Nostalgiamatkailua

0

Kun silmäni auki saan, mietin hetken missä olenkaan. Sitten muistin. Saavuin eilen lomalle. Vantaan Martinlaaksoon. Mutsin luokse. Saavuin tänne ensimmäistä kertaa. Vaikka alue on hyvinkin tuttu, tämä kiinteistö on juuri valmistunut.

Martinlaakso on mun lapsuus- ja nuoruusmaailmaa. Siellä olen käynyt seurakunnan päiväkerhoa ja käynyt koulua ala-asteelta valkolakkiin. Sieltä muistuu mieleen paljon hyviä ja ei niin hyviä muistoja. Mutsin kämpän vieressä sijaitsee uimahalli, jonka kioskista käytiin välkällä ostamassa merkkareita. Ja tietty koulu on samassa paikassa missä ennenkin. Frendin kanssa muisteltiin, tuossa on voikkasali, siellä hikoiltiin paljon Ramin voikkatunneilla ja tanssittiin vanhojen tanssit, tuossa oli köksäluokka, kielikäytäviä, luokkia kahdessa kerroksessa ynm… Kummallista miten taannuttiin vuoteen 1984. Ja muisteltiin ruottinopea Lissua ja miten vaikeita hänen kokeensa olivatkaan, huhhuh! vaikeampia kuin yo-kokeessa.

Mutsi täytti heinäkuussa 73- vuotta. Hän on pitkään puhunut toiveesta muuttaa pois Vantaan Myyrmäestä. Siellä mutsi on asunut yksin yli 20 vuotta. Helmikuussa hänen toiveensa toteutui. Lasitettu iso parveke ja yksiö viidennessä kerroksessa. Loman aikana ajoimme useasti dösällä ohi entisen kodin. Taloon on tulossa remontti ja sen näki hyvin. Remonttimiehiä hyrräsi talon edessä ja ala-ovi oli täynnä ilmoituslappua. Luojan kiitos, muutto järjestyi!

Martinlaakso ei ole enää se maailma jossa olen elänyt. Ostari on purettu pois ja sen paikalle rakennettaan kiivaasti uusia kerrostaloja. Ala-asteen kouluakaan ei ole enää. Siihenkin on rakennettu uutta uljasta kerrostaloaluetta. Omituista miten mielessä säilyykään vanha ja tuttu. Mutsin uusi kämppä ei ole kaukana ihan ensimmäisestä kämpästä, johon muutimme perheenä ollessani pieni poika. Toinenkaan ei ole kovinkaan kaukana. Joten nyt on kolmas kerta.

Parvekkeelta voi pongata ainakin viisi rakennusnosturia. Sieltä voi seurata rakennustöiden edistymistä. Uusi uljas Martinlaakso valmistuu. Sieltä pongaa myös läheiseltä lentokentältä nousevat ja sinne laskeutuvat lentokoneet. Aurinko on noussut ja lämmittää aamulla parvekkeella istuvia.

 

Juha Vähäkangas, pastori, Karjasillan seurakunta, Oulu

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.