Mitä voimme oppia Piilaaksosta?

0

Jo vuosikymmenien ajan Kalifornian Piilaakso on ollut ICT- alan keskus. Sen tuhansista yrityksistä ainakin Apple, Google, HP, Intel, Adobe ja Ebay ovat jo vakiinnuttaneet maailmanlaajuisen asemansa, ja tulossa ovat mm. Uber, Facebook, Tesla sekä AirBnb.

Miksi Piilaakso on niin tärkeä juuri nyt? Siksi, että digitalisaatio muuttaa maailmaa kiihtyvällä vauhdilla, ja Piilaakso on tämän muutoksen laboratorio. Tulevaisuus innovoidaan ja tehdään siellä. Piilaakson selkeä viesti on, että mikä voidaan digitalisoida, se digitalisoidaan. Tärkeässä roolissa ovat abstraktit tuotannontekijät, kuten brändi, osaaminen, tiimit, verkostot ja ekosysteemit.

Piilaakso vetää teknologiayrittäjiä, koska alueella ovat kaikki muutkin alan yritykset. Niin ovat myös rahoittajat ja bisnesenkelit, partnerit, bisnes- ja juridiset neuvonantajat sekä asiakkaat. Innovaatioiden kannalta välttämätöntä on myös yliopistojen sekä oppilaitosten olemassaolo alueella, joka mahdollistaa tutkijoiden, keksijöiden, tekniikan ja talouden asiantuntijoiden sekä yrittäjien mahdollisimman monipuolisen ja luovan yhteydenpidon. Näissä kohtaamisissa syntyy uutta tietoa ja odottamattomia innovaatioita.

Amerikassa on jo kauan ymmärretty, että diversiteetti on innovaatioiden moottori ja lähtökohta myös jatkuvalle sosiaaliselle oppimiselle. Suvaitsevainen monikulttuurisuus houkutteleekin alueelle lahjakkaita ihmisiä ympäri maailmaa, mm. Ranskasta, Kiinasta, Intiasta ja Suomesta.

Menestyneiden yritysten johtamiskulttuuri antaa työntekijöille vastuuta ja vapautta, ja hierarkiatasoja on vain muutama. Tämä mahdollistaa tavoitteellisen kasvun ja varmistaa sen, että asiakasta kuunnellaan ja ymmärretään. Esimiesten tilalla on sparraajia ja päätökset syntyvät asiasta tietävien toimesta, eikä hierarkiassa. Johtaminen on vision totetutumisen edellytysten luomista, koska kaikki on organisaatioissa olevista ihmisistä kiinni.

Erityisesti startupeille Piilaakso on taivas, koska alueen isot yritykset ovat huomanneet kasvuyritysten voiman. Vuorovaikutus näiden välillä onkin luontevaa ja tuloksellista, ja esimerkiksi Googlella on yli 4 000 kumppanuutta startupien kanssa.

Asenne on tapa ajatella

Piilaakso onkin enemmän mielenlaatu kuin paikkakunta. Se menestyy ensisijaisesti omanlaisen kulttuurinsa vuoksi. Alueen ilmapiiri, asenne, arvot, toimintatavat ja uskomukset tukevat yrittäjyyttä, luovuutta, muutosta, menestystä ja strategista innovointia. Piilaaksossa elää jatkuvasti uudistuva halu luoda jotakin vallankumouksellista. Rohkeasti mennään eteenpäin can do-asenteella, silläkin riskillä että voidaan epäonnistua. Konkurssin tehneen kokemusta arvostetaan, koska jos et ole epäonnistunut, et ole yrittänyt tarpeeksi.

JAA