Hillintää hakkuuhimoihin

10

Hämeenlinnan kaupunki meinaa tehdä avo- ja siemenpuuhakkuita Evon retkeilyalueella. Evolla, joka on valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu retkeilyalue. Minäkin olen viettänyt siellä useita kymmeniä öitä teltassa partioleireillä.

Meillä Kajaanissa kaupunki meni tekemään harvennushakkuita mahdollisesti Metso-suojelukelpoiseen alueeseen, jonka metsäsuunnitelma oli vielä nähtävillä. Päätöstä metsien käytöstä ei oltu vielä tehty, kun jo hakattiin.

Metsähallitus on parturoinut suojelualueiden vierimetsiä tai virkistyskäyttöalueita Suomussalmella, Kajaanissa, Puolangalla ja Kuhmossa. Menipä yhdessä hakkuussa ’vahingossa’ heidän hyvin tiedossa ollutta liito-oravametsääkin.

Näitä esimerkkejä on ympäri Suomen. Ja se on todella surullista.

Ennen näihin asioihin perehtymistä, ajattelin joskus, että luonnonsuojelijat vouhkaavat turhasta. Kun näihin lukuisiin tapauksiin – etenkin täällä Kainuussa – olen perehtynyt, ei vouhkaaminen ole ollut turhaa.

Aivan liikaa esiintyy huonoa hallintoa, selvää piittaamattomuutta ja pelkkien pikaisten puunmyyntitulojen maksimointia. Näin se valitettavasti on.

Sitten on ihmisiä ja tahoja, jotka hoitavat asiansa esimerkillisesti. Heille siitä iso kiitos. Esimerkiksi UPM oli esitellyt ja kerännyt mielipiteitä Ärjän hakkuusuunnitelmasta hyvissä ajoin ennen hakkuita.

Kajaanissakin edellisellä metsäsuunnittelukierroksella saatiin lopulta kaikkia tyydyttävä lopputulos.

Yksityismetsien puolella metsänomistajan näkemyksiä kuunnellaan ja metsäsuunnitelmassa toiveet otetaan erinomaisesti huomioon.

Koitan kovasti miettiä, miksi näin ei aina ole. Pelätäänkö luonnonsuojelijoita liikaa. Eikö ole totuttu keskustelemaan metsänhoidosta ja hakemaan kompromisseja. Eikö nähdä metsää puilta ja metsien monia muitakin arvoja kuin puuntuotanto.

Metsähallituksessa paikallisten metsäkiistojen ennaltaehkäisy on onneksi otettu tosissaan. Vuoden verran metsähallitus on käynyt luonnonsuojelijoiden kanssa vuoropuhelua talousmetsiensä hoidosta. Esimerkillistä toimintaa, josta iso kiitos ja hatunnosto.

Moni hakkuukiistoista on yhteisesti omistetuilla mailla: kaupunkien, kuntien ja valtion omistamissa metsissä. Juuri julkisen toimijan pitäisi nähdä metsien muukin arvo kuin puuntuotanto.

Metsien retkeily- ja virkistyskäyttö parantavat ihmisten terveyttä, lisäävät alueen vetovoimaa, vähentävät terveyspalveluiden tarvetta sekä lisäävät matkailijoiden määrää.

Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki hyötyy valtavasti tunnetusta ja mahtavasta Evon retkeilyalueesta. Mitä jos hakkuiden sijaan Evolle touhuttaisiin kansallispuisto?

Täytyy vielä varmuuden vuoksi todeta, että minusta metsien talouskäyttö, puuntuotanto ja hakkuut ovat hyvä asia. Puu on erinomainen materiaali moneen ja metsäsektorin työpaikat ovat tärkeitä. Tämä kaikki edellyttää hakkuita.

Mutta hakkuita ei pidä toteuttaa missä tahansa tai millä tavalla tahansa. Metsätalouden imagon vuoksi onkin todella tärkeää hillitä hakkuuhimoja arvokkaissa kohteissa. Nyt nämä muutamien aiheuttamat hakkuukiistat haittaavat koko alan toimintaa.

