Me huonosti käyttäytyvät poliitikot osa 2, ja vähän katupartioinnista

18

En yritä kääntää itää länteen, enkä selittää mustaa valkoiseksi, ehkä kuitenkin haluaisin muuttaa tuulen suuntaa. Meidän poliitikkojen on myös tehtävä osamme yhteiskunnan ilmapiirin parantamiseksi. Olen kirjoittanut otsikon alun aiheesta ennenkin ja kirjoitan edelleen. Tieasioiden jälkeen saan tästä kyseisestä asiasta ilmeisesti toiseksi eniten palautetta.

Arvostamani kansanedustaja Hanna Halmeenpää otti esille vastikään (HS 6.1.16) haastattelussa eduskunnan ”aikuisten ihmisten huonon käytöksen”. Lainaus: ”Se kummastuttaa, kun tulee valtakunnan politiikan ulkopuolelta. Huudetaan toisten päälle, hälistään salissa ja käytetään välillä todella asiatonta kieltä”

Hyvä, sillä minua häiritsee myös kansamme päättäjistään saama kuva palautteesta päätellen. Joskus eduskunnan tunnelma on kuin Helismaan laulussa Meksikon pikajuna, jossa asioidaan ”silmät vihaa leimuten, tasajalkaa hyppien”. Toivottavasti Halmeenpään viesti kulkee kaikkiin eduskuntaryhmiin.

Vihaisesta puheesta on muuten vain hitusen matkaa vihaisiin tekoihin. Tässä meidän pitää olla tarkkana. Ei haukku haavaa tee – vai tekeekö kuitenkin? Ylimielisyys on melkein haukkua pahempi haavan tekijä. Ei saa ylentää itseään pelkästään toisia alentamalla.

Katupartioiden nostattama kohu hämmästyttää minua enemmän kuin itse katupartiot. Oulussa on totuttu vuosikausien asukaspartiointiin Linnanmaalla. Vanhemmat ovat kautta maan partioineet vapaaehtoisesti viikonloppuisin nuoriaan ajatellen. Lain mukaan tämä on mahdollista ja partioiden tulee noudattaa lakia.

Presidentti Halonen nosti Ykkösaamussa (9.1. YLE) esiin vastapartioiden mahdollisuuden. Omaisuutta – siis esimerkiksi Linnanmaalla autoja vahtiva vartiorinki tuskin saa ketään provosoitumaan, eikä liiallisen päihteenkäytön vuoksi partion siipien suojaan joutunut nuori vastakkainasetteluun ryhdy.  Mutta pelkästään maahanmuuttajista koostuvan partion ja kantaväestön perustaman katupartioin välille voisi tulla – vai voiko? Onko jossain tullut? Minun tietääkseni ei. Pitäisikö siis perustaa yhteispartio?

En ole juurikaan saanut kansalaisten yhteydenottoja katupartioita koskien. Ehkä tämän blogin jälkeen tulppa poksahtaa. Mutta maahanmuuttajien kasvaneen määrän pelätään aiheuttavan turvallisuusuhkaa, ei pelkästään Suomessa vaan koko Euroopassa – tästä ovat kansalaiset olleet yhteydessä.

Kaipa katupartion antama apu hätätilanteessa kelpaa (voihan siitä varmaan kieltäytyäkin). Toki mm. pelastuslaki sanoo jotakin ensiavusta ja hädänalaisen auttamisesta.

