Kaivoslaki kaipaa uusimista

2

Asiasta on tehty kansalaisaloite, josta puuttuu vielä kaksi tuhatta allekirjoitusta. Aikaa on kahdeksan päivää.
Allekirjoita aloite ja jaa! Näin saadaan tämä tärkeä asia eduskuntaan.

Aloite on minusta hyvä ja todella perusteellinen. Sen pointtina oli muuttaa kaivostoiminta nykyistä kestävämmäksi. Varmistaa ettei ympäristö pilaannu, huolehtia lähialueiden asukkaiden oikeusturvasta sekä taata kunnille päätösvalta kaivosten perustamisessa.

Aloitteessa on halutaan ottaa käyttöön intressivertailu, kun kaivosta ollaan perustamassa. Eli kaivostoiminnan hyötyjen (työpaikat, talous ja raaka-aineiden tarve) pitää ylittää haitat (ympäristön pilaantuminen, haitat muille elinkeinoille sekä lähialueen asukkaille). Tällainen intressivertailu on käytössä mm. vesilaissa ja se on asiana todella hyvä. Punnitaan hyödyt ja haitat – ja vertailun perusteella tehdään päätös.

Kaivoslain uudistaminen on tarpeen. Kaivoksia ja kaivostoimintaa tarvitaan edelleenkin. Mutta ympäristön pilaantuminen ei yksinkertaisesti käy laatuun. Lähialueiden asukkaiden ja maanomistajien oikeusturva pitää taata ja haitat korvata. Lisäksi jokaiseen paikkaan kaivos ei sovi, ja tällöin on oltava mahdollisuus viheltää peli poikki.

Aloite löytyy täältä:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3795

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Eipä puuttunut enää yhtään nimeä.Toivottavasti saadaan jotain tolkkua tuohon kaivoshommaan.

    • Aikamoinen loppukiri aloitteella olikin – 50 000 nimeä saatiin kasaan. Toivottavasti reilusti sen ylikin, jolloin viesti päätöksentekoon vahvistuu.