Kainuu tarvitsee feminististä elinvoimapolitiikkaa

4

Kainuusta puuttuu yli 600 nuorta naista. Kun vertaillaan 20-29-vuotiaiden nuorten naisten ja nuorten miesten määrää, meillä Kainuussa asuu vain 780 naista tuhatta miestä kohti. Koko Suomen keskiarvo on 940.

Kainuussa on siis nuoria naisia huomattavasti vähemmän kuin nuoria miehiä. Ja vielä kärjistäen: mitä pienempi paikkakunta, sitä vähemmän. Kainuun ääripäät ovat Hyrynsalmi 580 ja Kajaani 820. Mutta ei Kajaanikaan pääse tässä pelissä tuulettelemaan. Kajaanista puuttuu päälle 300 nuorta naista.

Asialle on tehtävä jotain. Tällainen valtakunnallinen ilmiö, jossa nuoret naiset asuvat isoissa kaupungeissa ja nuoret miehet maaseudun pienillä paikkakunnilla, ei ole pitkän päälle hyvä. Asuinpaikan valinnanvapaus on tietysti vapaassa maassa ehdoton. Samalla on ymmärrettävä se, että yhteiskunta erilaisin toimin ohjailee ihmisten asettumista. Esimerkiksi päättämällä koulutuspaikoista.

Asiaa pitää lähteä ratkaisemaan kahdella tasolla: vaikuttamalla sekä valtakunnan politiikkaan sekä paikallisin toimin.

Valtakunnallisesti pitää tehdä kestävää aluepolitiikkaa. Koulutusmahdollisuuksia – etenkin laaja-alaisia korkeakoulutusmahdollisuuksia – on oltava eri puolilla Suomea. Opettajankoulutuksen lakkauttaminen Kajaanista ja Savonlinnasta oli katastrofaalisen huono päätös. Valtakunnanpolitiikassa pitää myös huolehtia saavutettavuuden parantamisesta.

Paikallisesti meidän pitää ottaa feministinen ote meidän elinvoimapolitiikkaan. Tähän asti paikallista elinvoimapolitiikkaa on tehty kaivoksella töissä olevan keski-ikäisen autolla ajavan miehen näkökulmasta. Teitäkin tarvitaan! Mutta näkökulmaa pitää nyt laajentaa.

Millaista elinvoimapolitiikka on SOK:n palvelukeskuksessa työssä käyvän kaksikymppisen kerrostalossa asuvan sinkkunaisen näkökulmasta. Tai lastentarhanopettajana työskentelevän perheenäidin. Aika erilaista. Mutta tällaista ajattelutavan muutosta me nyt tarvitsemme. Vain ja ainoastaan sillä tavalla saamme vastattua sekä työvoimapulaan että alenevaan väestökehitykseen. Ja ennen kaikkea: ihmisten hyvinvointi lisääntyy, koska mitä parhainhan täälläpäin maailmaa on elää.

Silja Keränen
Kainuun maakuntavaltuuston jäsen (vihr.)
Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja
Kajaani

—–
Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 6.8.2019 sekä paikkakuntakohtaisella datalla hieman muokattuna Kuhmolaisessa ja Ylä-Kainuussa 6.8.2019 ja Väylässä 7.8.2019. 

Aiheeseen keskeisesti liittyy MDI-aluekehityskonsulttitoimiston Eero Holstilan erinomainen blogikirjoitus tältä keväältä. Kiitos Eerolle inspiraatiosta sekä spraamisesta ja mahdollisuudesta saada tarkempi kuntakohtainen data käyttöön!

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Sir Vilin on taas ruvettava rahtaamaan Thaimaasta morsiamia Kainuulaisille peräkammarinpojille,että saataisiin syntyvyys nousuun ja kuuluhan nuo Thaikut olevan muutenkin parempia vaimoja eivätkä nirsoile kuten Suomalaiset naiset.

  Noniin.Kainuu on köyhää aluetta varmaan tälläkin on osansa mainittuun tilanteeseen.Köyhimmät kunnat löytyvät Pohjois-KarjalastaTässä köyhimysten lista vuoden 14 Iltalehden sivuilta: 1. Rautavaara, 2. Rääkkylä, 3. Lieksa, 4. Juuka, 5. Kaavi, 6. Valtimo, 7. Vesanto, 8. Nurmes, 9. Kuhmoinen, 10. Ilomantsi.

  Nuoret naiset muuttavat usein työn perässä pois.Nuoret miehet jäävät hoitamaan taloa/tilaa tms. ja jäävät metsästämään ja kalastamaan.

 2. Vaihteeksi voisimme kysyä Kiinalaisilta saisimmeko heiltä Uigurinaisia paikaamaan naispulaa syrjäkylillä. Uigurit ovat lähempänä erooppalaisia kuin muut kiinalaiset. Ehkä heille aukenisi näin jotenkin paremmat elämisen mahdollisuudt kuin kiinassa. Vaan tiijä häntä, kuinka siinä kävisi.

 3. Uikuurit harrastavat muslimikulttuuria ja ovat islamisteja.Kiinasssa heitä on uudelleenkoulutusleireissä miljoonaluokkaa.Kiinalaisten uskonto on raha,ja he pitävät uikuureja tosi ahtaalla.Eiköhän Terijoki kakkonen völjää islamisteja tänne taakaksi asti.
  Thaimaan eli entisen Siamin pääuskonto on puthalaisuus,lähes kaikki ovat puthia.

 4. Kainuussa on tällä hetkellä pula osaavasta työvoimasta – lähes kaikilla aloilla. Siinä mielessä nyt on oiva hetki muuttaa Kainuuseen, kun töitä on.

  Kirjoitukseni pointit ovat:
  1. Tunnistaa asia – eli se, että nuoret miehet ja nuoret naiset asuvat eri paikoissa. Karrikoiden nuoret naiset kaupungeissa ja nuoret miehet maaseudulla.
  2. Esittää muutama keino, jolla tätä epäsuhtaa saadaan tasattua. Sekä valtakunnan politiikalla – keskittyen etenkin koulutuspaikkojen tasapuoliseen luomiseen – että paikallisella elinvoimapolitiikalla. Jälkimmäisessä pitää keskittyä sekä naistyöpaikkojen luomiseen että vetovoiman parantamiseen nimenomaan nuorten naisten näkökulmasta.