”Luuta ovella” ei todellakaan riitä

0

Tuolla otsikolla kirjoitin muutama vuosi sitten kolumnin Kalevaan, muuttuvasta maailmastamme. Oulun viimeaikaiset alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat kertakaikkisen järkyttäviä. Kaikki seksuaalinen väkivalta on erittäin vakavaa ja työtä sen ennaltaehkäisemiseksi ja kitkemiseksi on tehtävä joka sektorilla. Tärkeitä ovat myös erilaiset avun ja tuen muodot seksuaaliväkivallan uhreiksi joutuneille. Yhtenä hyvänä esimerkkinä niin ennaltaehkäisyn kuin tuen kannalta on Tyttöjen Taloissa ja Poikien Taloissa tehtävä työ, jota on tuettu myös STEA:n kautta. Seksuaaliterveys kuuluu kaikille.

Olemme kohtaamassa yhä erikoisempaa ongelmaa, jos oikeudessa oleva ulkomaalaistaustainen henkilö vaatii raiskaustuomionsa lieventämistä sillä, että hänelle ”on kerrottu Euroopassa voitavan harrastaa seksiä vapaasti”. Jos hän tässä lausunnossaan puhui totta, emme Suomessa ole tehtäviemme tasalla kulttuurien välisessä keskustelussa. Jos ulkomailla todella ajatellaan ja puhutaan Euroopan vapaasta seksistä, emme ole tarpeeksi selvästi kertoneet, että se ei pidä paikkaansa. Tai jos henkilö valehteli oikeudessa, ei sekään hyvää kerro.

Poliisi on varoittanut nuoria mm. somen vaaroista siinä, että se voi johtaa pahoihin ongelmiin ja jopa seksuaalirikoksen uhkaan. Tämä viranomaisen sana on syytä ottaa vakavasti ja yhdessä kehoitetaan nuoriamme huolehtimaan toisistaan ulkona liikkuessa. Samoin kuin vanhempien on syytä teroittaa nuoria kuuntelemaan viranomaisen varoitus.

Seksuaalisen väkivallan uhrit tarvitsevat kaikkialla apua, myös Suomessa, siis sosiaali- ja terveydenhoitoa ja kuntoutusta. Siksi seksuaalisen väkivallan juurisyyt pitää myös selvittää. Eduskunnan valtionvarainvaliokunta esitti tänään 250 000 euron lisärahoitusta lasten nettihyväksikäyttöä ennaltaehkäisevään työhön.

Pirkko Mattila
Sosiaali- ja terveysministeri

 

JAA