Jotain uutta, jotain vanhaa

0

Suomalaisella käytännönläheisyydellä tarttuivat kuusi suurta kaupunkia järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Jotain tuttua tarjotussa mallissa oli, eikä ihme, ovathan mukana viime vaalikauden valmistelijat ja päättäjät Päivi Laajala ja Jan Vapaavuori muun muassa. Jälleen kerran näköjään on kysyttävä, kuntien pakkoliitoksiako taas haetaan? Viime vaalikaudella tätä pontevasti yritettiin, mutta lopulta hallituksen esitys pakkoliitoksiin jäi antamatta eduskunnalle.

Muistin virkistykseksi julkaisu (KAKS 10/2017), kirjoittanut Auli Valli-Lintu, keskeinen lain-valmistelija PARAS –hankkeesta lähtien. Siitä käy ilmi, mitä tarkoittaa muun muassa 20 000 tai enemmän väestöpohjan hakeminen. Eikä sekään malli läpäissyt perustuslakivaliokuntaa.
https://kaks.fi/wp-content/uploads/2017/09/sote-jakuntarakenteen-pitka-kujanjuoksu_2.pdf

Toki voi olla, että mallin valmistelu on saanut myös uutta kuorrutusta. Viesti suurilta kaupungeilta on kuitenkin selvä – maakuntia ei tarvita. Samaan aikaan SDP on esittänyt maakuntien maantieteellisiin alueisiin pohjaavaa 18 sote –alueen mallia.
Näkemyserot ovat selvillä, millä vaaleihin ollaan menossa. Millainen kompromissi nyt tehdään vai osaavatko puolueet mennä kätevästi kaksilla rattailla, ja tarvittaessa vielä tarakalla.

En viime kaudella kannattanut kuntien pakkoliitoksia, enkä kannata niitä edelleenkään. Uusi Oulu on ollut pettymys. Jakkukylä voinee paljon paremmin osana Iitä kuin Oulua. Jos kunta on liian pieni järjestämään – sitä viestiä koko ajan kuulee, niin isommat hartiat on löydyttävä. Kuuden kaupungin kannanottoon on leivottu sisään kuntaliitokset. Kun kuuden uuden kannanoton lukee, tuntuu kuin olisin palannut viime vaalikaudelle.

Toki kannanotossa on hyvääkin. Pelkkä lääkärien mekaaninen lisääminen ei riitä, kun sosiaali-huollossa on korjattavaa. Palveluintegraatio tarvitsee muutakin kuin hallinnon uudistamista.

Tuttava kävi isossa leikkauksessa OYS:ssa naapurimaakunnasta käsin. Tuumasi, ettei petin pohjalla tullut kertaakaan mieleen, miten hallinto on järjestetty. Hoito kirurgian osastolla neljä oli kuulemma ensiluokkaista. Ja näinhän se on, uudistuksessa voittajan tulee olla kansalainen.

JAA