Jauhettuna maistuu ruotoisempikin kala

4
Kalapihvit maistuvat parsan kanssa.

Kala se on mahtava ruoka-aines. Se on terveellinen, kotimainen ja monessa tapauksessa myös edullinen raaka-aine. Harmittavan usein kalaruoka toimii synonyymina lohelle vaikka vesistöissä uiskentelee mitä monenmoisia eväkkäitä.

Vähäarvoisista kaloista puhutaan nykyään entistä enemmän. Onneksi, sillä ne ovat lähiruokaa parhaimmillaan, eikä maussakaan ole totisesti moittimista.
Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa suunnata Tupokseen, jossa järjestetään tänään ja huomenna Vihiluodon kalastajapäivät. Varsinkin huomenna keskustellaan siitä, miten kaikki kala kelpaa ruuaksi.

Itse valmistin tämä mielessäni ahvenpihvejä. Kun kalan ajaa massaksi, eivät edes ruodot haittaa. Makua voi varioida mausteiden avulla, joten jokainen voi maustaa piffeistä juuri omaan makuun sopivia.

Kalamurekepihvit

  • 600 g kalafilettä (ahventa, kuhaa, särkeä yms.)
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 puntti tilliä
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 0,5 tl valkopippuria
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl suolaa

Aja kala(t) monitoimikoneella, lihamyllyllä tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Jos käytät sauvasekoitinta, aja vain pieni määrä kerrallaan, jotta sauvasekoitin jaksaa.
Silppu massaan tilli ja sekoita loput ainekset.
Nostele massasta pihvejä uunipellille ja paista 225-asteessa noin 20 minuuttia.

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. Tuo on tiedetty jo ajat sitten kun jaa kalat – roskakalatkin ja tekee niistä, kalapullia – niin NAM!

  2. Tupokseen, ei tupokselle.
    Pitääkö kalat perata, fileoida, poistaa päät,… ennen hienonnusta?

  3. Totta, Tupokseen. Korjataan tekstiin välittömästi.

    Tarkennan ohjeeseen, että kyse on toki peratuista kalafileistä. Fileoinnista jääneet isompien kalojen tähteet kannattaa käyttää vaikka kalaliemen keittämiseen jos aikaa riittää.

  4. En kyllä tuhlaisi niin hienoja kaloja kuin kuin ahvenia ja kuhaa kalamurekkeeseen. Siihen käy paremmin hauki yhdessä särkikalojen kanssa.