Runottaren suviriemua

0

Tätä on valmisteltu jo kuukausien ajan. Materiaalin keruuseen meni aikaan, mitä mukaan ja mitä ei. Niin paljon hyvin hienoja vaihtoehtoja. Musiikin suhteen kysyin Riitalta millaista musiikkia. Hänen ehdotukseensa sanoin wauwau ja hyvin sopii. Sitten ketä kysyn esittämään runoja. Ketä kysyin vastasivat, kyllä mielelläni. Näin on ilta kasassa. Esiintyjät, musiikki, tilavaraus ja kohta myös sisältö eli runot.

Luin paljon. Vieläkin kotona työpöydällä on iso pino Eino Leinon runokokoelmia. Mietin ja lopulta valitsin. Tuttuja runoja, mutta myös vähän oudompia. Yritän tuoda esiin Eino Leinon lyriikan monipuolisuutta, sydämen iloa ja riemua, rakkaudenriehuntaa ja pettymyksen ikävää. Vakavaa on ihonalle menevää, tuskaista ja raivoisaa elämänhallintaa ja taistelua. Unohtaa ei voi luonnonkauneutta säteilevää lyriikkaa, vihreyttä ja elämää, kuolemaa. Ensimmäinen versio oli nyt valmis.

Laitoin materiaalipaketin pois näkyvistä ja käsistä viikon ajaksi.

Sitten kun aika oli mielestäni kypsä, otin materiaalipaketin uudelleen käsiini . Luin sen läpi ja tein muutoksia. Poistin, lisäsin, vaihdoin. Sitten mietin kuka esittää mitäkin ja lähetin materiaalin esiintyjille. Tein käsiohjelman. Lähetin se graafikolle ja painoon.

Viime maanantaina 2.7. pidettiin harjoitukset. Nyt taas huomasi miten erilaiset äänet muuttavat runonkuulemisen nautinnoksi, ymmärrettävämmäksi. Eino Leinon lyriikka on tarinankertomista eri tavoin. Sitten saapuivat painosta käsiohjelmat ja ne ovat jaossa 6.7. Kastellin kirkolla. Nyt alkaa pieni jännitys kohoamaan, apuva!, runoilta lähentyy.

Eino Leino toteaa:

”Kell’ onni on, se onnen kätkeköön, kell’ aarre on, se aarteen peittäköön, ja olkoon onnellinen onnestaan ja rikas riemustansa yksin vaan.

Ei onni kärsi katseit’ ihmisten. Kell’ onni on, se käyköön korpehen ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan ja hiljaa iloitkohon onnestaan”

 

Huomenna perjantaina 6.7 kuullaan Kastellin kirkossa klo 18 alkaen millainen kokonaisuus ohjelmasta onkaan muotoutunut.

 
Juha Vähäkangas, pastori, Karjasillan seurakunta, Oulu

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.