haluttu puhua. Kiitos kuitenkin, Melan pääkonttorilta löytyi tolkkua tilanteeseen.

EU-komission asetus tuntuu määräävän yksiselitteisesti, ettei vaikeuksissa oleville yrityksille voisi maksaa valtiontukia, jollaiseksi lomitus lasketaan. Tällä tulkinnalla on menty vuodenvaihteeseen saakka, jolloin voimaan tuli lomituspalvelulain muutos. Sen jälkeen Mela joutui selvittämään useiden ihmettelyjen ja pyyntöjen vuoksi, mitä taloudellisissa vaikeuksissa oleville maatalousyrittäjille ja heidän lomittajilleen tehdään. MTK on viime aikoina julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tulkinnut lomituksen mieluummin sosiaaliturvaksi. EU näyttäisi siis murentavan suomalaista sosiaaliturvaa.

Selvittely jatkuu edelleen samalla kun ohjeistus on terävöitynyt. Velkasaneerausohjelmaan päässyttä maatalousyrittäjää ei voi pitää EU:n tarkoittamana vaikeuksissa olevana. Saneerausohjelmassa olevan lehmät saavat nyt siis lomittajan, jos maanviljelijä sairastuu, jalka katkeaa tai pitää lähteä synnyttämään. Nyt pitää toivoa, että ohjeita tulkitaan joka puolella Suomea samoin.

Ulapalle jää hukkumaan vielä monta sellaista yrittäjää, jotka eivät ole päässeet mihinkään ohjelmaan, eivät saa lomitusapua eivätkä muutakaan valtion tukea. Eräs maanviljelijä kuvasi tilannettaan niin, että jos lomitus ei järjesty, on pakko lyödä hanskat tiskiin. Se ei ole ilmaista lystiä yrittäjän, ihmisen ja koko yhteiskunnan kannalta.

Jos uskomme poliittisia agitaattoreita, maaviljelijöillä on aina jossakin liiterissä rahaa kuivumassa, mersuja pihat täynnä ja uusi kartano rakenteilla. Tässä tilanteessa tarina maatalon pihan kahdesta mersusta voi olla erityisen totta: toinen kuuluu pankinjohtajalle, joka on tullut perimään lopulta itse myöhässä olevia saataviaan. Toinen on eläinlääkärin, joka lopettaa eläimet ja kustannukset maksaa isäntä.

Herätkää todellisuuteen. Kansallinen ruuan tuotanto on strateginen kysymys, elinkeino- ja työllisyyskysymys, biotaloutta ja puhdasta vientituotantoa, työpaikkoja joita ei voi viedä ulkomaille. Paha kyllä työpaikkojen määrä on laskenut kovasti viime vuosina. Mersuilla ajelevat aivan muut kuin velka-ahdingoissa kipristelevät maatilan isännät.

Suomi on mukana EU:n yhteisessä maatalouspolitiikassa ja kuvaamassani tilanteessa pilkottaa EU:n pukinsorkka. Tämän päälle kansallisen tuen maksatusviiveet, Venäjä-pakotteet ja katastrofaalisen huono kesä ovat ajaneet maataloutemme kuilun partaalle. Timo Soini on oikeassa "Suomella on parempi maine EU:ssa kuin EU:lla on maine Suomessa". Yhteisöä kohtaan on luottamuspula ja sen ylläpitämisestä se vaikuttaa huolehtivan ihan itse.

Osaamme kyllä kutoa kansallista byrokratiaverkkoa ihan itsekin. On tulkintakysymys missä kohtaa saneerausohjelmaan päässyt maatilayrittäjä saa lomitusta. Tuomioistuinkäsittely voi kestää. Pitäisi ehdottomasti selvittää, onko lomitukseen oikeus jo kun tuomioistuin päättää saneerausmenettelyn aloittamisesta. Ohjelman vahvistamisen päiväys voi olla siitä hyvinkin kaukana. 
 