Mutta kotimaamme on edelleen koko lailla turvallinen, vaikka turvallisuustilanne on muuttunut. Kertaan tässä tuoreen eduskunnan halintovaliokunnan yksimielisen kannan: ”Poliisin toimintaympäristö on muuttunut ja muuttumassa merkittävästi. Perinteisen poliisityön lisäksi poliisi joutuu suuntaamaan toimintaansa uusien turvallisuusuhkien, kuten kyberrikollisuuden, radikalisoitumisen, ääriliikkeiden ja terrorismin torjuntaan. Ainakin osittain uudet uhkakuvat liittyvät kriisialueiden muuttoliikkeen myötä syntyviin riskeihin” (HaVL 14/2015 vp)

Kansalaisten huoli turvallisuudestaan on ymmärrettävää, kun monet hallitukset ennen nykyistä ovat sopeuttaneet poliisin resursseja. Katujen, mutta myös harva-alueiden turvallisuus on monella tavalla yhteinen asiamme. Jokainen voi vastata itsestään olemalla kunnolla ja noudattamalla voimassaolevia lakeja. Monen eri järjestön yhteistyössä muodostamat vapaaehtoiset pelastuspartiot toimivat ja ovat toimineet vuosia viranomaisen apuna, mm. etsintätehtävissä.

Katupartiokeskustelussa neuvoisin laittamaan nyt jäitä moneen hattuun.

JAA

18 KOMMENTTIA

 1. Kauan toimineet vapaaehtoiset pelastuspartiot on eri asia kuin ilman mitään valvontaa pinnalle ponnahtavat katupartiot.

  Käsittääkseni kuka tahansa tappelupukari, roisto, ryöväri, rasisti, natsi tai aivan tavallinen kansalainen voi perustaa katupartion.

  Voisikohan olla jopa niin että innokkaimpia perustajia ovat konfliktia etsivät yksilöt.

 2. Niin ei sitten mittään oikeaa puhetta, vaan kansanedustajan tasapaksua diibadaapaa. Mikä on ratkaisu? Kunnolisia toimenpiteitä kansanedustajalta pyydän. Jäitä hattuun on jo vanha slogan. Kaikki eivät noudata voimassa olevia lakeja ja niihin meidän pitää vastata.

 3. Pirkko Mattila tuntenet sanonnan ”pukki kaalimaan vartijana.” Kun rasistisen rikoshistorian omaavat miehet aloittavat katupartioinnin, periaatteella kadut valkoisille. Ei siitä kehity muuta kuin rikoksia rikosten päälle.

  Joensuun kaupungissakin on Perussuomalaisia politiikkoja. Kyseleppä heidän kokemuksia skinitoiminnasta, joka oli jokseenkin samaa kuin nyt nämä Odinin soturit ja vastaavat järjestyspartioiot.

  Ei käärmettä pidä polvelle ottaa.

 4. pääsee sopeutumis eläkkeelle vaikka muhoksen kunnan erikois asiantuntijaks kun ei oo saannu kans mitään aikaseks meidän peräkyläläisten oloihin no tulihan noita nokikeppejä sulostuttaan muhostakin

 5. Nyt kun te olette kyhäämässä pakkolakeja pienituloisille niin tehkääpä eduskunnassakin jotain solidaarisuuden nimissä!
  Älkää korottako omia palkkojanne vaan määrätkää se 5% palkanalennus määräajaksi. Lisäksi puolittakaa puoluetuet määräajaksi sekä vähentäkää avustajien määrää. Tämä ehkä auttaisi ihmisiä hyväksymään paremmin leikkaukset.
  Yksi mahdollisuus ehkä olisi myös laskea kotimaisen teollisuustuotteiden alv:a
  VALVOTUSTI hintoihin, ehkä saataisiin kotimainen kulutus kasvamaan ja jäljellä olevat työpaikat säilymään /lisääntymään ja näin bkt nousemaan. Nythän on niin, että sipilän suunittelema työajan lisäys/lomien leikkaus ei meidän vientiä lisää, kuten olet huomannu, meidän vienti supistuu joka kuukausi. Ei teollisuus tuota varastoon seisomaan tavaraa jos se ei tiedä ostajaa!

 6. On ilo seurata meidän todella asiallisia ja hyviä edustajiamme, ikävää on että joutuivat näin todella huonoon saumaan hallitukseen, mutta kun saadaan tyrehdytettyä ja poistettua maastamme täältä elintasosurffarit niin kohtapa hyvä tulee.

