Havumetsämme ovat erityisyyttämme

1

Julkaistu MST 25.3.2015

Olen metsistämme huolissani EU:n politiikan vuoksi. Unionin yhteinen maatalouspolitiikka on osoittautunut epäonnistumisensa mm. maatalouden kilpailukyvyssä.  Mahdolliset vapaakauppaneuvottelut USA:n kanssa maatalouden osalta ovat mielestäni mahdottomat – USA:n ja EU:n erilaisen maatalouspolitiikan vuoksi.

USA valvoo pääasiassa lopputuotetta kun EU valvoo useita vaiheita maataloustuotannossa. EU:n maataloustuotteilla on raskas kulurakenne, jonka voi epäillä pärjäävän huonosti kilpailussa. USA tunnustaa myös geenimuunnellun tuotannon, jota en hyväksy. GMO:n taustalla yritys lisensseineen on valjastanut yhteisen geeniperimämme bisnekselle.

Näiden seikkojen valossa näen entistä tärkeämpänä, että metsäpolitiikkamme säilyy kansallisena ja että vielä korostamme metsiemme erityisyyttä. Olemmehan osa pohjoista havumetsävyöhykettä, jota EU:ssa muualla on käytännössä vain Ruotsissa. Näin ollen päätöksenteko täytyy olla kansallinen. Kukaan ei tunne paremmin metsiämme kuin me, joilla on pitkät perinteet hoitaa metsiämme kestävästi.

Pohjoiset havumetsät ovat puolustaneet paikkaansa maailmalla aina, Pohjois-Amerikan mantereella ja Euraasiassa. Metsälakimme vuodelta 1886 toteaa viisaasti. ”metsää älköön autioksi hävitettäkö”. Keski- ja Etelä-Euroopan puistometsänomistus ei tuota asiantuntijuutta metsäpolitiikkaan sellaisena, kuin me sen ymmärrämme.  Metsäalan koulutus eteläeurooppalaisittain tuskin vastaa havumetsävyöhykkeen haasteisiin.

EU sääntelee liikaa asioita, joita sen ei tarvitsisi. Vaikka yhteistä metsäpolitiikkaa ei ole, mm. maankäyttöä ja ilmastoa koskevat sopimukset sääntelevät kuitenkin metsiemme käyttöä, myös kansainvälisesti.

Maailma ei ole reilu, jos se väittää metsiemme olevan päästö tai metsiemme katoavan.

Tiedämme, että metsämme kasvavat enemmän kuin niitä hakataan ja että metsä on aito hiilinielu. Se on siis luontainen aurinkopaneeli. Eikä tarvitse rakentaa varastoja, sillä metsä varastoi energiansa aivan itse, vieläpä ihastuttavaa muotoon.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. kepulaisten tuulimyllyjä täynnä kun niistä saa nniin kivat rahat varsinkin tämä pekkarisen siipi