Sähkön merkitys kasvaa jatkuvasti yhteiskunnassamme

4

Sähkö on tulevaisuuden energiaa, joka auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa yhteiskunnasta toimii sähköllä. Maailma digitalisoituu, liikenne sähköistyy ja teollisuus automatisoituu. Energiatehokkuus paranee sähköisten ja automaattisten ratkaisujen avulla. Energia-ala onkin ilmastokirittäjä ja sähkö on ainoa keino hiilineutraalisuuteen.

Sähkön merkitys yhteiskunnassamme on lisääntynyt pitkälti sen ansiosta, että sähköala on kehittynyt ja mennyt eteenpäin pitkin harppauksin. Valaistuksessa siirtyminen ledeihin sekä valonohjakseen ovat parantaneet valaisimien energiatehokkuutta. Lämmityksessä uudet tuotteet sekä automaatio säästävät sähköä, ja sähköautot lyövät itsensä läpi niiden tuomien hyötyjen ansiosta. Sähkö ei siis ole ongelma, vaan pikemminkin ongelmien ratkaisija.

Tulevaisuuden energiajärjestelmää muokkaavat älykkäät ratkaisut, joissa tuotanto-, varastointi- ja tietotekniikan kehitystä hyödynnetään yhdessä. Laskevat tuuli- ja aurinkosähkön sekä varastoinnin hinnat merkitsevät, että tuulella ja auringolla tuotetaan vuonna 2040 maailman sähköstä jopa puolet, kun niiden osuus nyt on vasta muutamia prosentteja. Sähkön varastoinnin tarve kasvaa, kun vaihtelevan uusiutuvan energian tuottamaa sähköä verkossa täytyy tasapainottaa. Sähkövarastoja rakennetaankin entistä enemmän, jotta voidaan hallita dynaamista sähkön tarjontaa ja kysyntää. Sähkövarastojen määrän arvioidaankin kasvavan eksponentiaalisesti seuraavien 20 vuoden aikana.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Kylläpä täytyy olla pitkä rivi akkuja,että saataisiin kaikki tuo energia talteen.Sitäpaitsi Suomen lainsäädäntö ei tunne sanaa sähkövarasto,joten sähkövarastot tulkitaan voimalaitoksiksi,ja verotetaan ankarimman mukaan.

  Tulevaisuuden taloissa on oma ”atomivoimalaitoksensa” joissa sähkö kehitetään vaihdettavalla ”tabletilla”.

  Tärkeäähän sähkö on,sen huomaa varsinkin pimeällä talvipakkasessa jos on sähkökatko.Suomen kantaverkko on erittäin haavoittuvainen.Minäkin saan periaatteessa koko maan pimeäksi käymällä kolmessa solmukohdassa,ja pelkällä riviliitinmeisselillä,ja parilla jakarilla.

 2. ”Sähkö ei siis ole ongelma, vaan pikemminkin ongelmien ratkaisija.”
  Sähkönkulutus kasvaa ja ennuste lupaa nykyisestä 20000TWh:sta 30000 TWh:iin kymmenessä vuodessa (http://www.world-nuclear.org/getmedia/97cff3f6-b6f1-4522-9462-447a751a7b06/world-electricity-consumption-region.png.aspx). Paljonko siitä tehdään fossiilisilla polttoaineilla?
  Suomen tulisi pyrkiä suurempaan omavaraisuuteen ja ydinvoiman lisäys lienee ainoa merkittävä ratkaisu.
  Tekniikka ja talouslehden lukuja alla:
  ”Uusiutuvan energian osuus maailman sähköntuotannosta oli vuoden 2017 lopussa 26,5 prosenttia, mutta maailman koko energiankulutuksesta uusiutuvien osuus on vain kymmenisen prosenttia.
  Fossiilisten polttoaineiden osuus on yhä lähes 80 prosenttia koko energiankulutuksesta ja ydinvoiman 2,2 prosenttia.
  Maailman energiankulutus kasvoi 2,1 prosenttia. CO2-päästöt kasvoivat 1,4 prosenttia vuonna 2017.
  Sähkön osuus maailman kokonaisenergian kulutuksesta on vain 20 prosenttia, joten pelkkä sähkön muuttaminen päästöttömäksi ei riitä vähentämään hiilidioksidipäästöjä.
  Noin 92 prosenttia liikenteen energiantarpeesta katetaan öljyllä. Sähkön osuus liikenteessä on 1,3 prosenttia, mistä neljännes on uusiutuvaa sähköä.
  Uusiutuvasta sähköstä suurin osa on vesivoimaa. Sen osuus maailman sähköntuotannosta on 16 prosentin luokkaa.”
  Toisinajattelija Princeton prof. Dr.Will Happer, Trump Adviser, Loves Climate Science – and CO2: https://www.youtube.com/watch?v=MSpL5dziylo

 3. Kiitos Elite! Tuollainen muki löytyy kotoa 🙂