—-
Tämä kolumni on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 20.12.2019.

JAA

10 KOMMENTTIA

 1. Juurikin näin.Meillä kylläkin on huonoja kokemuksia juurikin UPM.stä Pudasjärven ”rappiotilalta”.

 2. Totta toinen puoli, mutta trendi on tällä hetkellä tämä.

 3. Suurin metsiemme tuholainen on tällä hetkellä Saksan tai Tanskan kautta Kiinasta rahdattu vieraslaji – tuulivoimala. Jo kaavoitettuna tuhoalue on n. 100ha/voimala, käytännössä ilmeisesti moninkertainen.

  • Millä perusteella tuulivoima tuhoaa metsiä? Jonkin verran niitä varten hakataan metsää, jotta saadaan voimalan alue ja tiet tehtyä. Mutta metsän keskelle voimaloita perustetaan, eikä tuulipuisto tarkoita koko metsän tuhoamista.

 4. Penalla asiaa. Tuulivoimaa rakennetaan pohjoisen tuntureille maisemaa turmelemaan, kunnat ja poliitikot ovat innoissaan. Mitä aikaa tässä eletään?

 5. Silja voisit koota vihreät toverisi ja mennä istuttamaan metsiä, vaikka Eurooppaan tai Afrikkaan. Sensijaan, että moraalisoitta Suomea ja suomalaisia.
  Euroopastakin löytyisi helposti maita, jossa vihreät todella ahkerat ilmastotoverit voisivat,istuttaa metsiä hakattujen tilalle. Kuten Tanska,Engalanti,Irlanti,Hollanti,Belgia,Portugali,Italia,Kreikka jne.
  Mutta taitaa vihreille riittää ilmastoasiossa,suomalaisten moraalisoiminen ja E- 10 bensiinin tankkaus. Siitä kiitos koko Euroopan vihreälle liikkeellä. Ihan kivasti kiihdyttänyt tarpeettomien sademetsien hakkuita, että tilalla saadaa palmuöljypuita. Siitä suuri kiitos ,koko vihreälle liikkeelle ja sadekehä pään päälle.

  • Näyttää, että et juurikaan ole seurannut vihreiden tekemisiä ihan oikeasti. Metsän istuttaminen, ja ihan ensi kädessä metsien tuhoaminen pitää saada loppumaan joka paikassa. Esim. Amazonin sademetsien palot. Tässähän vihreä MEPpi Heidi Hautala on ollut todella aktiivinen, jotta EU:n ja E-Amerikan välisessä kauppasopimuksessa tällaista ei hyväksytä.

   Sitten. Moni tuntemani vihreä kulkee matkansa pääosin kävellen, pyörällä, bussilla tai junalla.

 6. Faktojen ja vastuunkanto omista aikaansaanoksista,ei kuulu vihreiden hyveisiin. Kuten Siljan vastaus osoitti. Se on varmaan parempaa sademetsien tuhoamista Aasiassa. Koska sillä saadaan tilalle vihreiden aikaansaamaa E-10 polttoaineen vaatimaa palmupuita. Afrikan metsien poltto on varmaan sitä parempaa polttamista,koska vihreät vaikenee siitä suvaitsevaisesti.
  Toisin kuin Silja, vihreiden puheenjohtaja ehdokkaat oli toinen Japanissa ja toinen Afrikassa. Yksi vihreä lainsäädäntösihteeri taas mellasti lentokoneessa. Eräs puheenjohtaja lenteli,joka viikonloppu Suomen Ruotsin väliä.

 7. Nykymaailma ei tarvitse metsienhakkuuta.Se on perinne menneiltä ajoilta jolloin se oli kannnattavaa, nykyisin ei. Tätä eivät ole tajunneet tai tunnustaneet nk metsäasiantuntijat (=onko heitä?). Kaikenkaikkiaan on parempi että annamme metsien kasvaa otamme vain nk tarvepuut. Kansantaloudellisesti sellunteko on tappiollista toimintaa senhä osoitti Kemijärven tehdas.Onneksi se purettiin.