JAA

19 KOMMENTTIA

 1. En Ymmärrä miksi maataous yrittäjän pitää saada lomittaja valtion kustannuksella ?

  Huom! jos minulla on yhden miehen autokorjaamo tai hitsaamo tai ompelen lapasia en varmasti saa lomittajaa miksi?

  • Miten voit verrata maataloutta lapasten virkkaamiseen? Tai auto korjaamoon? Mietihän vähän tarkemmin, kummasta voi yrittäjä lähteä viikoksi lomille, karjatilalta vai lapaskutomosta?

  • koska korjattuja autoja eikä ommeltuja lapasia voi syödä. Eikös syöminen ole meidän jokaisen perustavanlaatuisin elinehto?

   Vaan mitä syödään jos ruuantuottajat tapetaan?

 2. Noista maalaisjunteille tarkoitetuista sananparsista voisi jo hankkiutua eroon, kuten maalaisjärjestäkin…
  Globaalia järkeä siellä EU:saa varmaan ymmärretään paremmin. Jos on lähtenyt ajamaan pienen ryhmän etua, niin ei näe kovin hyvin.

  • Se on niinpäin, että järki kiertää Brysselin kaukaa. Kyllä se sullekkin ruoka maistuu. Huono on maa joka ei pysty kansaa ruokkimaan huonoina aikoina.

  • Alapa ite maanviljelijäksi, niin huomaat, että ruoan saanti vaatii työtä ja kovasti. Ja haluaisit varmaan pitää lomaa joskus itekin. Ei kasva vilja , ei lypsä lehmät ilman työtä. Kaikki pitää tehdä ajallaan, säästä riippumatta tai siitä oletko terve vai sairas.

   Mitäs tukia saat ite tällä hetkellä; sait ilmaisen koulutuksen , ilmaisen kouluruoan, sait lapsilisiä, ilmaisen terveydenhoidon jne. Häpeäisit vähän. Kyllä EU on tuonut maahamme enemmän esteitä kuin vapaata toimintaa tai sitten olemme ite tulkinneet EU:n ohjeet ihan väärin; luoneet oman byrokratiamme alamaisuudessamme, se ei näytä lähtevän meistä millään.
   Globaalia järkeä sanot EU:ssa olevan. Viimeaikaiset tapahtumat ja päätökset eivät kyllä siltä näytä. EU ei ole meidän pelastuksemme, vaan kova työ maamme menestymisen eteen. Ruoka pitää saada omasta maasta ja varavarastoja pitää olla katovuosien tai sotien varalle. Tutustu historiaamme paremmin.

 3. HYVÄ kirjoitus kohta kävellään kaikki ja syödään tyhjää! Ruoka on ja tulee aina olemaan tärkein strateginen tuote! Se omavaraisuus on Valtion suvereniteetin perusta! Tässä maataloudessa on Suomen tärkein asia! Maatalous pitää keksiä uudelleen! Se on elämämme tärkein teollisuus! Ruoka suo meille elämän ! Tässä on eduskunnan tärkein asia! Tyhjällä vatsalle Suomi kuolee! Ei ole mitään syytä olla kateellinen maajussille! Heillä on velkaa tila ostetaan sukupolvi toiselta jne … työaikalain ei toteudu … eikä niitä mersuja tosiaankaan juuri näyn busseilla! Osta lähi ruokaa! Ja takaisin tiloilta suorat ostot! Muistan kun mummolaan haettiin oikeesti maitoa tilalta jne … jauhoja … Jokaisella pitäisi olla oma lähimaanviljelijä, se on tärkeämpi kuin lääkäri! No olipa impponoiva kirjoitus! Kiitos Pirkko

 4. Kyllä laki sallii ja vaatii lomituksenkin yrityssaneerauksessa! Hox perusoikeudet! Ei voi poistaa on ihmisen oikeus! Suomessa ei voi olla velkavankeutta ja tupla rangaistuksia! Ja pyytäkää käräräjätuomarilta vahvistus ! Avi hoitamaan! Ely valvomaan!

