Mitä teinille pitää opettaa?

0

Perheen teini aloitti syksyllä rippikoulun. Oikeastaan jo odotin sitä ja hyviä keskusteluja – niitä myös sain. Salaa tein jo vähän ruokalistaakin konfirmaatiojuhlaan mielessäni. Rippikouluinfossa Tuiran kirkolla nuoret istuivat keskenään, kaverit vierekkäin. Katselin sivusilmällä poikia: pitkiä ja honteloita, vähän pihalla tapahtumista. Pikkuisen hermostuneesti ne vitsailivat, uusia riparikavereita salaa arvioiden tai uteliaasti katsellen.

En ole kokenut ikäkriisejä. Yhtäkkiä huomasin kuitenkin kokevani aikakriisin. Mihin kaikki aika kantoliinan ja koon neljäkymmentäneljä kenkien välillä oli kulunut? Miten siitä pienestä pojasta, jolla oli kettuja potkupuvun kuosissa, tuli tuo pitkä hörönaurua naurava nuori mies, jolla on häivähdys parran varjoa leuassa?

Sitten se iski. Tajusin, ettei minulla ole enää kovin montaa vuotta aikaa hänen kanssaan samassa taloudessa. Päättelin, että minun piti pikimmiten opettaa hänelle kaikki ne taidot, joita en ollut elämästä ja elämisestä vielä opettanut. Nyt oli kiire!

Tein nopean ratkaisun. Googletin heti: ”Mitä teineille pitää opettaa?” Vastaus ei auttanut.

 

Toinen hakuni tuotti myös vesiperän (joskin opin, mitä MINUN olisi pitänyt teinin vanhempana  jo oppia.)

 

Ei auttanut muu, kuin ottaa kynä ja paperia esille. Oma listani näytti tältä:

  1. Opeta teini tekemään perusruokia. Tämä on mennyt aika hyvin: teini osaa keittää perunoita ja tehdä nuudeleita. Koulussa teini oppi jo tekemään pullaa ja mikrossa muki-brownieta.
  2. Opeta teini pesemään pyykkiä. Joskus tämä jo onnistuu! Vaikein vaihe prosessissa on saada vaatteet teinin lattialta kohti kodinhoitohuonetta.
  3. Opeta teinille vastuuntuntoa ja huolenpitoa. Huonekasvien hoitajaksi teinistä ei ole, mutta pikkuveli tulee pääasiassa hyvissä voimin ja iloisena luistelukentältä kotiin teinin kanssa. (joskus maksan tästä parin tunnin luisteluohjauksesta vitosen)
  4. Opeta teinille, että koulutus on tärkeää. Olen yrittänyt ja huomannut, että erityisesti valinnaisten liikuntatuntien osalta olen tässä vanhempana onnistunut.
  5. Opeta teini käyttämään herätyskelloa. Tämä on työn alla, edelleen.
  6. Opeta teinille rahan arvo. ”Osaan budjetoida, mutta äiti, mikä se tasaerän ja annuiteetin ero oli? Selitätkö vielä niistä indeksirahastoista?” No, työstämme tätä vielä – taisin vähän innostua ja sukeltaa turhan syvälle.
  7. Opeta teini siivoamaan. Tämäkin on työn alla, edelleen…

Katselin listaani. En ollut aivan tyytyväinen. Lista tuntui yksipuoleiselta. Päätin kysyä teiniltä itseltään: mitä hän oli jo oppinut ja mitä vielä puuttui?

”No, olen jo oppinut, että käytöstavat on tärkeitä ja että kaikkia ihmisiä pitää ymmärtää. Laskutuksesta ja erilaisista pyykinpesuaineista haluaisin vielä oppia. Jos mut lähetettäis nyt maailmaan, niin kyllä mää melko hyvin perusasiat osaisin.”

Huokaisin helpotuksesta, kyllä se perusasiat osaa – minusta huolimatta.

 

 

Taru Pulkkinen ja perheen teini – se, joka on melko valmis maailmaan ja suostuu kirjoittamaan äidin kanssa blogiartikkeleja yhdessä

 

 

 

 

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.