Eurovaaliteemat 1/4: Päästökauppa on korjattava!

4

Olen ehdolla eurovaaleissa, koska Euroopan tasolla voidaan ratkaista isoja globaaleja haasteita. Ilmastonmuutoksen hillintä siedettävälle tasolle on ihmiskunnan kohtalonkysymys, ja siihen liittyvät vaikuttavat päätökset tehdään etenkin EU:ssa.

Eurovaaleihin liittyen listasin neljä teemaa, jotka minusta ovat tärkeitä näissä eurovaaleissa ja joita EU:ssa pitäisi tehdä nykyistä enemmän. Esittelen kunkin teeman aina yhdessä postauksessa. Kommentteja kuulen mielelläni!

1/4 Päästökauppa on korjattava

Ilmastonmuutoksen hillintä on koko ihmiskunnan kohtalonkysymys, ja EU on siinä avainasemassa. EU on riittävän iso toimija kirittäkseen kansainvälistä ilmastopolitiikkaa globaaleissa neuvotteluissa. (Tätä se on tehnytkin!) Lisäksi EU-tason päätöksillä on väliä – onhan kyse yli 500 miljoonan ihmisen talousalueesta.

Päästökaupassa hiilidioksidipäästöille on asetettu hinta, eli hiilidioksidia piipusta päästävä tehdas joutuu siitä maksamaan. Päästökauppa on erinomainen ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi. Tällä hetkellä kuitenkin päästöoikeuksia jaetaan liikaa ilmaiseksi. Samalla päästöoikeuden hinnan pitää olla nykyistä korkeampi.

Päästökaupan korjaamiseksi pitää ainakin:
– säätää päästöoikeudelle lattiahinta – eli päästöoikeuden minimihinta, jonka alle hinta ei koskaan tipu.
– poistaa päästöoikeuksia kiihtyvällä tahdilla.

Tällä tavoin päästökauppasysteemi saadaan toimimaan entistä paremmin. Päästöoikeuden hinta nousee, jolloin hiilidioksidipäästöjen tuottaminen on kalliimpaa, jolloin niitä tuotetaan vähemmän.

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. Päästäkauppa!… voi jumankauta on siinä joku keksinyt todella hyvän busineksen…

 2. Päästökauppa suuren luokan huijaus. Mitä se on, jos minä vähennän omia päästöjäni miljoonalla tonnilla, niin voin saastuttaa saman verran toisessa paikassa. Ei saasteen määrä sillä tavalla vähene, vaan jopa lisääntyy.

 3. Minusta päästökauppa on hyvä ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi. Siinä on ollut, ja on osin vieläkin, valuvikoja – mutta systeemi pääosin toimii ja siksi sitä on syytä kehittää edelleen. Yritykset kun toimivat markkinatalouden ehdoin, joten yhteiskunnan on säädettävä asiat niin, että saastuttamisesta pitää maksaa. Päästökauppa on nimenomaan tätä, eli hiilidioksidipäästöillä on hinta.

  Suomessa päästökauppaan liittyviä asioita hallinnoi Energiavirasto.

  Päästökaupan korjaamiseksi tosiaan pitää ainakin:
  – säätää tuo lattiahinta, ettei oikeuden hinta tipu turhan alas
  – päästöoikeuksien ilmaisjakoa pitää vähentää merkittävästi ja päästöoikeuksia poistaa
  – kauppaa kannattaa myös laajentaa esim. lämmityksen puolelle