Antaako Herra järjen, kun antaa viran?

9

Sanomalehti Kaleva jäi pääkirjoituksessaan 11.8. harmillisen pinnalliseksi pohdiskeluissaan poliittisista virkanimityksistä.  Mikäli kirjoitusta on uskominen, hallintomme on huonossa jamassa ja paisunut aivan liiaksi – poliittisten virkanimitysten vuoksi.

Viime eduskuntakaudella silloinen ryhmäpuheenjohtaja Kimmo Tiilikainen 21.11.13 täysistunnossa kertoi Suomen Keskustan aikovan luopua poliittisista virkanimityksistä. Liekö liikahduksia tapahtunut.

Perussuomalaiset ovat vastustaneet poliittisia virkanimityksiä toisin kuin muut puolueet. Eivätkä muut puolueet ilmeisesti ole juuri kantojaan muuttaneet ja Kalevan pääkirjoituksen mukaan toimivat ilmeisen moraalittomasti.

Ollakseen merkittävää yhteiskunnallista keskustelua siinä täytyy olla mukana muitakin osapuolia kuin perussuomalaiset ja maakunnallinen sanomalehti Kaleva. Esitänkin, että muut puolueet toisivat esiin näkemyksensä poliittisista virkanimityksistä.

Tämän maan tavan jäädessä ennalleen ulkopuolelle jättäytyvä puolue antaa väistämättä vaaleissa saatua valtaansa pois. Perustellaanhan virkanimitysten mandatointia vaalituloksella. Onko sittenkin siis lopulta äänestäjiensä pettämistä olla käyttämättä mahdollisuutta poliittiseen virkaan? Vastausta minulla ei ole.

Onko lopulta kolikon kääntöpuolena sekin, että virkoihin ylipäätään voidaan jättää valitsematta henkilöitä sen takia, että puoluetausta on tai sen epäillään vahvasti olevan PS? Tällöinkin puoluekanta menisi pätevyyden ja muun sopivuuden edelle.

Tätä keskustelua pitää laajentaa. Mielipide voi vaihtua ilman, että valta maistuu sen makeammalta, kuten pääkirjoitus antaa ymmärtää. Kyse voi olla myös politiikan realiteeteista ja vallan vastinparista vastuusta.

Itse henkilökohtaisesti vastustan poliittisia virkanimityksiä, mutta minun on vaikea uskoa unelmiin ja ideaalimaailmaan järjestelmän pysyessä samana. Vanhat puolueet sopivat poliittisista virkapaketeista, heittivätpä perussuomalaiset minkälaista volttia tahansa. Ja jos näin on, kuin miltä näyttää, vanhat puolueet tuskin kiittävät ja kumartavat perussuomalaisia saamastaan ylimääräisestä vallasta, korkeintaan naureskelevat partaansa.

Tuhma saa olla, muttei tyhmä?

JAA

9 KOMMENTTIA

 1. Mutta näin yleisen linjauksen mukaisesti voisi todeta, että eiköhän nämä poliittiset virkanimityksetkin ole persujen vika! Tai vähintäänkin johonkin takinkääntöön on Soini syyllistynyt.
  Ja jossei Soiniakaan saada syntipukiksi niin ehkä sitten Immonen tai mediapimentoon jäänyt Hakkarainen.

 2. Immosella nyt ei ole ollut sitä ennen herra pestiä eikä näytä olevan jälkeenkään..

 3. Pelkkä järjen antaminen ei riitä, jos käyttöohjeet puuttuu.

 4. ”Onko lopulta kolikon kääntöpuolena sekin, että virkoihin ylipäätään voidaan jättää valitsematta henkilöitä sen takia, että puoluetausta on tai sen epäillään vahvasti olevan PS?” …. ja taas on PerSut niin mielensä pahoittaneet… vaikka mitään ei ole vielä tapahtunutkaan?

 5. Siis ei oikeasti mittään. Pysytäänpä siellä Huovilankoulun ajourilla kun vanhemmilla huoli lasten koulutien turvallisuudesta.

 6. hyvinpä näkyy kalikat kohteeseensa sattuneen…

 7. Jutun otsikko on halpa-arvoinen ja Herran Kaikkivaltiaan Jumalan pilkkaamista. Herraamme käytetään nykyään vaikka minkälaisissa yhteyksissä ja turhanpäiväisissä asioissa vain kiihoitusmielessä,
  itsensä julkituonnissa yms yms.
  Vastaus on selvä: ANTAA todellakin vaikka järjettömälle järjen ja järkevälle VIISAUDEN käyttää järkeä.
  Mutta kun tunnustava kristitty tässä nyt puollustaa Herraa,
  Hänen Korkeuttaan ylitse ihmisen järjen tai älyn, niin saadaanpa nähnä,
  onko tämä julkaisukelpoista.