Britit ja muut kummat

5

MEP Liisa Jaakonsaari huokailee blogissaan (19.2. Pohjoisen ääni) perussuomalaisten EU – kantoja. Valaisen asiaa omasta näkökulmastani. En ole ollenkaan vahingoniloinen EU:n ongelmista, enkä hekumoi sen hajoamisella. Olen lähinnä surullinen siitä, että onnistunut rauhan projekti on kääntynyt moraalikadosta kärsiväksi tulonsiirtounioiniksi.

Kun kaikki EU:n jäsenmaat toimisivat kuten Suomi, meillä olisi ihanteellinen EU.

Britannian ero EU:sta on mahdollinen ja tapahtumat ovat leviämässä. Hollannissa vaaditaan kansanäänestystä eurojäsenyydestä. Mielenkiintoista on puhe Czexitistä, Tsekin mahdollisesta euroerosta, maa kun on lyhyen ajan sisällä kokenut Neuvostoliiton totalitarismin läheisyyden.

Miksi euroon ja unioniin on petytty? Talousvaikeudet ovat varmasti yksi syy, joita EU itsekin on ollut aiheuttamassa. Euro on epäsymmetrinen valuutta ja valuuttaunioniin otettiin maita kestämättömin perustein (Kreikka).

Huono hallinto aiheuttaa pettymyksiä. Vaikka osa ongelmista on kansallisia, ne ovat silti samassa paketissa, ei siitä pääse mihinkään. EU laajentuessaan huumaantui erinomaisuudestaan. Kun itälaajeneminen onnistui, alettiin hamuamaan Turkkia mukaan.

Vähintäänkin olisin odottanut sen korjaavaan omia ongelmiaan, jotka ilmenivät vuosien saatossa. Hyvän hallinnon tunnistaa myös siitä, että se pystyy korjausliikkeisiin. Menestystekijät eivät synny ponnisteluitta, vaan niiden eteen tulee tehdä töitä.

Strasbourgin ja Brysselin välisen kokousrallin kustannukset saavat jatkua. Se on monien maiden kannalta aivan turhaa. Ei suomalaista lämmitä, että paperia pakataan tonneittain kumipyörien päälle ja käydään äänestämässä viikko toisessa kaupungissa. Ketä se palvelee? Perussopimusta ja siitä kiinni pitämistä, Strasbourgin kaupunkia ja hotelleja.

EU:n hallinnon kustannusrakenteita se tuskin keventää. Viime kädessä kaikki kustannukset siirtyvät omia reittejään hintoihin ja viimein veroihin eli näin kansan maksettaviksi. Laajamittainen muuttoliike on pakottanut unionin Schengen –säännösten muuttamiseen. Tämäkin aiheuttaa kustannuksia jäsenvaltiolle, veronmaksajille.

Joskus toki kriisien kautta kasvaa jotain parempaa.

Pohjoismaisesti asiat ovat edelleen kohtalaisen hyvin. Meidän tuleekin vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä. Pohjoismainen passiunioni turvaa edelleen vapaan liikkuvuuden Pohjoismaiden jäsenvaltioiden kesken. Pidän hyvänä puolustusyhteistyön tiivistämistä Ruotsin ja Suomen välillä.

Pohjoismaiden tulee tiivistää yhteistyötä myös maahanmuuttopolitiikassa, koska Eurooppa on tällä hetkellä tämän kysymyksen äärellä hyvin hajanainen. Kunpa tosiaan EU:n jäsenmaat toimisivat enemmänkin kuin Pohjoismaat. Korkealla veronmaksumoraalilla ja yhteiskuntamallilla.

JAA

5 KOMMENTTIA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.