 7. Mutta haluammeko väkivaltarikoksista tuomittuja (lue: taparikollisia) ihmisiä pitämään mieleistään järjestystä maassamme?

  Pirkko – odotin sinulta valistuneempaa suhtautumista. Kai sinun on pakko ulvoa susien myötä valitsemassasi puolueessa.

 8. Olemalla kunnolla, sanokaa se maahan tulleille turvapaikanhakijoille, turhaan siitä suomalaisille sanoo. Turvapaikanhakijoiden pitää ymmärtää meidän eurooppalaisten elämää, opettakaa se heille, jos eivät itse sitä halua tietää niinkuin tuntuu joskus uutisissa lukevat,” ei ummarra”. Kyllä ne ymmärtävät jos heille siitä lehtisiä jaetaan, miten käyttäydytään uudessa maassa. Tämähän on mennyt kauas menneisyyteen (taantuma) naisten hyväksikäyttö, näinkö aletaan ja allennetaan esim. suomalainen nainen uudestaan, sitä ei saa hyväksyä kukaan. Me olemme vapaa kansa sukupuoleen katsomatta.

 9. ”Ylimielisyys on melkein haukkua pahempi haavan tekijä”. Onko blogistilla peiliä?

 10. Arvon kunnianarvoisa ja fiksu kansanedustaja, eikö kuitenkin nykytilanteessa ole huomionarvoista se, että osa näistä nykyisistä kaduilla liikkuvista toimijoista eroaa kuitenkin huomattavasti näistä perinteisestä ”katupartioista”. Esimerkiksi saapastoiminta on varmasti sinullekin tuttu juttu ja erinomaisen kannatettavaa toimintaa. Lisäksi vapaaehtoiset esimerkiksi vapepa-toiminnassa (johon taidat nyt toiseksi viimeisessä kappaleessa viitata) pelastavat periaatteessa ihmishenkiä vuosittain. Esimerkkejä voisi ottaa lisää vaikka Porin Pormestarinluodosta toimivasta asukasyhdistyksen ryhmästä. Ja nyt kai venesatamien vartiotoiminta on siviilien järjestämää, tosin taitaa venepaikan hommatessaan aika monessa paikassa siihen sitämiten sitoutua…

  Mutta nämä Soldiers Of Odinit (jotka omien puheittensa mukaan ovat liikkeellä 19 paikkakunnalla) ovat jotain vallan muuta porukkaa. Hehän itse aivan avoimesti tunnustavat kannattavansa ääri-ideologiaa ja olevansa myös ennen kaikkea liikkeellä sen nimissä. Heidän toiminnalleen ei ole mitään tarvetta, esimerkiksi Itä-Suomen poliisin ylikomisario Vesa Kostamo on sanonut että tälle toiminnalle ei ole mitään tarvetta.

  Lisäksi edelleen Kemissä porukkaa vetää ihan avoimesti myös uusnatsijärjestössä mukana oleva henkilö, jolla on taustallaan tuomio rasistisesta väkivallasta. Edelleen hän omissa nettikirjoituksissaan hekumoi Soldiers of Odinin laajentumisella ja viittaa suoraan rasistiseen natsi-ideologiaan mm. ilmaisulla 14 words. Jos haluaa, niin tarkemman merkityksen tuosta voi vaikka googlella esiin.

  Ja myös uusnatsien Vastarintaliikkeellä on omat ryhmittymänsä katupartioissa. Tällaiset porukat pikemminkin vähentävät kansalaisten turvallisuuden tunnetta toiminnallaan. Soldiers of Odin kirjoittaa Facebook-sivuillaan esimerkiksi seuraavasti ”Suvakit luokitellaan samaan luokkaan, näitten pedofiilien ja raiskarien kans kun takaisin maksun aika koittaa.”

  Viimeinen kommentti ei esimerkiksi allekirjoittaneen kaltaisen ”suvakin” turvallisuuden tunnetta paljoa lisää.

