Tulevaisuus on hyvä

2

Kehotin itsenäisyyspäivän puheessani Oulun nuorille katsomaan valoisasti tulevaisuuteen. Miksi? Koska ihmisen elämään kuuluvat haasteet ja ikävät asiat ja ne on tehty voitettavaksi. Tulevaisuus on hyvä, jopa valoisa, mutta sen eteen pitää tehdä töitä. 

Kun olin lapsi – lähes viisikymmentä vuotta sitten – elimme kylmää sotaa. Berliinin muurin murtuminen oli käsittämätön ajatus. Oulun seutua piinasivat rikkihapposateet, jotka kellastuttivat nelostien varren männyt. Uimme Perämeressä, vaikka se oli varmasti saastuneempi silloin kuin nyt. Afrikkaa koetteli toivoton köyhyys ja apartheid oli vielä voimissaan. Emme ostaneet eteläafikkalaisia appelsiineja. Lankapuhelin pirisi koko talon kyllyydeltä ja ajatus näköpuhelimesta oli kuin Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta. Jotkut polttivat autonrenkaita pääsiäiskokossa, eikä taatusti ollut kierrätystä. En tajunnut lapsena, kuinka sota oli vielä lähellä – vain kolmenkymmenen vuoden takana. Ydinsodan pelosta huolimatta elin onnellista lapsuutta.

Aina on ollut vaikeuksia ja haasteita. Mutta ihmiskunta selviää niistä – ilmastonmuutoksestakin ja kaikesta muusta – kun ”käytätte päätä ja sydäntä”. Näin sanoin nuorille itsenäisyyspäivän puheessani. Vaikeudet on tehty voitettavaksi.

Kahdeksankymmentä vuotta sitten iso paha oli nimeltään Sota. Se oli asia, jonka alle ei voinut kyyristyä, vaan oli mentävä päin. Yhdessä ja rohkeasti. Sitä kutsuttiin talvisodan hengeksi.

Mitä on tämän päivän talvisodan henki? Se on sitä, että otamme haasteet vastaan, emmekä jää tuleen makaamaan. Olemme paremmin varustautuneita kuin koskaan. Meillä on koulutusta, kansainvälisyyttä ja teknologia hallussa. Meillä on EU ja YK ja Ilmastopaneeli eli ihmisiä, joilla on selkeä tilannekuva ja keinot ongelmien ratkaisemiseksi. Meillä on tasa-arvo, joka mahdollistaa naisten asiantuntemuksen mukaan ottamisen kaikkeen. Meillä on Suomessa rauha ja demokratia, vientituotteet vailla vertaa. 

Talvisodan hengessä tulevankin sukupolven on huolehdittava, että kaveria ei jätetä. Nuorisobarometrin tulokset osoittavat, että varattomuudella on selkeä yhteys koulutuspolun katkeamiseen ja syrjäytymiseen. Tämän päivän nuorten on talvisodan hengessä taisteltava yhteiskunnan rapautumisen estämiseksi, yhdenvertaisuuden toteutumiseksi ja hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi siten, ettei kenenkään unelma koulutuksesta ja hyvästä elämästä katkea rahan puutteeseen. Talvisodan hengessä on tartuttava myös maahanmuuton haasteisiin ja satsattava hyvään kotoutumiseen. Kansainvälisyys ja maahanmuutto on tullut jäädäkseen, eikä sitä voi torjua tai poistaa päiväjärjestyksestä laittamalla silmät tai rajat kiinni. Vihalla ja pelolla ei mitään voitettu talvisodassakaan, viha ei ole ratkaisu vaan ongelma.

Yksinäisyyden taklaaminen on kaikkien tehtävä. Se lähtee lapsen kuuntelemisesta, mummon muistamisesta ja kaverille juttelemisesta. Pienistä, mutta tärkeistä teoista. Joulun alla on hyvä muistaa yksinäisiä. 

Lumi on peittänyt maan. Se osoittaa, että vielä on toivoa hiihtokeleistä ja oikeista talvista. Vielä on toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Hyvää Suomen 101. itsenäisyyspäivää! 

JAA

2 KOMMENTTIA

 1. Jos sinun puolueesi, Satu, saa päättää, Suomen tulevaisuus ei ole hyvä. Puolueesi ajaa niin tiukkaa ilmastotalkoolinjaa että sen seuraukset ovat verrattavissa edellisen sodan aikaisiin säästöihin ja rajoituksiin.

  Vihreiden vaatimusten mukaisessa Suomessa ei tulevaisuudessa suurimmalla osalla ihmisistä ole mahdollisuutta vapaaseen liikkumiseen, koska suurimmalla osalla ihmisistä ei ole henkilöautoa. Energiansäästövaatimukset ovat romahduttaneet Suomen teollisuuden, ja sen mukana bruttokansantuotteen. Niinpä meillä ei ole nykyisen kaltaista sosiaaliturvaa eikä terveydenhuoltoa; yli 40-vuotiaiden sairaudet jätetään kylmästi hoitamatta. Lahjakkaimmat ovat kauan sitten karanneet ulkomaille ja tänne jäävät köyhät, tyhmät ja osaamattomat. Jos sinun puolueesi saa päättää, Suomi on Somalian tasolla kymmenen vuoden sisällä.

  Puolueesi tavoite hiilivapaasta Suomesta jo lähiaikoina siis johtaa siihen, että Suomesta tulee kehitysmaa. Jos pystyt muuttamaa tätä irrationaalista tavoitteenasettelua puolueesi sisällä, yritä tehdä se. Jos et, ja jos todella haluat ajaa Suomen etua, vaihda puoluetta.

  ps. tässä asiassa kannattaa tarkistaa faktat eikä turvautua toiveajatteluun. Faktat ovat näkemykseni puolella.

 2. Vihreät kannattavat GCM-sopimusta. Sopimuksessa Suomi sitoutuu ottamaan vastaan siirtolaisia Afrikasta. Sopimuksen mukaan kaikilla on oikeus tulla Suomeen. Kaikki kritiikki sopimusta kohtaan kriminalisoidaan. Presidentti Niinistö ja ulkoministeri Soini ovat olleet valmistelemassa tätä tuhoisaa sopimusta.
  Kannattaako Vihreät sitä ,että Suomeen tulee miljoona afrikkalaista.
  Kannattaako Vihreät sananvapauden rajoittamista.
  Siirtolaisuus Afrikasta pahentaa ilmastonmuutosta. Suomessa asuvan ihmisen hiilijalanjälki on paljon suuremi kuin Afrikassa. Miten Vihreät kannattaa siirtolaisuutta.Pitää uskoa ex. vihreää Pentti Linkolaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.