Tehdään kaupungistamme turvallinen lapsille

4

Päivän Kalevassa 27.9.19 äiti kirjoittaa lapseensa kohdistuvasta mielivaltaisesta väkivallasta. Aikuiset miehet huutavat tai puivat nyrkkiä heille tuntemattomalle lapselle, joka on alkanut pelätä kulkea yksin kouluun ja harrastuksiin.

Voiko suurempaa vääryyttä olla? Aikuinen kohdistaa vihansa tuntemattomaan lapseen. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun kuulen asiasta. Olen kuullut aikuisten oululaisten miesten uhkailevan heille tuntemattomia tyttöjä että poikia – kaupunkimme lapsia – aiemminkin: hampurilaispaikalla, urheilukentällä, pyörätiellä.

Mikä ihmistä vaivaa, jos hän päättää puida nyrkkiä tai huutaa itselleen vieraalle ihmiselle? Eikö silloin olisi ihmisen syytä katsoa peiliin ja hakeutua pikimmiten hoitoon, jos hän ei kykene hallitsemaan tunteitaan vaan alkaa solvata tuntemattomia lapsia? Huutaja on todellakin vaaraksi muille ihmisille.

Mitä asialle voi tehdä? Jos näet aikuisen kohdistavan vihansa lapseen tai kehen tahansa tuntemattomaan ihmiseen, tee välittömästi rikosilmoitus. Osoita ihmiselle, ettet hyväksy hänen käytöstään missään nimessä.

Kuka lasta tai nuorta puolustaa, jos aikuiset vaikenevat? Tehdään yhdessä kaupungistamme turvallinen yhteisö. Kiusaamista ja henkistä väkivaltaa ei pidä sallia yhtään.

Sinun lapsesi on minun lapseni, ja minun lapseni sinun lapsesi. Puututaan tilanteisiin, kun joku uhkaa lastemme ja nuortemme terveyttä ja hyvinvointia. Se on meidän aikuisten tehtävä ja ainoa vaihtoehto tilanteessa, kun joku uhkaa lapsen turvallisuutta. Lapsella on oikeus turvalliseen ympäristöön aina ja joka paikassa, ja hän odottaa, että aikuinen puuttuu tilanteeseen, jos joku rikkoo yhteisön pelisääntöjä.

Puututaan, kun tilanne niin vaatii. Tehdään Oulusta lapsillemme turvallinen kaupunki.

JAA

4 KOMMENTTIA

  1. onko tää joku viikon vitsi

  2. Viikon vitsiltä kuulostaa,juurikin vihreät ovat luoneet turvattomuutta Ouluun,kuten koko maahan.
    Oulun Tiernapoikien teksti päivittyy konkreettisesti: ”Yksi herra ja kuningas murijaanien maasta”. Joskin tällä kertaa oli Oulussa toimessa reilut kymmenen itämaan tietäjää!

  3. Samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa. Satu Haapanen taitaa olla vihreille tyypilliseen tyyliin todellisuudesta vieraantunut? Onko uutiset vaikka viime joulukuulta jäänyt lukematta? Miten Haapasen mielestä kehitys jatkuu Suomessa, jos väestörakenne muuttuu vihreiden toivomalla tavalla, saadaanko lukea vaikka samanlaisia uutisia lisääntyvästi, joita tulee etelämpää Eurooppaa..

  4. Hieno Satu, juuri noin kuuluu toimia. En tiedä, minkälaisen kohtelun ylläolevat kirjoittajat (+ nyrkinheilutaja) ovat lapsena saaneet, mutta tunteettoman kommentoinnin perusteella tuntuisi todennäköiseltä, että paremminkin olisi voinut mennä. Nyt sitten ympäristö saa kärsiä.
    Lukekaa alkuperäinen kirjoitus vielä kerran: 12 -vuotias lapsi pelkää, koska hänelle puidaan nyrkkiä. Syyksi ilmeisesti riittää, että ihonväri on väärä.