Maailman napa

0
Kuvaus: Jussi Saviharju

Maailman napa, missä se on? Mietitäänpä hetki… napa… napa… napa… vatsa! Jos maapallo olisi ihminen, napa on suurin piirtein vyötärön korkeudella. Ilmiselvästi maailman napa sijaitsee päiväntasaajalla jossain kuumassa ja hiostavassa paikassa keskellä savannia. Helposti ratkaistu. Nyt tiedän, mistä maailman napa löytyy!

Pruu, takaisin. Eikö koulussa maantiedon tunneilla opeteta, että maapallolla on kaksi napaa: etelänapa ja pohjoisnapa. Nämä navat ovat äärimmäisen kylmiä paikkoja, joissa eläminen vaatii sisukasta luonnetta. Ja kun nyt sitten päästiin muistelemaan vanhoja koulussa opittuja asioita, palautui mieleen myös pari pikkuista yksityiskohtaa eli napapiirit. Nitäkin löytyy kaksin kappalein: yksi maapallon eteläiseltä ja toinen pohjoiselta pallonpuoliskolta leveyspiirien 66,5° kohdilta. Sekaisinhan tässä menee vähemmästäkin.

Jos maailman napaa ei voi yksiselitteisesti löytää maantiedon opeilla, on keksittävä jotain muuta. Maailman napa on myös kulttuuri- ja valtiosidonnainen käsite. Lähes jokaisessa kulttuuripiirissä on paikka, joka on sijaintinsa tai muun merkityksen takia erityisen tärkeä  elikkä maailman napa. Lisäksi jonkin valtion asukkaat voivat arvostaa kotimaataan niin korkealle, että se on heidän mielestään ylivertainen muihin maihin verrattuna, ts. maailman napa. Maailman napa on myös paikka, johon koko maailman katseet kohdistuvat. Olenpa kuullut maailman napa -sanontaa käytettävän myös hyvin itsekeskeisestä ihmisestä: ”Hän kuvittelee olevansa maailman napa.” tai ”Hän käyttäytyy kuin olisi maailman napa.”

Nyt tätä kysymystä on pohdittava perusteellisesti. On siis parasta tehdä yhteenveto ja oululaisena käytän aina pohjoista valintaa (eli pohjoisnapa-etelänapa ja pohjoinen napapiiri-eteläinen napapiiri). Maailman napa = kuuma ja hiostava pohjoisen pallonpuoliskon paikka, siellä asuminen vaatii sisua, sitä arvostetaan, maailman katseet kohdistuvat sinne, sieltä löytyy kahdella jalalla kulkevia maailman napoja ja… että minä olenkin tyhmä! Tällä päivämäärällä maailman napahan on ilmiselvästi Suomi!

Perustelut löytyvät lämpömittarista, mediasta ja koordinaateista  60°10′06″N, 024°57′22.5″E

Löytöretkeilijä ja nuorisotyönohjaaja Sanna Korhonen

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.