Julkista sektoria tulee vaalia

0

Ei pidä tuomita maakuntauudistusta tuntematta historiaa. Pitkään on puhuttu rakenteiden uudistamisen tarpeesta. Kaikki viime aikojen keskustelu viittaa asian laajaan hyväksyntään. On palvelujen saatavuudesta ja kustannusten hallinnasta kyse, varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Viime kauden valmistelut päättyivät ilman lain hyväksymistä eduskunnassa. Ei löytynyt kestävää ratkaisua, jolla olisi turvattu kansalaisten palvelut. Ei ollut esitystä, jossa olisi yhtä aikaa punnittu niin rahoitus, järjestäminen ja kansanvaltaisuus.

Julkisuudessa on valiteltu kritiikin leimaamista. En ole torpannut ketään palautteen antajaa saati vähätellyt keskustelun merkitystä. Osa kritiikistä on kuitenkin osin ideologisesti värittynyttä ketään osoittamatta. Se otetaan vastaan kuten muukin palaute ja lausuntokierros antaa lisää. Se on tärkeää, odotan sitä mielenkiinnolla.

Muun muassa YLE:n Ykkösaamussa annetun kritiikin otan vastaan parannusehdotuksineen. Suuri uudistus vaatii laajan yhteiskunnallisen hyväksynnän. Sitä hallitus hakee myös avoimella valmistelulla samoin kuin viime kauden perustuslakivaliokunnan lausunnot huomioon ottaen.

Valinnanvapaus terveydenhuollossa on jo totta, myös muissa Pohjoismaissa. Sen laajentaminen ei ole itseisarvo, mutta se on silti osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi jo tämän hetkisen käytännön mukaan. Valinnan vapauden pitää olla väline. Taktiikka ei saa muuttua strategiaksi.

Valinnanvapauslainsäädäntö on olennainen osa palveluntuotantoa, siksikin se on ollut valmistelussa nyt. Lausunnolle se on lähtenyt analysoivalla otteella ja hyvä niin. Kokoomuksen kansanedustaja Sarkomaa totesi, että sitä on korjattava kaupunkijärjellä. Kyllä, ja otetaan maalaisjärkikin mukaan. Ollaan rakentamassa koko Suomen maakuntahallintoa.

Hyvän hallinnon pitää toteutua oikeusvaltiossa. Maakuntahallinnolla tulee olla riittävät mahdollisuudet valvoa palveluiden tuotantoa kun järjestäminen on julkista. Ei siitä ole kahta puhetta, kun on kyse julkisen vallan käytöstä eli veronmaksajien rahoista.

Niin kauan kuin meillä ei ole maakuntia järjestämässä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, pitäydymme nykyisessä. Maata on lailla hallittava.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.