Risottoa brittiläisellä ohjeella

4
Se on hiukan liian kuivaa, mutta hyvää.

Tämä ohje lähti testaukseen ihan siitä käytännön syystä, että kaapistamme löytyi 1,5 vuotta sitten Italiasta kuljettamaani risottoriisiä, josta olen tainnut tehdä ruokaa tasan kerran. Siispä lueskelin keittokirjoja ja löysin Jamie Oliverin mainiosta Alaston kokki kirjasta perus risotto-ohjeen. Oliverin ohje oli selkeä ja helppo, ja ruuasta tuli maukasta.

Oliver oli omistanut risotolle kokonaisen sivun, jossa hän muistutti, että kyseessä on italialainen kotiruoka, jonka pääraaka-aine on laadukas risottoriisi. Kannattaa siis hankkia joko Arborio tai Carnaroli -risottoriisiä, jos haluaa taata maukkaan lopputuloksen. Niitä pitäisi saada hyvin varustetuista ruokakaupoista.

Toinen seikka, jota hän painotti oli risoton kosteus. Sen ei kuuluisi missään nimessä jähmettyä kiinteäksi kasaksi vaan levitä hitaasti lautaselle.
Omastani tuli hitusen liian kuivaa, mutta vermutin ansiosta kuitenkin erittäin maukasta.
Äläkä missään nimessä huuhtele riisiä ennen käyttöä, se nimittäin samalla huuhtelee tärkkelystä!

Linssirisotto

  • 1,5 dl vihreitä linssejä
  • 3 dl vettä
  • 0,5 tl timjamia
  • 0,5 tl rosmariinia
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 l kasvislientä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä pilkottuna
  • 200 g risottoriisiä
  • 0,5 dl kuivaa vermuttia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 35 g oivariiniä
  • 40-50 g parmesaania

Liota linssejä tunti ja keitä sen jälkeen rosmariinilla, suolalla ja timjamilla maustetussa vedessä noin 15-20 minuuttia. Kaada vesi pois.

Kuumenna kasvisliemi valmiiksi. Kuori ja pilko sipulit sekä valkosipuli. Kaada öljy kasariin ja kuullota siinä sipuleita muutama minuutti. Lisää joukkoon riisi ja kääntele sitä koko ajan varovasti. Pidä huoli, ettei riisi saa väriä missään vaiheessa.

Muutaman minuutin päästä se muuttuu läpinäkyväksi ja alkaa imeä itseensä makuaineita. Lisää joukkoon vermutti (tähän voi käyttää myös valkoviiniä) ja nauti tuoksuista! Viini kuplii riisin ympärillä, jolloin siitä haihtuu alkoholi, mutta ihana maku säilyy.

Kun vermutti (tai valkkari) on imeytynyt riisiin, lisää puoli desiä kasvislientä ja ripaus suolaa. Pidä huoli, että liemi vain poreilee melko voimakkaasti. Jos se kiehuu liian kovaa, riisin ulkopinta kypsyy liian nopeaa, mutta sisus jää raa’aksi.
Lisää puoli desiä nestettä kun edellinen on imeytynyt. Sekoita riisiä koko ajan. Koko liemimäärän lisäämiseen kuluu aikaa noin vartti. Muista lisätä ripaus suolaa aina samalla kun lientä.
Kun kaikki liemi on lisätty, maista onko riisi kypsä. Riisin tulisi olla pehmeää, mutta vielä pureskeltaessa napakkaa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada joukkoon linssit ja voi. Sekoita.
Tarjoile parmesaanin kanssa ja nauti!

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Mainio riisi(kin)ruoka: Hesan mummon kaalilaatikko Teija Venholan kirjasta Syömään.

  2. Miksi suolaa lisätään joka kerta kun suolaista lientäkin? Ja lopuksi vielä maustetaan suolalla. Tuleeko vähän suolaista?

  3. Kotikokki, ei toki! Kaksi valkosipulin kynttä.

    Jamie Oliver ei maininnut syytä tuolle suolan lisäämiselle, mutta oletan ja sokeasti luotan, että siihen joku sellainen on. Kyse on tosiaan ripauksesta, suorastaan hyppysellisestä.
    Tietenkään lopussa ei kannata maustaa suolalla jos risotto jo sellaisenaan on omaan makuun sopivan suolainen.