Asunto pitää olla köyhälläkin

0

Diakoniatyöntekijänä kohtaan lähes joka viikko saman tilanteen. Asiakas ottaa yhteyttä, kun ei ole saanut maksettua omaa vuokraansa tai muita asumiseen liittyviä kuluja. Kela ja sosiaalitoimi ovat jo myöntäneet kaiken mahdollisen avun ja se ei vaan riitä Suomessa elämiseen; että saa laskunsa maksettua ja vielä ruokaakin kaupasta. Tässä vaiheessa moni ottaa yhteyttä paikallisen seurakunnan diakoniatyöntekijään ja pyytää apua.

Seurakuntien taloudellinen avustustoiminta ei ole lakisääteistä kuten kuntien sosiaalityö. Sama henkilö tai perhe eivät saa seurakunnasta taloudellista tukea myöskään kuukausittain. Seurakuntien taloudellinen avustaminen on luonteeltaan kertaluonteista tai harvoin tapahtuvaa. Monikaan seurakunta ei enää kykene avustamaan rästivuokrissa edes kertaluonteisesti. Vuokrat ovat nykyisin isoja, avuntarvitsijoita paljon ja seurakuntien avustusmäärärahat ovat rajalliset. Seurakunnissa kuitenkin järjestetään erilaisia vähävaraisille suunnattuja ruokailuja joihin voi halutessaan osallistua vaikka joka viikko (pois lukien toiminnassa olevat kesä- ja muut lomatauot).

Monilla talousasiakkaillamme on tilanne, että Kela maksaa asumistukea vain osan koko asunnon vuokrasta. Samalla heitä kehotetaan etsimään itselleen tai perheelleen pienempää eli halvempaa asuntoa. Isoissa kaupungeissa kuten Oulussa vähävaraisia on paljon. Pienet ja halvat asunnot eivät vain riitä kaikille. Joskus esteenä voi olla asuinalue. Lapsiperhe ei halua muuttaa levottomalle ja turvattomalle alueelle, vaikka vuokra olisi siellä halvempi.

Asiakkaiden talouslaskelmia tehdessä olen huomannut jo vuosia, että monet maksavat käytännössä enemmän vuokraa kuin mitä moni maksaa omasta asunnosta lainanlyhennyksiä kuukaudessa. Mutta jos luottotiedot ovat kerinneet mennä maksamattomien laskujen vuoksi, ei voi saada pankista lainaa omaa asuntoa varten. Lisäksi sähkönsiirrot maksaa monilla jo enemmän kuin itse kulutettu sähkö.

Mikäli vuokrat ja muut asumiskulut jatkavat nousuaan, työttömyys kasvaa ja työpaikkoja siirtyy ulkomaille, on meillä Suomessa tulevaisuudessa ankeat ajat. Moni jää asunnottomaksi, koska millään virallisella taholla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa loputtomasti nousevia asumiskustannuksia yhä useammalle.

Vuokran tai vastikkeiden nostamisia perusteellaan usein sillä, että muut asumiseen liittyvät kustannukset nousevat koko ajan. Kuka niitä muita hintoja sitten koko ajan nostaa ja miksi? Asumiskustannuksien jatkuvalle nousulle on jo yhteiskunnallisen turvallisuudenkin nimissä tultava loppu jossakin vaiheessa.

Vielä muutama vuosi sitten huomasi, että seurustelevat parit muuttivat omiin asuntoihinsa, koska se oli taloudellisti kannattavaa – molemmat saivat omat sosiaalietuudet. Veikkaan, että tulevaisuudessa tapahtuu käänteinen ilmiö – erilaiset yhteisasumisen muodot nostavat taas päätään, koska tuet tippuvat eikä sosiaaliavustuksia enää saa niin helposti.

Diakoni Heli Mattila

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.