Pahoittelen häirintääni

0

Istun hääjuhlassa iloisen hääseurueen pöydässä. He tuntevat mut ja mä en tunne heistä ketään ennestään. Samassa hääjuhlassa saan kuulla olevani monen rippipappi. Otamme yhteiskuvan. Edellisestä kohtaamisesta on kulunut jo vuosia ja vuosia. Mutta silti he muistavat mut ja rippikoulun. Hääjuhlassa ilmeni muitakin iloisia yhteyksiä. Ilo väreili sydämessäni, hymy ilo lämmittivät sisältä ulospäin.

Aiemmin samana päivänä kohtasin tutun ensi kertaa 20 vuoteen. Se oli suuri yllätys. Työskentelin tuolloin Imatralla ja nyt hän astui eteeni ja sanoi, me olemme tavanneet ennenkin. Kesti tovin ennen kuin muistin syövereistä ilmaantui varmuus. Meillä oli yhteinen tuttu. Sekin selvisi.

Tänäänkin olen todennut moneen otteeseen että muisti on armollinen. Pahoittelen jos en muista missä olemme tavanneet tai edes muista nimeä, pahoittelen sitäkin paljon. Silloin tällöin voin muistaa koko nimen, osoitteen ja missä olemme tavanneet aiemmin. Se saa toisen osapuolen hämmästymään ja ihmettelemään, mistä sä voit tuon muistaa. Kun on työskennellyt 20 vuotta samassa kaupungissa ja samassa seurakunnassa, silloin kertyy paljon ”tuttuja”.

Istun onnikassa ja mietin itseäni, kuka minä oikeastaan olen. Tullin kautta olen saapunut Ouluun. En ole käynyt täällä koulua eikä mulla asu täällä lähisukua. En ole mistään kotoisin. Juurettomuus vaivaa välillä. Olen syntynyt selviytyjien sukuun, mutsi lohduttaa, kyllä me pärjätään. Ikääntyessäni tajuan olevani aika yksin. Olen perheetön ja lapseton. Värikkäitten kasvuvuosien jälkeen elämänmeno on tasaantunut. Usein soi päässäni Viikate – bändin kappale:

”Voiko siitä puhua Kun ei voi edes ajatella Voiko siitä puhua Muuten hymyillään ja toivotellaan hyvää jatkoa Vaan illan tullen pelottaa Ei ole ketään kelle soittaa”

Pettymysten jälkeen olen saanut vahvuutta, mutta myös herkkyyttä. Erästä ajattelijaa mukaillen, minä olen minä, enkä kukaan muu, minä olen minä, enkä kukaan muu.

 

Juha Vähäkangas, pastori, Karjasillan seurakunta, Oulu

JAA