Mitä uskoa ja muita lasten kysymyksiä uskonnosta?

1

Kysymysten rohkea esittäminen on mainio ominaisuus. ”Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä” on mantra, jota aikuisena ehkä hoemme, mutta uskallammeko silti kysyä? Pitäisikö tämä asia jo tietää? Onko noloa, jos kysyn? Annanko itsestäni tyhmän vaikutelman, jos kysyn?

Juttelin lasten kanssa: omieni, ystävieni lasten ja nuorten partiolaisten. He vasta osaavat kysyä! Olemme pohtineet esimerkiksi kirkkoa, uskontoja ja monikulttuurisuutta. Nämä hetket nostivat esiin kysymyksiä, joita olen kirjannut ylös. Lupasin, että etsin lapsille vastauksia.

Pyysin alan asiantuntijoita vastaamaan lasten esittämiin kysymyksiin kirkosta ja uskosta:

9-vuotias lapsi kysyy: Oliko Jeesuksella oikeasti aina sandaalit jalassa? 

Jeesus oli tuon ajan köyhä juutalaismies, ja yleensä remmisandaaleilla mentiin. Talvella tarvittiin kyllä vuorilla lämpimämpiäkin jalkineita, sillä jopa lunta saattoi sataa.

– Lauri Thurén, eksegetiikan professori

(Tästä poiki jatkokysymys: mitä on eksegetiikka? Se on sitä, kun tutkitaan Raamattua ja muita varhaisia kristillisiä kirjoituksia tieteellisesti: jätetään pois uskomukset ja mystiikka ja katsotaan, mitä oikeasti tiedämme, miten tekstien syntymisen aikaan elettiin ja miten asiat on teksteissä kuvattu sen ajan ihmisen näkökulmasta.)

8-vuotias lapsi kysyy: Miksi papeilla on se valkoinen kaulus aina?

Papin kaulassa mustan paidan kanssa oleva valkoinen panta, eli sokeripala, on tunnus. Siitä tunnistaa, että kyseessä on pappi. Papin pantaa saa käyttää mustan paidan kanssa vain papiksi vihityt henkilöt. 

– Juha Vähäkangas, Karjasillan seurakunnan pastori

13-vuotias nuori kysyy: Oliko se Juudas paha?

Juudaksen usko horjui aikana, jolloin hän kavalsi Jeesuksen. Hän varmaan luuli tekevänsä oikein tuolla hetkellä, kun kiinniotto oli lähellä. Tapahtumien edetessä hän katui syvästi tekoaan. Joten ei, en usko Juudaksen olleen paha.

– Tuukka Myllymäki, teatteri-ilmaisun ohjaaja, INRI-pääsiäismusikaalin ohjaaja

7-vuotias lapsi kysyy: Onko enkeleitä olemassa?

Kyllä on. Raamattu vakuuttaa, että enkeleitä on olemassa. Raamatussa enkelit ovat Jumalan sanansaattajia, lähettiläitä ja sotureita, jotka toimivat hyvän puolesta. Tunnetuin enkeli on Gabriel, joka toi Marialle ja Joosefille viestit Jeesuksen syntymästä. Enkelit ovat aina Jumalan asialla. Enkelit kuvataan Raamatussa myös Jumalan ylistäjiksi. He ylistävät taivaassa jatkuvasti Jumalan suuruutta.

Enkelit ovat myös suojelijoita, varjelijoita ja rinnalla kulkijoita. Enkelit kulkevat rinnallamme ja suojelevat meitä, jos meitä vaikka pelottaa. Psalmissa 91 sanotaan näin: ”Hän (Jumala) antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.”

Kun joku kuolee, saamme rukoilla, että Taivaan Isän enkelit kantaisivat hänet taivaallisten joukkoon. Harva on nähnyt enkeleitä, mutta jotkut kertovat, että he ovat tunteneet enkelin läsnäolon.

– Anna-Leena Häkkinen, Tuiran seurakunnan kappalainen

5-vuotias lapsi kysyy: Miksi kirkossa haisee kirkolle?

Kirkossa haisee kirkolle kolmesta syystä. Kirkko on usein viileä varsinkin öisin, ja kirkossa olevat puupenkit ja kiviseinät alkavat viileässä tuoksua omanlaiseltaan. Kirkossa pidetään paljon juhlia ja siellä on paljon kukkia, ja kukkien tuoksu jää sinne leijumaan. Kirkossa poltetaan myös paljon kynttilöitä ja kynttilätkin ovat osa sitä, miltä kirkossa haisee. Näistä asioista syntyy kirkon haju.

-Soile Kontio, Tuiran seurakunnan seurakuntamestari

12-vuotias lapsi kysyy: Mistä tietää, mihin pitää uskoa? 

Sydän kertoo sen kyllä! Väkisinhän ei voi uskoa mihinkään. Usko on luottamusta, eikä varmuutta. Siksi sitä ei voi päättää ja siksi ei voi sanoa, että ”pitää” uskoa. Ajattelen, että epäilys ja epäileminen on myös kyselevää, hapuilevaa uskoa. Kristillisessä perinteessä ajatellaan myös, että usko on ikään kuin lahjaa. Sitä ei voi pakottaa. Eri puolilla maailmaa, eri uskonnoissa ja kulttuureissa uskon kohteella on eri nimi.  Minä ajattelen, että usko on kuin vuoren rinteellä oleva polkujen verkosto. Huipulle vie monta eri reittiä, erilaisia polkuja. Jumalan luo on monta tietä.

– Satu Saarinen, tuomiorovasti

 

Uskallatko sinä ihmetellä, kysyä ja epäilläkin? Kirkko ja usko ovat asioita, joista saa kysyä ja joita saa myös kyseenalaistaa. Vain kysymällä, kuuntelemalla ja pohtimalla voi oppia uutta ihmeteltävää.

Taru Pulkkinen

Partiojohtaja, teologian opiskelija ja seurakunnan vapaaehtoistyöntekijä

 

JAA

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.