Oululaisyritykset Piilaaksossa

0

Kalifornian Piilaakson yrityksiin sijoitetaan riskirahaa vuositasolla 50 miljardia dollaria. Sinne tulee jatkuvasti uusia yrityksiä, jotka tarvitsevat lisää työvoimaa. Viime vuonna alueelle palkattiin yli 100.000 uutta kaikkialta maailmasta tulevaa työntekijää. Piilaaksossa on kyetty synnyttämään yhtenäinen, menestystä kaikin tavoin ruokkiva kulttuuri kokonaiselle kasvuyrittäjyyttä edistävälle ekosysteemille.

Piilaaksossa kannattaa olla, koska siellä toimivat parhaimmat verkostot. Tämä on luonut käytännön yhteistyötä, joka on tuonut alueelle luovuutta, liikkuvuutta, riskinottokykyä ja talkoohenkeä. Kun isoja ja pieniä firmoja saatetaan toimimaan yhdessä, se aikaansaa uusia innovatiivisia ajatuksia sekä synnyttää tekoja. Suomalaisia Piilaaksossa toimivia yrityksiä on jo yli 50, joka on enemmän kuin muista Pohjoismaista yhteensä.

Suomessa ja erityisesti Oulussa on vahva innovaation henki, jota kannustaa etsimään uutta. Se pystyy synnyttämään uutta liiketoimintaa, vahvistamaan olevaa, disruptoimaan nykyisiä bisneksiä sekä hyödyntämään digitaalisuutta. Tärkeintä on rohkeus ja eteenpäinmeno, tarvitsemme enemmän kokeiluja ja vähemmän analyysiä. Uutta oppii vain kokeilemalla periaatteella try and fail fast.

Tällä ajatuksella muutama Oululaisstart-up -yritys Ville Hulkon johdolla päätti viime kesänä, että on oltava siellä missä kaikki ovat. Suomesta käsin bisnestä ei voi pelkästään harjoittaa, on oltava paikallinen presenssi Piilaaksossa. Hulkko on vahvasti sitä mieltä, että et ymmärrä markkinan tarpeita, ennen kuin olet itse paikalla.

Syntyi voittoa tavoittelematon yhdistys Mustakarhu ry, joka vuokraa Piilaakson sydämessä Palo Altossa olevaa taloa verkostoitumis- ja asuinpaikaksi. Hulkon mukaan ei riitä, että Piilaaksossa vain käy: siellä on oltava koko ajan, joten tällainen yhteismajoitusmahdollisuus on edullinen, toimiva ja sosiaalinen tapa tehdä bisnestä. Se on myös hyvin konkreettinen väylä Piilaaksoon, joten Business Oulun yhteismarkkinointi sekä Oulun kaupunki lähtivät tukemassa hanketta. Hulkko linjaa, että Mustakarhu pyrkii suomalaisyritysten vienninkasvuun, parantamaan yritysten kilpailukykyä sekä nostamaan Oulun ja Suomen imagoa proaktiivisen tekemisen ja innovaation polttopisteenä.

Majatalo Mustakarhu on ollut toiminnassa syyskuun alusta alkaen. Ville Hulkko toimii siinä isäntänä ja vakituisena asukkaana. Hänen yrityksensä Valossa Labs Oy:n tuote on internetissä toimiva videohakupalvelu, joka löytää halutun elokuvan esimerkiksi kuvailemalla elokuvan tapahtumia omalla kielellä. Valossa voitti viime kesänä Oulussa järjestetyn Midnight Pitch Festin pääpalkinnon 10.000 euroa. Nyt on aika mennä eteenpäin, ja Hulkko kumppaneineen tietää että asiakkaat, rahoittajat ja verkostokumppanit ovat Amerikassa. Siellä on siis oltava, jos haluaa saada startup-yrityksensä rahoitettua, skaalattua ja menestymään. Hulkon mukaan jo nyt läsnäolo Piilaaksossa on mahdollistanut pääsyn keskusteluihin alan markkinajohtajien kanssa, se on julkaissut TechCrunch Disrupt – tapahtumassa ensimmäisen tuotteensa, AI-powered Video Search – ratkaisun ja kehittänyt toimintaansa jatkuvalla interaktiolla asiakkaittensa kanssa ja asiakkaiden lähtökohdista. Valossa voittikin heti alkuunsa Piilaaksossa merkittävän pitchauskilpailun, ja pääsi Slushin ”16 suomalaista, joilla on kovin Piilaakso-potentiaali” –listalle.

Niin Piilaakson kuin Mustakarhunkin arvona on se, että kaikki tieto ja verkostot jaetaan. Yhdistetään ihmisiä yli piirien, kerrotaan omista jutuista, pyydetään apua, etsiydytään erilaisten ihmisten seuraan ja hyväksytään rodullinen, koulutuksellinen ja ajattelutapojen erilaisuus. Ja näin mahdollistetaan kokonaan uuden syntyminen. Piilaaksossa toimivat yritykset uskovat ja ovat havainneet menestyksekkääksi, että vuorovaikutuksella, jakamalla ja auttamalla toisiaan kaikki menestyvät paremmin. Yhden menestys ei ole toiselta pois. Hulkko sanookin, että heidän kantava ajatus on Pass it onward.

Ville Hulkko muistuttaa, ettei Mustakarhu ei ole majatalo, se ei ole bed-n-breakfast. Se on koti. Koti, jossa asuu samoja arvoja kantavia, kaikkensa antavia ihmisiä, jotka laittavat rahansa, ihmissuhteensa ja tulevaisuutensa peliin. Ottavat riskiä, tekevät töitä innostuneena lähes 24/7 ja uskovat tekemiseensä. Toki kaikkien siellä toimivien asenne on ”Get out of the building”, koska vain niin voi kohdata asiakkaan, rahoittajan tai vaikkapa uuden työntekijän. Liiketoimintaa on fiksuinta kehittää selkeällä päätöksellä astua uuteen maailmaan. Kun vielä joka päivä tehostaa, kehittää ja korjaa bisnestään asiakasehtoisesti, on mahdollisuus tehdä Supercellit tai Uberit. Jos ratkaisee asiakkaan ongelmat, ratkaisee samalla suurimman osan omista ongelmistakin.

Hulkko kertoo, että pöhinä Piilaaksossa on tällä hetkellä erittäin hyvä. Se on selvinnyt kaikista talouden ylä- & alamäistä historiassa, eikä tämä aika ei ole poikkeus. Kiinteistöhinnat ovat tapissaan, ja niistä käydään paljon keskustelua, mutta niin kauan kuin 80 % maailman exiteistä tehdään 20 km Palo Alton keskustasta, status quo ei hevillä järky. Piilaakso on uniikki innovaatioekosysteemi, jolle ei löydy vastaavaa maailmassa. Haastajia toki on.

Tähän mennessä Mustakarhu on majoittanut neljää eri startupia eli yrityksiä nimeltä Valossa, Cubicasa, Augumenta sekä Sport Connect. Tulossa ovat ainakin Laturi, AdminoTech, FilmMe, Asmo, ja keskustelut ovat käynnissä useiden muiden kanssa. Jatkuvuuden turvaamiseksi lisää majoittujia kuitenkin vielä tarvitaan, joten kaikki kiinnostuneet heti viestiä Villelle: ville@valossa.com. Majoittua voi vaikka yhdeksi yöksi, tai sitten voi muuttaa sinne vaikka pysyvästi.

JAA