Köyhyys on totta myös Suomessa

0

Aamuvarhaisella availen seurakuntakeskuksen ovea. Paikalle pyöräilee 20 asteen pakkasessa nuori mies, kysyy arasti, onko tänään aamupalaa. Muistelen asiaa ja totean, että ei tänään valitettavasti ole aamupalaa tarjolla. Mies lähtee pois. Jään itse miettimään, olisiko pitänyt auttaa jotenkin muuten.

Suomessa elää 470 000 ihmistä, joiden tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen. Sairastuminen, kodinkoneen rikkoutuminen tai muu yllättävä meno voivat suistaa perheen talouden raiteiltaan. Seurakunnassa näemme, miten diakonia-avustuksia hakevien ihmisten määrä kasvaa ja entistä useampi ihminen hakeutuu erilaisiin ruoanjakelutilanteisiin.

Parhaillaan on käynnissä kirkon yhteisvastuukeräys. Keräyksen teemana on tänä vuonna köyhyyden lievittäminen sekä ulkomailla että omassa maassamme. Kyse ei ole vain rahan keräämisestä, vaan köyhyyden tosiasian esille nostamisesta. Maailmassa melkein 800 miljoonaa ihmistä menee nälkäisenä nukkumaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi avatessaan tämänvuotista yhteisvastuukeräystä: ”Nälän poistamiseen ei edes tarvittaisi tieteellisiä läpimurtoja, niiden sijaan tarvittaisiin tahtoa. Taistelussa nälkää vastaan tarvitaan hallitusten, yritysten ja kansalaisten yhteistyötä.”

Jeesus opetti vuorisaarnassaan, että autuaita ovat köyhät. Tämä ei tarkoittanut köyhyyden ihannointia. Se tarkoitti, että ahdingostaan häpeää tuntevalla ja velkojensa kanssa kamppailevalla ihmisellä on arvo ja hän on kunnioitettava. Samalla se tarkoittaa, että yhteisönä vastuumme on turvata tasavertainen toimeentulo ja oikeudenmukaiset lähtökohdat elämään kaikille. Se on ensi sijassa poliittinen asia.

Yksilöinä meidän tehtävämme on nähdä lähellämme oleva hätä ja toimia sen lievittämiseksi, vaikkapa osallistumalla yhteisvastuukeräykseen.

Kysymys on yksinkertaisesti siitä, onko meillä tahtoa?

Niilo Pesonen, kirkkoherra

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.