Mitä sinulle tulee mieleen sanasta tuomio? Minussa kyseinen sana herättää hieman pelkoa. Sanassa on jotain lopullista. Tuomion julistuksen jälkeen on turha enää yrittää selittää tekemisiään tai tekemättä jättämisiään. Haluaisin kuitenkin myös uskoa, että tuomio on oikeudenmukainen – oikea. Mutta onko se? Kenen mielestä?

Tuomiosunnuntai eli kirkkovuoden päätös on aina marraskuun lopussa. Vaikka täällä maan päällä julistetaankin erilaisia tuomioita, ne saattavat joskus olla hyvinkin epäoikeudenmukaisia ja vääriä. Ihmisiltä jää monesti jotain tärkeää näkemättä. Emme hahmota kokonaisuutta kuten Jumala. Me tuomitsemme sen perusteella mitä näemme tai miten itse tulkitsemme sen mitä näemme. Jumala tuomitsee sydämen ajatuksien ja salaisten motiivien mukaan, ei vain ulkoisten tekojen tai mututuntuman perusteella. Emme läheskään aina tiedä millaisia taakkoja toiset kantavat. Amerikan alkuperäisasukkailla on ollut sanonta: ”Ennen kuin tuomitset lähimmäisesi, sinun tulee viettää viikko hänen mokkasiineissaan.”

Otetaan pari esimerkkiä. Tappaako joku toisen vain huvikseen tai siksi, ettei joudu itse kiinni vai siksi että hän puolustaa sillä omaa tai toisen elämää? Entä jos kuulet, että joku puhuu hyvin arvostelevalla sävyllä jostakusta toisesta ihmisestä (Jaak. 3: 7-10). Kuinka moni meistä pysähtyy oikeasti miettimään, mikä on tuon henkilön todellinen motiivi puheen takana? Kiillottaako tämä puhuja vain omaa kilpeään (yrittää saada kaikki muut näyttämään itseään huonommalta) vai onko tämän puhujan sanoissa oikeasti jotain perää? Sitähän ei voi läheskään aina tietää. Siksi – Luojan kiitos – Raamatun mukaan aito ja oikea tuomiovalta on lopulta aina Jumalalla. Siksi voimme jättää elämämme epäoikeudenmukaisetkin asiat Jumalan käsiin, sillä Hän lausuu aina viimeisen sanan.

Asiaton ja usein myös valheellinen vihapuhe on asia jolta emme voi nykyisin välttyä juuri missään. Koska elämä ei kuitenkaan aina ole sitä miltä ulospäin näyttää tai mitä haluamme itse uskoa, meidän on syytä harkita omia sanojamme ja tuomioitamme. Raamatusta löytyy lukuisia kohtia, joissa puhutaan sanojen merkityksestä ja niiden seurauksista. Harkinta on viisautta, koska sanoillamme on enemmän valtaa kuin ymmärrämmekään. (Matt.12:37)Ovatko sanamme repiviä vai rakentavia?

Joka kertoo sinulle toisten vikoja, kertoo varmasti sinun vikojasi toisille. – Sa´di-

Diakoniatyöntekijä Heli Mattila

 

JAA