 11. Eduskunnan tunnelma on todella välistä, niin järkyttävää seurattavaa, ettei todella viitsi katsella. Hyvin palkatut ja itseään sivistyneenä pitävät ihmiset ovat pahempia, kuin meidän lapset koulussa.
  Huudetaan ja räkytetään päälle ja silmät leiskuu vihaa. Kuvottaa katella.
  Sitten linnanjuhlissa paistatellaan ja pörhistellään, niin saakelin fiksua näytellen, ällöttävää.
  Sallittakoon katupartiot. Miksi niistä nytten tuli, niin suuri uhka? Tätä toimintaa on harjoitettu iät ja ajat. Liittyykö se tässähän hyssyttelymeininkiin? Ketkä ovat alkaneet naisia puristelemaan?
  Pitääkö se omakohtaisesti kokea, että alkaa tapahtumaan?

 12. Rikollisten perustamat katupartiot ovat ongelmia ja vaaratekijöitä. Tässä tapauksessa jokaisella pilvellä ei ole hopeareunuksia.

 13. Ei tänne todellakaan kaivata väkivalta- ja huumerikoksista tuomittuja mielenterveysongelmaisia rettelöitsijöitä partioimaan. Siinä kansalaisten huoli turvallisuudesta vain kasvaa.

  Ihan eri asia kuin vapaaehtoinen pelastuspartio.

 14. Nyt sinulla Pirkko jäi hoksaamatta yksi merkittävä seikka näistä katupartioista: on aivan eri asia, kulkeeko Linnainmaalla tavanomaisista (huolestuneista) vanhemista koostunut porukka pitämässä nuorisoa ”kurissa” tai yrittäjistä koostunut yöpäivystys ehkäisemässä varkauksia VAI päivystääkö asemilla ja kaduilla yhtenäiseen uniformuun (Soldies of Odin) pukeutunut ”armeija”. Sanon ”armeija” siksi, että itse ovat itsensä sotilaiksi nimenneet.

 15. Olet sitä mieltä, että rikollisuutta estetään sillä, että annetaan väkivaltarikollistenmuodostaa ryhmiä ja partioida kadulila? Pelottavaa ajattelua varsinkin asemassasi olevalta henkilöltä.

 16. Lieneekö sittenkään eduskunnan istuntosalissa edustajien huutelu ja välitön toisten puheiden ääneen kommentointi niitä kansanedustajien pahimpia syntejä. Erityisesti nykyisen hallituskauden alkutaipaleesta lähtien eniten kansalaisten toimesta tapeetille nostettu asia on luottamuksen rapistuminen edustajiin. Vaalipuheet ja vaaliohjelmat unohdetaan välittömästi vaalien jälkeen ja hallituksen epäoikeudenmukaiset päätökset siunataan myös niiden edustajien toimesta, jotka aiempina vuosina ovat tehneet työtä aivan vastakkaisen arvomaailman eteen.

  Erityisesti perussuomalaiset antavat lausuntoja katupartioista hyvin varovaisesti kieli keskellä suuta. Tuskinpa niitä on perustettu hätätilanteita varten tai hätätilanteiden auttamistarkoitukseen ensiavusta puhumattakaan. Niillä on tietyllä tavalla mielenosoituksellinen tavoite ja partioiden tarkkailussa ovat ulkomaalaistaustaiset miesryhmät.

 17. Katupartiot ellit ja odinit ovat alkaneet elää omaa elämäänsä somessa. Kaikki turvallisuutta tuottava toiminta on toivottavaa. Rikolliset tuomitaan olivat ne partioissa tai muuten pahanteossa. Tämä on asia johon tuntuu olevan kanta ennen ensimmäistäkään selkkausta. Kantaa tosiaan otetaan silmät vihaa leiskuen ja tasajalkaa polkien.. Ihmiset alkavat olla yhä laajemmassa joukkopsykoosissa pakolaiskriisin jatkuessa.