Hiljaisuus vastavoimana maailmassa

0

Erilaiset meditaatioryhmät ja mindfulness ovat kasvattaneet suosiotaan. Vaikka omassa kristillisessä perinteessämme on pitkät ja vahvat juuret hiljentymisellä, se on hukkunut nykymaailmassa kaiken touhottamisen alle.

Hyvin monilla nykyihmisillä tuntuu olevan miljoona rautaa tulessa samanaikaisesti ja aika ei tunnu riittävän mihinkään. Monet kärsivät kroonisesta aikapulasta ja huonosta omastatunnosta, kun eivät enää ehdi tai jaksa olla läheisten ihmisten kanssa. Monet suorittavat elämäänsä ja haluavat olla joka paikassa mukana, mutta suorittavatko he juuri sitä tehtävää, minkä Luoja heille antoi? Sitä tehtävää, mikä tuottaisi heille kaikista eniten onnea ja tyydytystä tässä elämässä? Vai tekevätkö he asioita siksi, kun muutkin niin tekevät? Miksi emme osaa enää pysähtyä ja pohtia, mitä oikeasti haluamme omalta elämältämme? Monet ovat hukanneet oleellisen kaiken turhanpäiväisen jalkoihin.

Viimeisimmässä ”Hiljaisuuden ystävät” lehdessä Susanna Erätuli (luokanopettaja, yläkoulun uskonnonopettaja ja kirjailija) sanoitti hyvin hiljaisuuden merkitystä ihmiselle. Haastattelussa hän sanoi, että hän haluaa rohkaista ihmisiä pohtimaan omaa suhdettaan hiljaisuuteen, sillä hiljaisuudessa elämä puhuu meille täysin omalla kielellämme. Se on räätälöityä, vapaata oppikappaleista ja ainutlaatuista jokaiselle. Seuraava kappale on suoraa lainausta kyseisestä artikkelista:

”Ihminen tietää itse, mihin häntä kutsutaan, kun hän vain tekee sille tilaa. Onko se sinulle rukoileminen, lepääminen tai ehkä hauskanpito? Mikä saa elämäsi tuntumaan mielekkäältä? Siihen ei voi vastata kuin ihminen itse. Millainen siunaus onkaan, että meissä on olemassa jokin alkuperäinen impulssi, joka tietää ja kertoo, mistä olemme kiinnostuneita. Jos tutkii itseään tarpeeksi syvältä, voi todeta vain, että en itse päätä mistä olen kiinnostunut, mikä minua auttaa tai puhuttelee. Se ei viime kädessä ole oma päätökseni, vaan meihin ohjelmoitu ja asennettu. En voi esim. päättää olevani kiinnostunut jostain harrastuksesta. Me vain olemme tai emme ole kiinnostuneita. –Ihmisen itsensä osaksi jää päättää kuuleeko tätä impulssia, avautuuko sille ja toimiiko sen mukaisesti, vai kulkeeko siitä poispäin.—Ihmisen tyytyväisyys elämäänsä kumpuaa pitkälti oman aidon itsen ilmaisemisesta ja yhteydestä toisiin. Oman ainutlaatuisuuden kanssa kosketuksiin pääseminen auttaa yhteyteen toisten kanssa, näkemään toisten ainutlaatuisuuden ja antamaan sille arvon ja tilan. Ihmiselle on tärkeää, että hän löytää kaltaisiaan, myös hengellisyyden ja hiljaisuuden tiellä. Ihmisiä, jotka ymmärtävät luontevasti kokemuksiasi ja sanojasi.”

Silloin kun ihminen saa toteuttaa sitä tehtävää, jonka Luoja on häneen ohjelmoinut, hän on onnellinen. Tuo ohjelmointi on meillä kaikille hieman erilainen, mutta uskon, että jokainen voi löytää oman kutsumuksensa, kun vain pysähtyy tutkimaan omaa sisintään. Jumalan sana puolestaan ohjaa meitä, että se mitä sitten teemmekin, ei vahingoita muita ihmisiä. Jos siis se, mitä sydämesi halajaa on syvässä ristiriidassa Jumalalta tulleiden elämän käyttöohjeiden kanssa, se ei lopulta tee edes sinua itseäsi onnelliseksi.

Minulla on keittiössäni kuvakalenteri, jonka lokakuun kuvan yläreunassa oli teksti: ”Ole oma itsesi, muut ovat jo varattuja” – Oscar Wilde –

Jos sinua kiinnostaa hiljaisuuden toiminta, klikkaa linkkiä ja osallistu vaikka hiljaisuuden päivään.

Diakoni Heli Mattila

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.