Rosvon oksennus

0

Otsikko on karmea, totta. Opin sanonnan nuorena seurakunnan leirillä, kun leirin ohjaaja moitti huoneemme sekasotkua: ”Sängytkin on kuin rosvon oksennus!” En tiedä, miltä rosvon oksennus näyttää (mielenkiintoista muuten, mistä tuo ohjaaja oli saanut tuollaisen vertailukohdan… olikohan hän nähnyt sellaisen…), mutta se myönnettäköön, että pikkuisen taisi olla neitien huone sekaisin. Sanonta jäi mieleeni ja nyt käytän sitä itse kuvaamaan kaikenlaista sekasotkua, jonka syntymisen nuoret tai ketkä tahansa olisivat voineet omilla tekemisillään välttää.

Tänä keväänä olen autoillessani ja pyöräillesäni kiinnittänyt huomiota tienvarsien siisteyteen ja siihen, mitä sulaneiden hankien kätköistä on löytynyt. Ja suoraan sanottuna pistää vihaksi. Sieltähän löytyy mm. mielipidepalstojen ”vakioinhokkia” eli koirankakkaa, tupakantumppeja ja -askeja, karkkipapereita ja rikottuja pulloja. Nämä eivät vielä saa minussa aikaiseksi täysimittaista Rosvon oksennus -reaktiota, sillä korkeimmalle palkintopallille kipuavat tänä vuonna kokonaiset roskapussit.

Mitä liikkuu ihmisen päässä, kun hän tyynen rauhallisesti pudottaa roskapussinsa pyörätien varteen. Hei haloo! Se roskapussi ei kauaa pysy ehyenä, kun varikset ja harakat, muista elukoista puhumattakaan, repivät pussin auki ja levittelevät roskat ympäri pyörätietä ja läheistä leikkikenttää. Jokainen voi mielessään kuvitella, mitä roskapussi sisältää ja miltä sisältö näyttää ”taidokkaasti” esille leviteltynä. Tämä taideteos tarjoaa paitsi silmänruokaa, myös erittäin mieleenpainuvan hajuelämyksen, varsinkin lämpimänä päivänä. Pahimmassa tapauksessa pussissa on jotain vaarallista, kuten neuloja tai lääkkeitä.

Nyt käy jollain mielessä, että roskapussihan voinut olla alunperin ihan oikeassa paikassa eli roskalaatikossa ja joku tai jokin on sen sieltä ryöstänyt ja levitellyt sitten pitkin ja poikin maastoa. Ehei, olen parikin kertaa todistanut livenä, miten auto hidastaa hieman näkösuojaa tarjoavassa mutkassa ja apukuskin paikalta tipahtaa musta jätekassi. Kummallakin kerralla olen ollut sen verran kaukana, etten ole nähnyt rekisteritunnusta tai ehtinyt huutaa stoppia. Toisella kerralla kiikutin pussin lähimpään roskalaatikkoon, mutta toisella kertaa pussi oli hajonnut ja sisällön aromaattinen haju- ja näköelämys meni yli minun sietokykyni. Niin, ja kummallakaan kerralla oli eri paikka ja erilainen auto.

Keski-Euroopasta tulevat turistit sanovat, että Suomi on siisti ja puhdas maa. Pidetään se sellaisena, kiitos.

Rosvon oksennus -reaktiosta tarpeeksi saanut nuorisotyönohjaaja Sanna Korhonen

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.