Heitätkö kotona roskat lattialle? 

1

Viime aikoina on onneksi jatkunut vilkas keskustelu kiertotaloudesta. Keskusteluissa on korostunut taloudellinen puoli, jätteen mahdollisuudet raaka-aineena tai sitten lajittelemattomuuden hinta (Kaleva 24.1.2018). Toki muovien korvaaminen biopohjaisilla tuotteilla tai teknologiavienti voi olla Suomen kaltaiselle maalle bisnes ja muovin käyttöä voidaan vähentää ja samalla öljyriippuvuutta. Myös EU on lopultakin ottanut tavoitteekseen muovin käytön vähentämisen ja kierrätyksen lisäämisen. Olemme olleet liian pitkään vanhan keksinnön vankeja.

Roskat ja roskaaminen ovat kiistatta myös terveysriski niin ihmisille kuin eläimille. Merissä kuolee valaita muovia syötyään tai nakattu tölkki koituu naudan kohtaloksi laitumella. Roskat voivat levittää tauteja ja muutoin likaavat. Sininen roskapussi tyhjänäkään ei kuulu maisemaan. Mikromuovien kulkeutumista on tarkkaan seurattava ja terveysvaikutuksia arvioitava.

Roskaaminen on turhaa. Kuitenkin tämän tästä todistamme mm. polkupyörien onkimista jokien ja ojien pohjista. Joku koiranleuka totesi mahdollisesta Laanaojan valaisemisesta että ”näkyvätpähän ojaan nakatut pyörät paremmin”. Nakkaisitko polkupyöräsi kaivoon, josta otat vettä? Tuskin, vaikka Laanaoja ei toki talousvettä olekaan, mutta maapallo on yhteisen hyvän, myös veden koti. Ja varsinkin metalli kierrätettynä tuotteistetaan uudestaan. Ei kannata polttaa alumiinia, kallista metallia.

HS:n uutinen (14.1.2018), että meressä olisi kohta enemmän muovia kuin kalaa, on kieltämättä herättelevä. Muovia ei voi todellakaan syödä.  Jokainen tykönään voi miettiä, miten muovinsa kanssa menettelee. Kansainvälistä valistusta ja sopimista tarvitaan toden teolla.

Jättimäiset muovilautat merillä kellumassa puhumattakaan pohjissa makaavista painavammista roskista ovat uhka kaikkien terveydelle. Suomi sijaitsee Itämeren lahtien hyväilemänä, joka on yhteys valtamerille. Itämeri ei ole roskaamisesta säästynyt, valitettavasti, vaikka muovilautoilta kyllä. Samoin on huolehdittava sisävesistämme, ovathan ne ruoka-allas kalaravinnon myötä. Ympäristöministeriö on haastanut ideoimaan meriroskan vähentämiseksi osoitteessa www.meriroskahaaste.fi.

 

JAA

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.