 5. ” Herätkää todellisuuteen. Kansallinen ruuan tuotanto on strateginen kysymys, elinkeino- ja työllisyyskysymys, biotaloutta ja puhdasta vientituotantoa, työpaikkoja joita ei voi viedä ulkomaille. ”

  Juuri näin. Ostakaa kotimaisia tuotteita aina kun se on \’mahdollista\’.

 6. Siksi esimerkksi nim Ripaa, että ne autot ja lapaset tulevat kyllä toimeen lomiesi ajan, mutta eläimet eivät.
  Puuttumatta lainkaan siihen, että jopa lomillasi on varmaan tärkeätä syödäkin silloin tällöin.

 7. Missä suomalainen poliitikko, siellä veronkorotus/leikkaus

 8. Aika monelle suomalaiselekin on uutta tuo maa- ja karjataloutta harjoittaville verovaroista maksettavan lomituksen katsominen peräti MTK:n suulla sosiaaliturvaksi. Siis Suomen maa- ja karjatalouden harjoittajat ovat kaikki sosiaaliturvan varassa – kuinkahan suuri osa tarvitsee toimeentulotukea.

  • Nimimekille ”uutta tietoa”: Kuvittele itsesi maajussiksi! Onko sinulla munaa hoitaa karjaa 24/ 7 ympäri vuoden? Oletko itse lomaillessasi ajatellut omaa työtäsi ja miten tuuraajasi sen tekee? Muista, että lehmäsi voi poikia jouluyönä,juhannuksena tai ihan milloin hyvänsä. Karjakin sairastaa, hoidat eläintä niinkuin läheistäsi ja teet kaiken voitavasi eläinten pelastamiseksi, sillä näin vaikutat itse suoraan omaan tulokseesi. Karjaa ei kannata vakuuttaa, koska maksut ovat päätähuimaavat. Itku siinä tulee, kun arvokasta eläintä lähetät Honkajoelle krematorioon ja maksat vielä siitäkin. Minä en ole maatilallinen, vaikka puolustankin näitä ruoantuotajia. Mene sinäkin joskus kesälomallasi viikoksi maatilalle töihin, mutta epäilen, että itket ja valitat väsymystä vaikka ainoastaan kuljet sen isännän perässä tekemättä mitään.

 9. Naapurin poikakin vitsaili,yli 70 v sitten.Jos ruoka loppuu niin tämä poika rupeaa
  syömään sanansa ja elää ilolla.

 10. nyt tulee uudet tavat ja ruuat aavikon ihmisten mukana. mutustetaan jotain ryyniä ja purraan kattia.

  Eipä silti, asiaa puhut. Aina vain utopistisemmaksi menee kun rahat menee rikkaille tulonsiirtoina ,kreikkalaisille ja koko maailman muille ihmisille kuin suomalaisille. Uskon että vielä on petäjäistä puolet.

 11. Pitäisi selvittää miten menetellään Ranskassa ja Saksassa.

  Veikkaanpa ettei siellä niuhoteta Suomen tapaan.

 12. Te persuthan siellä hallituksessa olette. Hoitakaa asia siellä, niin ei tartte täällä huudella kuin oppositiopolitiikko konsanaan. Soinihan juoksee EU:ssa ja ympäri maailmaa jatkuvasti, ei jouda juuri Suomessa käymään.

 13. Missä persu, siellä takinkääntö, ja puolueen EU-kriittisyys on silmänlumetta. Kannatus kun on laskusuunnassa, niin puhetta taas piisaa. Teot sitten ovatkin sitä ”saat mitä tilaat”-osastoa.

  Perussuomalaiset voisivat vaikuttaa asioihin hallituksessa, siis mikäli halua olisi.

 14. Taitaa nyt pientalonpokien pulueen edustaja lappaa taas Rahaa Soinin Laariin, tekemättä mitään…